Last news in Fakti

13 Април, 2023 14:15 1 310 0

Американски музей предлага награда от 25 000 долара за парче от метеорит

  • музей-
  • америка-
  • награда-
  • метеорит

Музеят на минералите и скъпоценните камъни в Мейн иска да допълни колекцията си

Американски музей предлага награда от 25 000 долара за парче от метеорит - 1
Снимка: Shutterstock

Музеят на минералите и скъпоценните камъни в Бетел, щата Мейн, предлага награда от 25 000 долара за първия донесен къс от преминал над границата с Канада метеор, съобщи Асошиейтед прес, предава БТА.

Необичайно яркото огнено кълбо се виждаше по пладне в събота, каза Дарил Пит от музея.

НАСА има четири радарни записа на "сигнали, съответстващи на падащи метеорити, забелязани по време и място, съобщени от очевидци". Хора са чули също звуков бум. Радар засече падане на метеорит в Мейн за първи път, съобщи НАСА.

Музеят на минералите и скъпоценните камъни в Мейн иска да допълни колекцията си, в която има образци от Луната и Марс, и обяви награда от 25 000 долара за първите, донесли метеорит с тегло 1 кг. Той може да е с размерите на софтбол.

"Колкото повече хора знаят това, толкова повече хора ще търсят - и толкова по-голяма е вероятността да намерят", каза Пит. Той е уверен, че метеорити могат да бъдат намерени на земята.

Все пак няма гаранция, че има достатъчно големи метеорити, за да поиска някой наградата.

НАСА уточни, че "масите на метеоритите, изчислени от радарните сигнатури, варират от 1,59 г до 322 г, въпреки че може да са паднали по-големи".

Приблизителната зона, в която са паднали метеоритите, е широка около 1,6 км и се простира на 16-19 км до Канада.

Музеят разполага с богата колекция от образци, включително най-големият непокътнат метеорит от Марс на Земята.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА