Last news in Fakti

19 Юни, 2023 07:55 2 907 6

Как да вземем точните размери за щори ден и нощ?

  • щори-
  • размери-
  • ден и нощ

На пазара навлизат все повече модели с интересен дизайн, в различни цветове или тема, а изборът става все по-богат и труден

Как да вземем точните размери за щори ден и нощ? - 1
Снимкa: Shutterstock

Щорите са едно от най-практичните средства за регулиране на светлината в дома и осигуряване на уединение. Те са най-добрата алтернатива на пердетата. Могат да са най-различни по размери, видове и разцветки. Създават уют и комфорт, като допринасят за приятната атмосфера в стаята. Достъпни са всякакви опции, подходящи за различни бюджети, спрямо типа и функциите си.

Познати са външни и вътрешни щори, в зависимост от монтажа и защитата, която цели да постигне собственикът. Те също се делят на подкатегории спрямо видовете си. Известни са опциите римски, бамбукови, вертикални, хоризонтални, както и ден и нощ щори. Последните са едни от най-достъпните и лесни за монтаж поради семплата структура, която имат. Основната им функция е затъмнение, но спрямо материала, могат да влияят и върху навлизането на температура от външната среда.

Какви стъпки да следвате за правилно вземане на размери за щори ден и нощ?

Преди да направите поръчка, е необходимо да вземете нужните размери. При измерване на мястото, на което ще поставяте щори ден и нощ, трябва да се съобразите с няколко важни фактора. Те са от изключително значение за изчисляване на разстоянието с точност до милиметри, като по този начин избягвате излишни разходи. За да си подсигурите оптимална употреба, е необходимо да вземете под внимание следните инструкции:

  1. 1. Използва се метална ролетка за прецизна точност при измерване.
  2. 2. Преди определяне на разстоянието, което ви интересува, трябва да огледате добре за ограничаващи препятствия, като дръжки, ръкохватки и др.
  3. 3. Важно е да сте прецизни и да измервате с точност до милиметър.
  4. 4. Винаги първо се взема ширината на прозореца, като често се добавят допълнителни сантиметри, в зависимост от това, къде се монтира инсталацията.
  5. 5. Височината на прозореца се изчислява от горния стъклодържач, за който се прикрепя ролковият механизъм, до долния.
  6. 6. За да е възможно безпроблемно отваряне на прозореца, при някои модели трябва да се даде аванс от около 15 сантиметра нагоре от кутията с инсталирания въртящ механизъм.
  7. 7. Подходящите инструменти за вземане на размери зависят от избрания вид. Някои модели изискват прецизно премерване между горната част и долната част на прозоречната рамка, докато при други се дава аванс от конструкцията, защото системата не е директно прикрепена към прозореца, а към близките стени или таван.

Щорите ден и нощ покриват изцяло прозореца, но не и части от PVC корпуса. Затова при инсталацията е нужно изключително прецизно вземане на размери. Други типове често покриват цялата дограма и не са претенциозни към мястото на инсталация, стига то да е оптимално.

С какви особености на щорите ден и нощ трябва да се съобразите при вземане на размери?

Някои от тях са изцяло прикрепени към стъклодържачите, като по този начин правят системата независима и издръжлива.

При вземане на размери, задължително проверете дали сте записали необходимия аванс от разстояние. Тези няколко сантиметра са ключови, защото гарантират правилното и плътно прикрепяне към прозореца и прибирането на краищата зад новоприкрепените корпуси.

Налични са и такива екземпляри ден и нощ, които се монтират за таван или стена. Най-често разпространени са тези, които изискват прецизна мярка и покриват площта на стъклото от единия стъклодържач до другия. Всеки вид крие своите скрити функционалности, които помагат за правилния избор.

По какво се различават щорите ден и нощ?

