Last news in Fakti

23 Юни, 2023 10:53 4 016 6

Как се почиства сребро?

  • сребро-
  • сребърни бижута-
  • почистване-
  • сода-
  • лимон

Вижте няколко ефективни метода за почистване на сребро

Как се почиства сребро? - 1
Снимкa: Shutterstock

Вашите сребърни предмети са ценни и красиви, но с течение на времето те могат да загубят своя блясък и да придобият нежелана тъмна патина. Независимо дали става дума за сребърни прибори, бижута или декоративни предмети, почистването им е от съществено значение, за да запазят своята естетическа стойност. В следващата статия ще ви представим няколко ефективни метода за почистване на сребро, които можете да изпробвате у дома или с помощта на професионалисти.

Защо среброто почернява?

Сребърните предмети имат свойството да почерняват с времето, като реакция между метала и сулфидите в околната среда. Това може да се случи, когато сребърните предмети се излагат на въздух, влага, парфюми, кремове и други химикали, които могат да предизвикат окисляване на повърхността на среброто. По-често се появява патина на сребърните предмети, които не се използват или не се почистват редовно.

Домашни средства за почистване на сребро

Ако търсите натурални и лесни начини за почистване на сребро, може да използвате следните домашни средства:

  • - Лимонов сок и сода бикарбонат: Изцедете сока от един лимон и го смесете със сода бикарбонат до образуването на паста. Почистете сребърните предмети с пастата и ги изплакнете с вода. Лимоновият сок ще помогне за отстраняване на патината, а содата бикарбонат ще им придаде блясък.
  • - Сол и оцет: Направете разтвор от сол и оцет, като разтворите 1 чаена лъжичка сол в половин чаша оцет. Намокрете мека кърпа в разтвора и полирайте сребърните предмети с нея. Това ефективно почистване ще премахне патината и също така ще им придаде блясък.
  • - Бакпулвер: Смесете бакпулвер с топла вода, докато се получи паста. Нанесете пастата върху сребърните предмети и ги полирайте с мека четка или кърпа. След това изплакнете добре с вода и подсушете с чиста кърпа. Този метод е особено полезен за почистване на сребърни бижута.

Професионални методи за почистване на сребърни предмети

Ако желаете професионално почистване на сребърните си предмети или имате ценни и деликатни бижута, е препоръчително да се обърнете към специалист. Професионалното почистване на сребро включва премахване на патината със специални почистващи препарати, които няма да повредят повърхността на предметите. Този метод е най-подходящ, ако сте притежател на ценни или старинни сребърни предмети.

Как да поддържаме сребърните предмети след почистване

След като сте почистили сребърните си предмети и сте им върнали блясъка им, е важно да ги поддържате правилно, за да запазят своята красота. Ето няколко съвета за грижа след почистване:

  • - Съхранявайте ги във въздушно непропускливи кутии или пликове, за да ги предпазите от оксидацията.
  • - Избягвайте излагането на сребърните предмети на прекомерна влага или директна слънчева светлина, което може да предизвика по-бързо оксидиране и почерняване.
  • - Полирайте редовно сребърните предмети с мека кърпа или четка, за да запазят блясъка си.
  • - Избягвайте употребата на абразивни почистващи препарати или метални гъби, които могат да надраскат повърхността на среброто.

Сега, когато разполагате със знанията и методите за почистване на сребро, можете да възвърнете блясъка на своите сребърни предмети с лекота. Независимо дали използвате домашни средства или се обръщате към професионалисти, важно е да запазите своите сребърни съкровища в най-добро състояние. Паметта и красотата на сребърните предмети могат да бъдат запазени и наследени от поколение на поколение.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оцет Пийнисий

    1 1 Отговор
    С натриев хидроген карбонат или хлебна сода. Лимонената, оцетната и други органични киселини са твърде слаби за сребро.
  • 2 Идън

    4 0 Отговор
    С паста за зъби или Цифл Содата го надрасква.
  • 3 Мимето

    2 0 Отговор
    Дрън,дрън.В домашни условия -в джезве с няколко капки веро да поврат 5 минути,после изплакване и след това леко полиране с вълнен чорап.или в персийски килим.Важно в камъните (ако има такива)да не са лепени,а заковани,в касичка или обков.В професионални условия го слагаме в киселина ако в много захабено,след това минава полиране на твърда четка,после пух и накрая ултразвукова вана.Никаква сода,тя е абразив и го драска

    Коментиран от #6

  • 4 Тиквата

    0 0 Отговор
    Много трудно бе. Аз за това нямам сребро, само златни кюлчета и само ги трупам, никакви излиШНи движения.
  • 5 Курци

    1 0 Отговор
    Истината е да го лъскате ежедневно.
  • 6 Байо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мимето":

    Миме Миме,от вълнен чорап до персийски килим разликата е огромна