20 Април, 2023 16:43 3 791 4

Защо да съхраняваме млечните зъби на детето?

  • млечни зъби-
  • стволови клетки-
  • съхранение-
  • спасяване на животни-
  • здраве

Съхранението на млечните зъби има потенциала да спаси живот

Защо да съхраняваме млечните зъби на детето? - 1
Снимка: Shutterstock

Д-р Сунтао Ши от Националния институт по дентална медицина проведе проучване и установи, че млечните зъби съдържат десетки ценни стволови клетки, подходящи за лечение на различни заболявания.

Експерти от цял ​​свят отдавна изследват влиянието на стволовите клетки върху сърцето, мозъка, панкреаса и други органи на човешкото тяло.

Екипът на д-р Ши установил, че зъбите за възрастните съдържат само един вид стволови клетки, докато млечните зъби (при деца на възраст от 7 до 8 години) се състоят от напълно различни стволови клетки.

Оказва се, че зъбите на вашето дете могат един ден да му спасят живота.

Как се случва това?

Стволовите клетки, намерени в пулпата (вътре в зъба), могат да дегенерира в неврони, кости и хрущяли (или дори в сърдечните клетки). Тази процедура може да бъде ефективна по време на диабет тип I, тъй като стволовите клетки могат да се превърнат в панкреатични клетки, които произвеждат инсулин.

За да запазите стволовите клетки, които могат да бъдат полезни в бъдеще, трябва да направите следното: замразете зъбите на бебето за 48 часа. По този начин ще запазите всички необходими зъбни клетки.

Директор на регенеративната лаборатория по дентална медицина Питър Мъри казва, че устата и зъбните тъкани могат да бъдат възстановени с помощта на стволови клетки от бебешки зъби!

Има специални услуги, които съхраняват бебешките млечни зъби, затова се препоръчва тези зъби да се отстранят от зъболекаря.

Други компании предлагат специални контейнери или опаковки за удобно съхранение на бебешки зъби, пише zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най - добре

    12 2 Отговор
    направо замразете бебето !
  • 2 Локо-Сф

    15 0 Отговор
    Не разбрах, на 7-8 годинки децата са още бебета ли?

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.