Last news in Fakti

5 Май, 2023 13:58 1 023 3

Съдът реши, че Ед Шийран не е плагиатствал (ВИДЕО)

  • ед шийран-
  • певец-
  • плагиатство-
  • съд-
  • дело

Певецът съжалява, че подобни казуси стигат до съда

Съдът реши, че Ед Шийран не е плагиатствал (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Британският музикант Ед Шийран не е нарушил авторските права при създаването на песента си "Thinking Out Loud", реши съд в Ню Йорк, цитиран от световните осведомителни агенции, пише БТА.

Искът беше подаден срещу изпълнителя заради съмнения, че хитът му е заимстван от известното парче "Let's Get it On" от 1973 г. на покойния американски певец Марвин Гей. Жалбата бе подадена от наследниците на съавтора на Гей - Ед Таунсенд. Според тях между соул класиката и парчето "Thinking Out Loud" на Шийран има "поразителни прилики".

Поп певецът, който спечели награда "Грами" за сингъла, отрича да е копирал мелодията.

След заседание, продължило около три часа, съдебните заседатели решиха, че британският изпълнител не е нарушил авторските права.

Ед Шийран заяви, че е "много щастлив от изхода" на делото. По време на изявлението си след приключването на делото, той изрази и съжаление, че "подобни неоснователни жалби стигат до съда". Шийран добави, че никой не може да притежава четирите акорда на песента, така както никой не може да каже, че е собственик на цвета синьо.

По време на едно от съдебните заседания по казуса британецът свири на китара и пя от свидетелската скамейка, за да се защити и да покаже как тече личният му творчески процес.

Ед Шийран, който през 2021 г. беше обявен за най-слушания изпълнител във Великобритания, е носител на редица престижни музикални награди, сред които "Грами" и БРИТ.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Именно

    1 2 Отговор
    То няма нищо общо между двете песни!
    Явно наследниците на Гей са изхарчили всичко и сега активно търсят прилики с известни песни, за да източат още малко ... ако им мине номера.
  • 2 Подробност

    2 0 Отговор
    И двете песни използват същата поредица от акорди. Иначе основните мелодии си приличат, но не са съвсем еднакви.
  • 3 Бг човек

    0 0 Отговор
    I see fire на коя песен прилича или perfect ?Прости хора колкото щеш....