Те са лесно разпознаваеми, в сравнение с останалите достъпни опции на пазара. Разграничават се по интересни параметри, различни начини на инсталация и други особености като:

  1. 1. Размери – повечето търговци предлагат широк избор от размери или опция за поръчка на щори ден и нощ спрямо размерите на конкретен прозорец в домакинството.
  2. 2. Задвижване – възможно е да е видимо или скрито, но често е на принципа с висящо въже. Има модели, при които нуждата от ръчен контрол отпада, защото за тях е характерно дистанционното опериране. Някои компании постоянно залагат на технологично развитие на своите продукти, което води до навлизане на нови функции, с цел улеснение.
  3. 3. Начин на инсталация – има щори, които се прикрепят директно към стъклодържачите на дограмата, покриващи само и единствено стъклата и такива, които висят над прозорците.
  4. 4. Материали – за разлика от алуминиевите, тези се произвеждат от висококачествени скъпи текстилни материали. Те са устойчиви във времето и успяват да запазят целостта и функциите си за дълъг период, дори при наличието на малки деца или домашни любимци.
  5. 5. Цвят (тема) – предлагат се в различни цветови гами и разновидности. Видът на текстилния материал определя и кой цвят ще е подходящ за конкретен екземпляр.

На пазара навлизат все повече модели с интересен дизайн, в различни цветове или тема, а изборът става все по-богат и труден.

Предимства на ден и нощ щорите

Това са едни от най-търсените видове на пазара в момента. Популярността им създава предпоставка за навлизане на нови конкурентни производители и модели. В чести случаи, това води до позитивни последици, защото с появата на конкуренция се зараждат иновативни идеи затова как да бъде победена. В тази среда е добра идея да бъде проучен пазара – цени, налични продукти, начини на ползване и други, за да се осигури правилния избор. Част от предимствата им са следните:

  • _ те са прикрепени плътно към прозорците, което им позволява да ограничават всеки лъч светлина, опитващ се да проникне в стаята;
  • - лесни за монтаж и следователно бързи за инсталация, без значение от размерите им;
  • - предлагат функционалност, а дизайнът им е комбинация между визията на класическите външни ролетни модели и ламелните;
  • - те са стилни и елегантни, а разнообразните опции позволяват доброто им съчетание и нагаждане според интериора във всеки дом;
  • - дават възможност да контролирате притока на светлина, влизащ в стаята;
  • - модерните модели на ден и нощ щорите могат да бъдат с електронно задвижване чрез дистанционно. Това ви позволява контрол от всяка точка на помещението или дори извън него;
  • - изработката от висококачествени текстилни платове;
  • - структурата им е от редуващи се плътни с прозрачни ивици. Това осигурява оптимална употреба и опция за създаване на преливаща сянка;
  • - технологията им не е сложна и при случай на техническа повреда, могат лесно да бъдат поправени.

Моделите ден и нощ са изключително подходящи и намират широко приложение и употреба – от домакинства до хотели, търговски обекти и други.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смок

    5 1 Отговор
    Викнете си майстора,който ще ви прави щорите,той ще си всеме размерите. Айде,ся,все специалисти станахме!
  • 2 Гост

    0 1 Отговор
    Това са най-отвратителните щори евър. Чаршаф на прозореца.
  • 3 Гост

    1 1 Отговор
    "те са прикрепени плътно към прозорците," - - което ми гарантира невероятен конденз по стъклата през половината година, когато времето е студено. Само аз си знам колко парцали съм подлагал да попиват.
  • 4 Гост

    1 1 Отговор
    Изобщо не котролират притока на светлина, както ми е удобно. Класическите хоризонтални щори с лайсни си ги накланям леко надолу и пак имам гледка навън, без да ме виждат съседите отсреща. При тези чаршафи си скривам гледката, дори когато са нагласени през ред.
  • 5 Гост

    1 1 Отговор
    Да обяснявам ли, колко често объркваме кое въженце да дръпнем и вместо да ги спуснем малко надолу, се оказва, че ги дръпваме докрай и прескачат и целите потъват в корубата. Айде, разглобявай капаци да вадиш клечки и да развиваш чаршафа. Има едни ограничители на въженцата, но ако ги нямате не е работа. Трябва в горна позиция да внимавате кое въженце дърпате. Ако пък децата го правят - гаранция прибират цялата щора под капака и после трябва да разглобявате.
  • 6 Гост

    1 1 Отговор
    Преливащата ви сянка убива всички цветове от външната гледка. Гледката през прозореца ми стана сивкава с тия щори. Който иска да си ги слага. Аз пробвах и изказвам лично мнение. Всеки си решава сам и има право да се допита до друг, който вече е опитал. За да има обективизъм трябва да се чуят мнения за и против. Само хвалби заприличва на реклама.