Last news in Fakti

27 Юли, 2023 10:49 2 929 10

Водата в океана около Флорида достигна температурата на гореща вана

  • океан-
  • флорида-
  • вода-
  • високи температури-
  • глобално затопляне

Това се случва на фона на нови предупреждения на глобалния мониторинг за въздействието на затоплянето на климата

Водата в океана около Флорида достигна температурата на гореща вана - 1
Снимка: Shutterstock

Температурата на повърхността на океана в района на Флорида Кийс се покачи тази седмица до нива, типични за гореща вана, съобщава Ройтерс.

Това се случва на фона на най-новите предупреждения на глобалния мониторинг за опасното въздействие на затоплянето на климата върху водите и свързаните с тях екосистеми по света.

Буй за измерване на температурата на водата, разположен в националния парк Евърглейдс, отчете 38,44 градуса по Целзий в късния следобед в понеделник, съобщиха американските власти, предава БТА. Други водни термометри наблизо също са достигнали 38 градуса, надхвърляйки далеч горната граница от 32 градуса по Целзий, регистрирана през 90-те години.

Нормални температури на водата за района по това време на годината би трябвало да бъдат между 23 и 31 градуса по Целзий според Националното управление по изследване на океаните и атмосферата на САЩ (NOAA), което публикува отчета на Националния център за данни от буйове. Новите показания потвърждават предишни предупреждения за затоплянето на водите в югоизточната част на САЩ и Флорида.

Нарастващата честота и интензивност на тежките метеорологични явления - както на сушата, така и в океаните, е симптом за глобалното затопляне, предизвикано от човека, което подхранва екстремните явления, твърдят експерти, според които сегашните горещини в Южна Флорида ще продължат през целия август.

По-рано този месец Световната метеорологичната организация на ООН (СМО) обяви, че глобалните температури на морето са достигнали рекордни месечни стойности от май насам, което също се дължи отчасти на Ел Ниньо.

Световната метеорологичната организация и американското Националното управление по изследване на океаните и атмосферата съобщават, че температури като тези в Южна Флорида могат да бъдат смъртоносни за морските обитатели и застрашават океанските екосистеми. Това може да се отрази и на снабдяването на хората с храна и на поминъка на тези, които с прехранват от океана. Рибари от Флорида все по-често свидетелстват за големи количества мъртва риба в мрежите.

NOAA предупреди в началото на този месец, че по-топлата вода около Флорида може да засили тропическите бури и ураганите, които натрупват повече енергия в топлите води. Повишаващите се температури са също така сериозна заплаха за кораловите рифове, предупредиха от агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Така така

    10 2 Отговор
    Като наближи 90 градуса всички американци да отидат да попкуват начело с Байдън и Блинкън :)))))
  • 3 Кубинците

    6 1 Отговор
    ще се сварят .
  • 4 Екстра

    10 0 Отговор
    А на дълбочина до колко пада.Водата е най добрият топлинен буфер поради много добрият си специфичен топлинен капацитет.
  • 5 Иде нова

    6 1 Отговор
    Ледникова епоха! Да му мислят тия с течна газ от Говедария.
  • 6 Ъхъ!!!

    3 2 Отговор
    Преди пландемия, сига ша борим климътъ. Хаплюffцити вярват и са шубилисват. Да излязат сичкити с винтилатурити, де ги имат, да обдухат океана хууубавичко и ша са упрай рабтата. Те знаят как. Преди урагани спираха, та един позагрят океан ли ша им са упре?!!! Янки духал и напред!
  • 7 Да пратят

    3 1 Отговор
    Пелосито, тя само ще се оправи с опасността. Само я снабдявайте с бутилки джин и лед, и тя ще натамани нещата.
  • 8 глоги

    0 0 Отговор
    американското НационалнО управление
  • 9 Карлуково

    0 0 Отговор
    Много е важно да се натърти за глобалното затопляне причинено от човека! СМО на ООН, хубаво е обявилО рекордни месечни температури на морето, ама тая година сезона тръгна поне с месец и половина, два закъснение, точно заради ниските температури!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.