Необходими продукти:
- 1 кг агнешко бутче
- сол и смлян черен пипер на вкус
- 20 гр. мащерка
- няколко стръка розмарин
- 3 супени лъжици горчица
- 1 чаена лъжичка мед
- 2 скилидки чесън
- 3 супени лъжици зехтин
- 2 чаени лъжички лимонов сок
Начин на приготвяне:
Преди да започнете да готвите, има някои много важни моменти, които трябва да запомните за месото. Колкото по-бледо е, толкова по-крехко е то. Мазнината трябва да е бяла, а не жълта. Не трябва да кърви при натискане с пръсти. Това означава, че месото е прясно, а не замразено.
Започнете с приготвянето на месото от бут. Измийте бутчето и го подсушете добре с кухненска хартия. Отстранете излишната мазнина с нож, като оставите тънък слой мазнина. Това ще направи месото сочно. Натрийте добре двете страни на бутчето със сол и черен пипер. Пригответе дълбока купа с вместимост около 1 литър за маринатата.
Обелете и нарежете на ситно чесъна. Смесете горчицата, меда, лимоновия сок, чесъна, розмарина, мащерката и 1 с. л. зехтин в купа. Разбъркайте добре и намажете месото от всички страни.
Увийте бутчетата във фолио, плик или стреч фолио и ги мариновайте; това може да отнеме от 3 часа до няколко дни. Колкото по-дълго е времето, толкова по-богат и наситен ще бъде вкусът на приготвеното месо.
Оставете на стайна температура за 3-8 часа; ако мариноването продължи повече от 8 часа, съхранявайте месото в хладилник.
Ако използвате хладилника, извадете месото 2-3 часа преди готвенето и отстранете фолиото. Оставете месото да достигне стайна температура.
Намажете тава за печене с малко зехтин и поставете агнешките бутчета във фурна, загрята до 220°C, за около 20 минути, докато покафенеят. Точното време за печене зависи от мощността на фурната, затова най-добре е да прецените по външния вид на месото. След това намалете температурата на 100°C и печете още 2 часа, а след това печете още 2 часа на 90°C.
Когато е готово, увийте агнешкото във фолио или го покрийте и го оставете в отворената фурна за 15 минути. Сервирайте с ориз, картофи, зелен фасул или зеленчуци, пише actualno.com.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Баш Батка
10:08 12.04.2023
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 дядо поп
Коментиран от #10
10:24 12.04.2023
5 Анонимен
10:27 12.04.2023
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Сега са пости
За да е вя„„„
10:41 12.04.2023
8 За Великден
11:06 12.04.2023
9 Не, благодаря
11:36 12.04.2023
10 От Варна
До коментар #4 от "дядо поп":
Такова чревоугодничество лъха от тази твоя препоръка, като че ли си се родил на този свят само за да ядеш. “Ха, наздраве”, срещу Великден, дните за най-голямо смирение? ! За съжаление е народ, който се вълнува само от цени на агнешко и свинско по време на църковни празници. Не се замисля, как го управляват и на какъв хал е държавата му и бъдещето на децата му, такъв народ заслужава яко яхане! А на свестните българи, защото има много такива, светло Възкресение, мир на земята и любов между човеците!10:20 14.04.2023