Last news in Fakti

20 Април, 2023 14:29 1 013 0

Първи за Европа скелет на Тиранозавър рекс бе продаден за 6 милиона долара (СНИМКИ)

  • тиранозавър-
  • тиранозавър рекс-
  • скелет-
  • търг-
  • продажба-
  • европа-
  • цюрих

Желаната цена от близо 9 милиона долара не бе достигната заради липсващи кости

Първи за Европа скелет на Тиранозавър рекс бе продаден за 6 милиона долара (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Рядък скелет на Тиранозавър рекс беше продаден за около 6 милиона долара на търг в Цюрих, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Динозавърът е висок 3,9 метра и дълъг 11,6 метра. Името на едрия хищник – „TRX-293 Тринити“, препраща към броя кости в скелета му – двеста деветдесет и три. Скелетът е съставен от три различни животни, открити между 2008 и 2023 г. в американските щати Монтана и Уайоминг.

Продажбата на динозавъра на търга в аукционната къща „Колер“ не достигна очаквания диапазон между 5 и 8 милиона франка.

„Възможно е да е заради комбинирането на кости – това може да е причината традиционалистите да не са го поискали“, коментира маркетинг директорът на аукционната къща Карл Грийн. „Цената за динозавъра е справедлива. Надявам се, че ще бъде изложен на обществено място.“

Грийн не разкри идентичността на купувача, но каза, че е „частен колекционер от Европа“. Заедно с „премията на купувача“, както и всички такси, продажбата възлиза на 5,5 милиона швейцарски франка (около 6,1 милиона долара).

Повече от половината кости в скелета са автентични. Останалите са заместители, направени от отливки от гипс и епоксидна смола.

Това е едва третият скелет на Тиранозавър рекс в света, който е бил продаван на търг някога, но е първият такъв случай в Европа.

„Когато динозаврите умират през периодите юра или креда, те често губят главите си по време на отлагането (на останките им в скали). Всъщност повечето намерени динозаври нямат черепи“, обясни научният съветник Нилс Ночке, цитиран в аукционния каталог. „Но това са наистина автентични черепни кости на Тиранозавър, които произхождат от един и същи екземпляр“, добави той.

Видът Тиранозавър рекс е обитавал Земята преди 65 и преди 67 милиона години. Според проучване, публикувано преди две години в сп. „Сайънс“, около 2,5 милиарда тиранозаври рекс са живели някога.

Други два Тиранозавъра рекс, открити в Северна Америка, също бяха продадени през 1997 г. и 2020 г. Скелетите на древните животни, наречени Сю и Стан, бяха купени съответно за 8,4 милиона и 31,8 милиона долара.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА