Last news in Fakti

17 Октомври, 2013 13:51 1 644 1

Мръсният въздух причинява рак

  • рак-
  • мръсен въздух-
  • световна здравна организация

СЗО: замърсеният въздух, който дишаме е сред основните причини за рак на белите дробове.

Мръсният въздух причинява рак - 1
Снимка Архив ЕПА/БГНЕС

Съществуват ясни доказателства, че замърсеният въздух, който дишаме е сред основните причини за рак на белите дробове. Това сочат данни на Световната здравна организация (СЗО).

Източници на замърсяване са ауспусите на автомобилите, електроцентралите и вредните емисии от селското стопанство и промишлеността - както и отопление в домовете ни.

СЗО заяви, че тези данни би трябвало да отправят силно послание към правителствата да предприемат действия.

Международната агенция по изследване на рака (IARC), част от Световната здравна организация, вече класифицира замърсяването на въздуха в същата категория, в която се намират тютюневия дим, UV радиацията и плутония.

Според организацията замърсяването на въздуха е сред основните причини за сърдечни и белодробни заболявания, но нови доказателствата показват, че то също така причинява рак.

Според последни данни на IARC, 223 000 смъртни случая от рак на белия дроб в целия свят са били причинени от мръсния въздух.

Повече от половината от смъртните случаи са били регистрирани в Китай и други азиатски страни. Бързата индустриализация доведе до появата на смог в небето над градове като Пекин.

Въпреки това, замърсяването е глобален проблем, който касае всички. Тази седмица ЕС излезе с доклад по темата.

Д-р Курт Страйф, от IARC, заяви: " Въздухът, който дишаме е замърсен със смес от канцерогенни вещества. Сега вече знаем, че замърсяването на въздуха води не само до огромен риск за здравето като цяло, но е и водеща екологична причина за смъртните случаи от рак."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PROFESIONALISTA

    0 1 Отговор
    "ВОДЕЩА ЕКОЛОГИЧНА ПРИЧИНА за смъртните случаи от рак" означава, че не е водеща по принцип причина. Много по-важно е какво ядем и пием, и дали и какво пушим. Въздуха има влияние 5-10 %