Last news in Fakti

14 Октомври, 2013 14:43 1 782 0

Наши военни медици с отличия от Американската армия

  • военни медици-
  • отличия-
  • медал-
  • американската армия-
  • афганистан-
  • isaf

Четиримата българи получават медали за дейността си в ISAF в Афганистан

Четирима български военни медици получиха високи отличия от командването на Американската армия за участието си в мисии в Афганистан, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Специалистите от Военномедицинската академия са сред 120-те наградени медици от 43 държави, които участват в Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF).

Началникът на ВМА генерал-майор проф. Стоян Тонев каза, че отличията са преди всичко висока оценка за приноса на Медицинската служба на Българската армия към участието на страната ни в мисии зад граница. Според генерал-майор проф. Тонев с натрупания си опит от десетки  мисии в най-горещите точки на света специалистите от ВМА издигат международния авторитет на Българската армия и на държавата ни.

С „Почетен медал на Американската армия” са наградени майор д-р Милена Стоянова и старшина Стефан Христов, а с „Армейски медал за високи постижения” – медицинските сестри старшина Виолета Палатова и старшина Виолета Ганева.

Четирите отличия се връчват на българските медици за работа в съответствие с най-добрите практики на военномедицинската служба, за принос в развитието на  добрите взаимоотношения между Армията на САЩ и Българската армия, както и за утвърждаването им като медицински специалисти в своята област.

Българските военни медици са водещи специалисти в многонационалните полеви болници в Афганистан още от самото начало на своето участие в силите на НАТО. Досега в Афганистан са се ротирали над 600 български военни медици, като десетки от тях са били награждавани за спасяването на стотици тежко ранени - както военнослужещи от други армии, така и местни хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА