Last news in Fakti

12 Април, 2023 10:05 2 864 10

Рецепта на деня: Агнешко бутче с медено-горчичен сос

  • агнешко месо-
  • бутче-
  • марината-
  • мед-
  • великден-
  • какво да сготвя

Идеалното ястие за празнична трапеза

Рецепта на деня: Агнешко бутче с медено-горчичен сос - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 кг агнешко бутче
  • сол и смлян черен пипер на вкус
  • 20 гр. мащерка
  • няколко стръка розмарин
  • 3 супени лъжици горчица
  • 1 чаена лъжичка мед
  • 2 скилидки чесън
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 2 чаени лъжички лимонов сок

Начин на приготвяне:

Преди да започнете да готвите, има някои много важни моменти, които трябва да запомните за месото. Колкото по-бледо е, толкова по-крехко е то. Мазнината трябва да е бяла, а не жълта. Не трябва да кърви при натискане с пръсти. Това означава, че месото е прясно, а не замразено.

Започнете с приготвянето на месото от бут. Измийте бутчето и го подсушете добре с кухненска хартия. Отстранете излишната мазнина с нож, като оставите тънък слой мазнина. Това ще направи месото сочно. Натрийте добре двете страни на бутчето със сол и черен пипер. Пригответе дълбока купа с вместимост около 1 литър за маринатата.

Обелете и нарежете на ситно чесъна. Смесете горчицата, меда, лимоновия сок, чесъна, розмарина, мащерката и 1 с. л. зехтин в купа. Разбъркайте добре и намажете месото от всички страни.

Увийте бутчетата във фолио, плик или стреч фолио и ги мариновайте; това може да отнеме от 3 часа до няколко дни. Колкото по-дълго е времето, толкова по-богат и наситен ще бъде вкусът на приготвеното месо.

Оставете на стайна температура за 3-8 часа; ако мариноването продължи повече от 8 часа, съхранявайте месото в хладилник.

Ако използвате хладилника, извадете месото 2-3 часа преди готвенето и отстранете фолиото. Оставете месото да достигне стайна температура.

Намажете тава за печене с малко зехтин и поставете агнешките бутчета във фурна, загрята до 220°C, за около 20 минути, докато покафенеят. Точното време за печене зависи от мощността на фурната, затова най-добре е да прецените по външния вид на месото. След това намалете температурата на 100°C и печете още 2 часа, а след това печете още 2 часа на 90°C.

Когато е готово, увийте агнешкото във фолио или го покрийте и го оставете в отворената фурна за 15 минути. Сервирайте с ориз, картофи, зелен фасул или зеленчуци, пише actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    4 4 Отговор
    Много скъпо, много лошо качеството на месото също. Вземете си от Турция, Гърция, Македония или Сърбия месо.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 дядо поп

    11 0 Отговор
    Ако попадията го сготви така ще я окача на дюлята , аламинут. Агнешкото не търпи други подправки освен сол , черен пипер , а за агнешка чорба и дроб сърма , джоджен! Някой да е виждал майстор чевермеджия да маже агнето с мед , горчица , розмарин , чесън и зехтин. Най добре в домашни условия става с пресен лук (обилно) , подправено със сол , черен и малко червен пипер и печено във фурната , отначало под фолио и после без него докато придобие външен вид който те кара моментално да отвориш бирата или да налееш винцето и да кажеш , "Наздраве братя и сестри Българи!"

    Коментиран от #10

  • 5 Анонимен

    10 0 Отговор
    Зарежете зехтина - агнешкото обича масълце!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сега са пости

    0 0 Отговор
    Това ще го сготвим на Великден. - Неделя. Не върви да се кълнем в небето, че ще вършим дела, противни нему.
    За да е вя„„„
  • 8 За Великден

    5 0 Отговор
    си знам старата българска рецепта и винаги става перфектно месцето.
  • 9 Не, благодаря

    5 0 Отговор
    Стига с тоя мед на всяка манджа или пекано. Предния път развали хубавото джуланче с мед, сега искаш и на агнешкото да посегнеш .... аре бегай далеко
  • 10 От Варна

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "дядо поп":

    Такова чревоугодничество лъха от тази твоя препоръка, като че ли си се родил на този свят само за да ядеш. “Ха, наздраве”, срещу Великден, дните за най-голямо смирение? ! За съжаление е народ, който се вълнува само от цени на агнешко и свинско по време на църковни празници. Не се замисля, как го управляват и на какъв хал е държавата му и бъдещето на децата му, такъв народ заслужава яко яхане! А на свестните българи, защото има много такива, светло Възкресение, мир на земята и любов между човеците!