Last news in Fakti

7 Май, 2023 16:14 2 107 22

100 милиона паунда струва церемонията по коронясването на Крал Чарлз III.

  • крал чарлз трети-
  • церемония-
  • коронация на чарлз трети

Общите разходи са известни едва месеци и дори години след събитието

100 милиона паунда струва церемонията по коронясването на Крал Чарлз III. - 1
Снимка: Shutterstock

Новият британски крал планира "по-евтина" коронация, тъй като Обединеното кралство страда от криза на разходите за живот и безпрецедентна вълна от протести. Великобритания празнува коронацията на крал Чарлз III и кралица Камила - първата коронация от повече от 70 години насам.

Страната се е подготвила за тридневни тържества, включващи улични партита и голямо публично шествие.

Приблизително 100 милиона паунда струва церемонията по коронясването на Крал Чарлз III. Както и при юбилеите и други подобни събития, общите разходи са известни едва месеци и дори години след събитието, пише dnesplus.bg.

Повечето експерти смятат, че коронацията ще струва приблизително между 50 и 100 милиона британски лири

За разлика от сватбите, които се плащат от кралското семейство, коронацията е държавна функция, поради което данъкоплатците в по-голямата си част ще платят сметката. Част от средствата за церемонията ще дойдат и от тайната кесия - частните доходи на кралското семейство, най-вече от херцогство Ланкастър.

Голяма част от разходите на кралското семейство се покриват от годишното плащане на данъкоплатците, известно като суверенна субсидия.

Финансирането на суверенния грант идва от процент от печалбата на приходите на Crown Estate - колекция от земи и стопанства, които са собственост на монарха по време на неговото управление, но се контролират независимо от управителен съвет.

По-голямата част от плащанията отиват за поддръжка на имоти, разходи за заплати, пътни разходи и събития.

През 1953 година коронацията на покойната кралица Елизабет струва 1,5 млн. паунда. Това е равностойността малко над 50 милиона паунда в днешни пари

Удвоената цена за коронацията на Чарлз III се дължи най-вече на сигурността, особено когато става въпрос за потенциални рискове от терористични атаки - нещо, което не би било толкова голям проблем през 50-те години на 20-и век


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    12 2 Отговор
    А тука седнали да се тръшкат, че няма да има скопено правителство и пак ще има избори и загрижени на уж за милионите? Я пиратите албионци как се ръсят за някаква помпозна коронация и пет пари не дават.

    Коментиран от #2

  • 2 ЕВРОНЮЗ

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    Колониите ще плащаме
  • 3 Сталин

    20 4 Отговор
    100 милиона цирея да му излязат отзад на тоя дявол,раята пак платихме масрафа
  • 4 ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001

    5 0 Отговор
    В ОРАНЖЕВА ГЪРЦИЯ ПЪК ГЛАДУВАШ И ТЕ КЛЯКАТ ДО СМЪРТ ,ДОКАТО ОТСЛАБНЕШ НАПЪЛНО И НЕ ИМ КАЖЕШ И ИЗРЕЧЕШ СИЛНО С ПОГЛЕДА СИ ,ДАААА ЖЕНА СЪМ
  • 5 Оше един

    17 1 Отговор
    Скъп търтей
  • 6 КОМЕНТАР

    10 0 Отговор
    МАЛКО СА, МАЛКО, ТРЯБВА 100 000 000 000 ПО 100 000 000 БРИТАНСКИ ЛИРИ
  • 7 Учителка

    10 2 Отговор
    Имали,дали.
  • 8 НАБЛЮДАТЕЛ

    5 17 Отговор
    Не им правете сметката на англичаните. Струва минимум толкова колкото могат да си позволят. Това да не ти е Путинските паради дето щяха да уплашат света и да го накарат да слугува на царя. Другото е веселие за народа.
  • 9 Русенец

    17 2 Отговор
    Обикновеният англичанин ще тегли кредит за яйца и сирене, но нищо, важното е, че сто млн данъци отидоха за коронацията на поредният рептил.
  • 10 РЕАЛИСТ

    9 4 Отговор
    Държавата си изби масрафа. Що народ пристигна за церемонията. Вчера бе изкупен алкохола от магазините, кръчмите бяха пълни. Продадоха се голямо количество сувенири. Днес в Уиндзор е фрашканак от хора. Така, че не им берете дерта.

    Коментиран от #12

  • 11 Потрес

    19 0 Отговор
    А ве ко разправяш даже в момента по бТВ "аристократката" Петя дъ Дик разправя, как се била разтреперила, развълнувала и свършила, като чула "гад сейф дъ кинг"
    Направо 🤮 бляк!
  • 12 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "РЕАЛИСТ":

    За едното кръчмарско пиене ли беше всичко?

    Коментиран от #13

  • 13 РЕАЛИСТ

    5 13 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Англичаните да не са кат българите, които само за софра мислят. Украсили са къщите си с Union Jack и си празнуват събитието. Кралят, това е държавата, това е институцията, която ги прави различни и велики. Имат история с които могат да се гордеят.

    Коментиран от #21

  • 14 ТОЙ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВИНИ И НА БЪЛГАРИЯ

    8 0 Отговор
    НО НЯМА ДА ГО НАПРАВИ - МРАЗИ НИ ЯКО КАТО ЧЪРЧИЛ !
  • 15 ТОЙ ЩЕ ЦАРУВА А НИЕ ЩЕ МУ БЕРЕМ

    10 0 Отговор
    ЯГОДИТЕ , ЧЕ ТАМОШНИТЕ НАРКОМАНИ НЕ ИСКАТ ! АНГЛИЯ Е ГНИЛА МУШМУЛА !

    Коментиран от #17

  • 16 Румен

    12 1 Отговор
    Паразити на века
  • 17 РЕАЛИСТ

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "ТОЙ ЩЕ ЦАРУВА А НИЕ ЩЕ МУ БЕРЕМ":

    Като не искаш да береш собствени ягоди, ще береш чужди.Дмитри Иванов направи същата констатация. Баща му навремето е направил бизнес. Изнасял е български ягоди за Англия, консервирани по някаква негова технология. Бил химик. Сега, вика Дмитри, нашенци берат ягоди в Англия. И череши берат, от парници. Дотам я докарахме, въпреки по-добрия климат

    Коментиран от #20

  • 18 Анонимен

    12 1 Отговор
    С тия пари можеха да нахранят гладните африкански деца, вместо да си разхождат шапките цял ден.
  • 19 То е ясно

    8 0 Отговор
    Толкова са изяли и изпили свиниете !
  • 20 един от стадото

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "РЕАЛИСТ":

    искам бе. Що да не искам. И български домати и краставици искам. И съм брал. Що бригади съм минал. Аа, безплатни били, ма после доматите по 15ст на пазара. СССР, Полша, ГеДеРето кво ядяха. И 200самолета и 1500танка платихме с тяхи и АЕЦа. В Италия 9/10 от зеленчука и плодовете са местни и на пазара се продават по регион на производство. Италянеца няма купи полски домати и ябълки турско да стане. Първо мафията ще го защити, верно в играта е, но първо италианеца после другите и е мотото. Тука държавата е мафията. Слуга на много господари
  • 21 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "РЕАЛИСТ":

    Коя история имат? Онази, на измисленият им меч забит в камъка ли? Когато българите сме имали история и велики владетели, тези са нямали дори къщи, а днес ще ми обясняват, че трябвало да им следвам примера.
  • 22 ИВАН

    2 0 Отговор
    В това отношение французите малко по справедливо ги разрешиха радикално нещата ....