Last news in Fakti

26 Юли, 2023 13:32 3 523 6

Средиземно море достигна най-горещата си температура, измервана някога

  • средиземно море-
  • море-
  • температури-
  • температурен рекорд-
  • вода-
  • гореща вълна-
  • горещо

Високите температури на водата заплашват съществуването на екосистемите в морето

Средиземно море достигна най-горещата си температура, измервана някога - 1
Снимка: Shutterstock

Средиземно море подобри вчера рекорда си за най-висока дневна температура на водата, откакто се правят подобни измервания, предаде Франс прес, като се позова на Института за морски изследвания в Барселона.

"Един нов рекорд за периода 1982-2023 г. беше подобрен днес за средна температура на повърхността на водата в Средиземно море с отчетени 28,71 градуса по Целзий", се казва в съобщението на института.

Предишният рекорд датираше от 23 август 2003 г. и беше от 28,25 градуса по Целзий, информира БТА.

На места в зоната между остров Сицилия и Неапол температурите са били над 30 градуса по Целзий, което е с 4 градуса над нормалните. Подобни температури застрашават морските екосистеми.

По време на горещата вълна в периода 2015-2019 г. в Средиземно море петдесетина вида бяха белязани от масова смъртност в зоната между повърхността и 45 метра дълбочина, според изследване от юли 2022 г., публикувано в списание "Глоубъл чейндж байолъджи".

Средиземно море понякога е категоризирано като гореща точка на климатичните промени от Междуправителствената експертна група за климатичните промени към ООН.

"От 80-те години драстична промяна се наблюдавала сред средиземноморските екосистеми със силен спад на биоразнообразието и проявата на инвазивни видове", казва още групата.

При сценарий от световно затопляне, надвишаващо 1,5 градуса по Целзий спрямо температурите от прединдустриалната ера над 20 процента от рибите и безгръбначните в Източното Средиземноморие биха могли да изчезнат на местно ниво до 2060 г. и постъпленията от риболова биха могли да намалеят с 30 процента до 2050 г., предупреждават експерти.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    4 3 Отговор
    Кви екосистеми у тоа солник ве ? Морски таралежи.
  • 2 честен ционист

    7 3 Отговор
    Вова ако пожелае може и да кипне.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор
    НЯМА ГОРЕЩА ТЕМПЕРАТУРА,
    КАКТО НЯМА ДЪЛЪГ МЕТЪР ❗❗❗
    Ама МИСирКИ, колкото щеш ❗
  • 4 Дедо

    1 0 Отговор
    Заради жегата в Средиземно море, бели акули ще започнат да влизат в Черно Море ,през Босфора. Ще има Челюсти 5.
  • 5 Андреева, хич не ги разбираш моретата

    2 0 Отговор
    Средната температура не се мери, не се отчита, а се изчислява. В предварително определен момент в предварително определени точки се мерят температурите и от тях после се изчислява това, на което си посветила статията.

    Коментиран от #6

  • 6 Буха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Андреева, хич не ги разбираш моретата":

    Събина надебеля и затъпя, не знам как още я държат