Last news in Fakti

19 Юли, 2023 15:32 8 503 13

Цял живот перем дънките грешно

  • дънки-
  • пране-
  • пералня-
  • цветни дрехи-
  • тъмни дрехи

Горещата вода и слънчевата светлина съсипват тъмните дънки

Цял живот перем дънките грешно - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки човек има поне един чифт дънки в гардероба си. Неотменният елемент от гардероба идва във всякакви дължини, кройки, цветове и т.н. Сякаш неписано правило е, че във всеки гардероб трябва да има по един чифт светли и тъмни дънки, понеже те могат да бъдат съчетани с куп дрехи и така да си гарантираме една невероятна визия, която може да бъде хем спортна, хем елегантна, отбелязва jenata.blitz.bg.

Но забелязали ли сте как понякога тъмните дънки много бързо губят своя цвят и наситеността му избледнява? Оказва се, че това се дължи на често срещана грешка при прането им.

„Много хора не знаят, но най-вероятно цял живот перат тъмните дънки погрешно. То това не се отнася само за дънките, а като цяло за дрехите в тъмни цветове“, издаде жена, която работи в химическо пране.

Тя поясни, че дънките често губят първоначалния си наситен вид, когато са изложени на слънчева светлина при сушене и гореща вода при пране.

Именно заради това жената уточни, че преди да поставите тъмните дънки в пералнята те трябва да бъдат обърнат наопаки, както и да се добави цветен фиксатор.

„Перете тъмните дрехи заедно и на ниска температура и използвайте програма за студено пране“, посъветва тя.

В допълнение тя каза, че готварската сол е в състояние да премахне упоритите петна и да запази качеството на тъканта. Освен това тя уточни, че белият оцет по време на почистване поради съдържанието на киселина предотвратява избледняването на дънките.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    6 0 Отговор
    Малиий, ами сега какво правим? Цял живот жена ми е прала дънките неправилно ,жалко че почина и няма да разбере колко е грешала
  • 2 Ще ти избелее главата

    10 1 Отговор
    на теб! Има дънки от 10 евро до 500 евро. Ти ли нас ще учиш как да си перем дрехите и как да ги сушим?

    Коментиран от #7

  • 3 Сила

    17 0 Отговор
    Аз никога не ги пера, само вечер ги свалям и ги подпирам на пералнята......

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Така

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сила":

    Се прави! Да са близо до чорапите ,щото и те са изправени...
  • 7 Обаче

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ще ти избелее главата":

    И тия от 10 и тия от 500 евро избеляват по-бързо ако се перат неправилно.
  • 8 СЗО

    5 0 Отговор
    ЕЖК (една жена каза)
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 2 Отговор
    Имал съм дънки още 68г...Бяха ужасно здрави и след години сядане и търкане се излъскваха .Мисля,че бяха Райфел.Приличат на тези от снимката,но вероятно са били много по здрави.

    Коментиран от #10

  • 10 райфъл

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    фалираха преди няколко години и всичко тяхно в момента е пълно менте. имам дънково яке от тази марка ч, къпено през 2005 не е мръднало. в сайта на ливайс си пише да се перат обърнати след 10 носения с пране, което е с подобвн цвят
  • 11 само

    3 3 Отговор
    тези които ги перат имат тези проблеми аз познавам хора които не ги перат и нямат такива проблеми …инъче по-неудобно нещо не съм носил
  • 12 Добър съвет от мен:

    3 0 Отговор
    Винаги перете дънките си и всички тъмни дрехи обърнати наопъки. Така не избеляват и не се налепват със светли влакна. Проверено!
  • 13 Идън

    3 0 Отговор
    Дънките избеляват ако платът е оцветен с некачествена боя и не е използван фиксатор за тази боя. Такива дънки са вредни за носене- щом пускат боята при пране-непременно тази боя при носене е в допир с кожата и чрез порите на кожата може да направи много поразии.Сега има прахове за цветно, които не позволяват на боята да се отделя от плата- т.е. фиксират я и не позволяват тъканите да избеляват.