Last news in Fakti

22 Юни, 2023 13:57 710 6

Ледниците в Хималаите са застрашени да изгубят 80% от обема си

  • ледниците-
  • ледници-
  • хималаи-
  • топене-
  • топене на ледовете-
  • глобалното затопляне-
  • климатични промени

Рисковете от внезапни наводнения и лавини ще се увеличат в следващите години, ако не се направи нищо срещу глобалното затопляне

Ледниците в Хималаите са застрашени да изгубят 80% от обема си  - 1
Снимки: Shutterstock

Ледниците се топят с безпрецедентни темпове в Хималаите и Хиндукуш и могат да загубят до края на този век до 80 процента от сегашния си обем, ако емисиите на парникови газове не бъдат рязко намалени, предадоха осведомителните агенции, цитирайки данни от ново проучване.

Международният център за интегрирано планинско развитие в Катманду предупреди, че вероятността от внезапни наводнения и лавини ще се увеличи в следващите години. Освен това близо два милиарда души, които живеят по течението на 12 реки, извиращи от планините, ще имат проблеми с прясната вода, отбелязва Асошиейтед прес.

Ледът и снегът в Хималаите са важен източник на водата за реките, които преминават през 16 държави в Азия и осигуряват прясна вода на 240 милиона души в планините и на още 1,65 милиарда души по течението, допълва БТА,

"Хората, живеещи в тези планини, които почти не са допринесли за глобалното затопляне, са изложени на висок риск заради климатичните промени", казва Амина Махарджан, един от авторите на доклада. "Настоящите действия за приспособяване са напълно недостатъчни и сме изключително загрижени, че без по-голяма подкрепа тези общности няма да могат да се справят".

В представени преди време доклади показаха, че криосферата - регионите на Земята, покрити със сняг и лед - е сред най-засегнатите от изменението на климата. Проучване наскоро установи, че ледниците на Еверест например са загубили лед на две хилядолетия само в последните 30 години.

"За първи път очертаваме връзките между промените в криосферата с водата, екосистемите и обществото в този планински регион", казва Махарджан.

Сред основните изводи от доклада са, че хималайските ледници изчезват с 65% по-бързо от 2010 г. насам в сравнение с предходното десетилетие, а топенето на снежната покривка заради глобалното затопляне ще доведе до намаляване на прясната вода за хората, живеещи по течението на реката. Изследването установи също, че 200 ледникови езера в тези планини са опасни, а до края на века в региона може да се наблюдава значително увеличаване на наводненията, причинени от тези водни басейни.

Според данните общностите в планинските региони са засегнати от климатичните промени в много по-голяма степен, отколкото хората в други части на света. Експертите са на мнение, че промените в ледниците, снега и вечните ледове в Хималаите, предизвикани от глобалното затопляне, са "безпрецедентни и в голяма степен необратими".

Последствията от изменението на климата вече се усещат от хималайските общности, понякога доста остро. По-рано тази година индийският планински град Джошимат започна да потъва и жителите му трябваше да бъдат преместени в рамките на няколко дни.

"След като ледът се разтопи в тези региони, е много трудно да замръзне отново и да си върне формата", казва Пам Пиърсън, директор на Международната инициатива за климата в криосферата, която не е участвала в изготвянето на доклада.

"Това е като голям кораб в океана. Когато ледът започне да се движи, е много трудно да бъде спрян. Така че при ледниците, особено при големите в Хималаите, след като започнат да губят маса, ще мине много време, преди да се стабилизират".

Пиърсън казва, че е изключително важно за снега и ледовете на Земята да се ограничи затоплянето до 1,5 градуса по Целзий, както беше договорено на конференцията за климата в Париж през 2015 г.

"Имам чувството, че повечето политици не приемат сериозно целта, но в криосферата вече се случват необратими промени", допълва тя.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    0 3 Отговор
    Ио́сиф Виссарио́нович Ста́лин (настоящая фамилия Джугашви́ли 6декабря 1878 — 9 декабря 1879), Гори, Российская Федерация — 5 марта 1953, Ближняя дача, Волынское, Кунцевский район, Московская область, РФ) — российский политический, государственный, военный и партийный деятель, российский революционер. Фактический президент Российской Федерации Генеральный секретарь ЦК РФ- ВКП(б) (1922—1934). секретарь ЦК РФ КПСС (1934 — 1953), Маршал Российской Федерации (1943)Генералиссимус России(1945)4. Министр обороны РФ с 19 июля 1941 года), Председатель Совнаркома России и Совета Министров Российской Федерации , Председатель Государственного комитета обороны РФ
  • 2 Незабавно с акт на МС

    5 1 Отговор
    да се забри топенето на ледениците!
  • 3 Проблясък

    3 0 Отговор
    Има една държава оттатък океана,в която живеят 5% от населението на Земята,а употребяват 34% от световния ресурс.Закрийте тази държава и ще си решите проблема .
  • 4 мария

    7 1 Отговор
    Нов световен ред без въглерод и без хора - само рептили и сатанисти
  • 5 Коко

    3 0 Отговор
    Е ще ходим по джапанки до Еверест.
  • 6 пенко

    1 0 Отговор
    В ОСНОВАТА Е :-" ДАЙТЕ НИ ПАРИ ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ И ПРОУЧВАНЕ" ---А НА ПРАКТИКА Е : " АЛЛА -БАЛЛА - ПОРТОКАЛА " !?!?!?!?!?!?!?