Last news in Fakti

9 Май, 2023 10:32 1 464 4

Експериментален китайски космически кораб кацна отново на Земята след 276 дни

  • космически кораб-
  • китай-
  • мистериозен-
  • земята-
  • космос

Мистериозният кораб продължава да бъде скрит от общността

Експериментален китайски космически кораб кацна отново на Земята след 276 дни - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Експериментален китайски космически кораб се завърна на Земята в понеделник, след като остана в орбита в продължение на 276 дни, предаде Ройтерс, като цитира държавни медии в азиатската страна. В рамките на мисията е трябвало да бъде тестван апарат за многократна употреба.

Корабът без екипаж се върна в северозападната част на Китай, както беше планирано, информираха държавните медии, цитирани от БТА.

Не бяха съобщени подробности за вида на космическия кораб, за технологиите, които са тествани, за височина, на която е летял.

Апаратът е изстрелян в началото на август 2022 г. Негови снимки засега не са показани на обществеността.

Тестът е "важен" пробив в китайската технологията за космически кораби за многократна употреба, която ще осигури по-удобен и евтин начин за осъществяване на бъдещи космически, съобщават още китайските медии.

През 2021 г. подобен космически апарат може да е летял до ръба на космоса и да се е върнал на Земята в един и същи ден в рамките на мисия, пазена до голяма степен в тайна. Корабът се приземи "хоризонтално", обяви тогава главният изпълнител на китайски космическа програма.

В китайските социални медии се появиха предположения, че Пекин разработва космически кораб, подобен на X-37B на американските военновъздушни сили - автономен космически самолет, който може да остане в орбита в продължение на години.

Безпилотният X-37B за многократна употреба се завърна на Земята през ноември миналата година по време на своята шеста и последна мисия, след като повече от 900 дни остана в орбита, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Шаро

    8 1 Отговор
    А те нали нямаха технологии жълтурите, бе? Нали само амерски ползваха? Пък америте до миналата година-ракетите им с руски двигатели... Що ли?
  • 3 дядото

    6 0 Отговор
    защо ли на китайците им се удава ,а на краварите им е толкова трудно.
  • 4 Пенчо

    1 0 Отговор
    Ще кацне ! Да не е на оня циркаджия тенджерата - алпака.