Last news in Fakti

5 Юли, 2023 14:32 4 261 10

Рекорден брой петна, избили по Слънцето през юни, притесняват учените

  • слънчеви изригвания-
  • слънчеви петна-
  • слънце-
  • наса-
  • космос-
  • явление

Според астрофизиците това увеличава риска от тежки космически метеорологични явления през следващите месеци и години

Рекорден брой петна, избили по Слънцето през юни, притесняват учените - 1
Снимка: Shutterstock

През юни на Слънцето са се появили над 160 слънчеви петна, което е най-високият месечен брой от повече от две десетилетия, съобщава сайтът Space.com.

Данните потвърждават, че настоящият слънчев цикъл, 25-ият от началото на статистиката, набира интензивност с много по-бързи темпове от прогнозите на НАСА и Националното управление на САЩ за изследване на океаните и атмосферата (NOAA). Това поражда опасения за тежки космически метеорологични явления през следващите месеци и години, смятат астрофизиците, цитирани от БТА.

Докато космическите агенции предвиждаха максималният месечен брой слънчеви петна по време на 25-ия максимум на слънчевия цикъл да достигне скромните 125, сега звездата е на път да отбележи пик от близо 200 месечни слънчеви петна, а някои учени смятат, че този връх може да настъпи само след една година.

„Най-високият средномесечен брой слънчеви петна от септември 2002 г. насам!“ - сподели в неделя в Туитър слънчевият физик Кийт Стронг и добави: „През юни 2023 г. броят на слънчевите петна беше 163,4, което е най-високата стойност от над 20 години“.

В неделя, 2 юли, едно от тези слънчеви петна - по-тъмните и по-хладни области на повърхността на звездата, които се отличават с плътни и силни магнитни полета, предизвика мощно слънчево изригване, енергичен светкавичен изблик, който причини временно радиозатъмнение в западната част на САЩ и над Тихия океан, според сайта „Спейсуедър“ (Spaceweather.com). Такива събития могат да зачестят в близко бъдеще с приближаването на максимума на слънчевия цикъл.

Противно на първоначалната прогноза на НАСА и NОАА, този максимум може да стане доста бурен. Повече слънчеви петна означават не само повече слънчеви изригвания, но и повече изхвърляния на коронална маса - мощни изригвания на заредени частици, които съставляват слънчевия вятър. А това може да означава лошо космическо време на Земята. Интензивните изблици на слънчев вятър могат да проникнат в магнитното поле на Земята и да натоварят с частици земната атмосфера, което предизвиква зрелищни полярни сияния, но също така причинява сериозни проблеми на енергийните мрежи и сателитите в земна орбита.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 9 Отговор
    Наближава утрото, когато ще изгрее второ слънце над Киев.

    Коментиран от #3

  • 2 абг

    14 1 Отговор
    Трябва спешно да се конфискува имуществото на Световното население, за да се съберат средства за борба с петната по Слънцето ! Ако чакаме само още година, няма да има връщане назад !
  • 3 Нло

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Е след това вече със сигурност ще видим края на Мордор и изчезването на ватенките.
  • 4 Нло

    3 5 Отговор
    Е след това вече със сигурност ще видим края на Мордор и изчезването на ватенките.
  • 5 Грета

    7 2 Отговор
    Ако не спрете да горите дизел ще се появят още слънчеви петна!
  • 6 АМИ КАТО НА ДЖУЛАЯ ИЗГРЯВА

    1 0 Отговор
    ОТ БЕГЕ ЧЕРНОМОРИЕ...ТАКА ЩЕ Е...🤔
  • 7 Супер

    2 0 Отговор
    Само за плаж е ! Рекордна за 100 години радиация
  • 8 То ако имахме държава

    7 0 Отговор
    Щеше предупреждение, да не се излиза на открито да имаше, а не със Зеленски да ни занимават
  • 9 Пепи

    1 1 Отговор
    Това е от човешката дейност.
  • 10 Ми,да!

    2 0 Отговор
    Някой има да плаща много грехове!
    Радио затъмнение в западната част на сащ!
    Няма да е само радио!
    Ще е пълно затъмнение!