Last news in Fakti

28 Юли, 2023 09:32 988 0

Тържествено отбелязаха 120 години на храма "Св. Седмочисленици"

  • църква-
  • св. седмочисленици-
  • годишнина

Църквата "Св. Седмочисленици" е тържествено осветена на 27 юли 1903 г.

Тържествено отбелязаха 120 години на храма "Св. Седмочисленици" - 1
Снимкa: БГНЕС

Църквата почита днес успението на св. Климент Охридски и чества паметта на светите Седмочисленици, а едноименният столичен храм и единствен в България, носещ тяхното име, отбелязва 120 години енорийски живот. Това съобщиха от Софийската митрополия.

Построена на мястото на "Черната джамия", издигната върху метох на Рилския манастир и над основите на раннохристиянски храм от V-VI век, църквата "Св. Седмочисленици" е тържествено осветена на 27 юли 1903 г. След като приютява частици от мощите на св. Климент и св. Горазд, а през 1996 г. са завършени рисуваните в продължение на 70 години стенописи с образи на български светци и бележити сцени от родната църковна история, храмът се превръща в своеобразен пантеон на българската святост в центъра на столицата.

Отбелязването на годишнината започна още от предния ден с празнична вечерня, последвана от юбилеен концерт с участието на хор "Св. Седмочисленици", хор "Св. Наум Охридски" и на хора на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски".

На празничния ден, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит, бе отслужена архиерейска света литургия, предстоявана от Негово Преосвещенство Тивериополския епископ Тихон - викарий на патриарха. Заедно с него съслужиха Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак - втори викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия, ставрофорен иконом Николай Коцев - предстоятел на храма, ставрофорен иконом Тома Шопов - предстоятел на храма "Св. великомъченик Георги Победоносец", протойерей Радослав Вутов, протойерей Станко Дидов, протойерей Сава Кокудев, протойерей Стоян Димитров - предстоятел на храма "Успение Богородично" в село Драгичево, протойерей Костадин Тренев, свещеник Димитър Събев, както и йеродякон Вартоломей, и дяконите - Тодор Стоянов, Даниел Сираков и Кирил Попов.

Църковните песнопения на светата литургия бяха тържествено изпълнени от храмовия хор, а десетки християни изпълниха храма и съучастваха молитвено в днешния празник, като някои от тях се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

След многолетствие в края на богослужението епископ Тихон се обърна към всички с празнично слово, в което говори за светостта, за културно-просветния пример на равноапостолните Седмочисленици: "Светостта им се състои в това, че търсейки, намирайки, давайки едно знание на тези, които са около тях, с поглед за нашето бъдеще и това на поколението ни, те са се поставили във волята на нашия Отец Небесен, Който иска ние духовно да се въздигнем". Владиката завърши словото си с призив към християните: "Радвайте се и се веселете в Господа".

Епископ Исаак от името на патрирах Неофит поздрави духовенството, певците и боголюбивия народ за храмовия празник, и каза: "Нашата азбука е написана, за да можем да познаем истинния Бог, за да бъдем православни християни. А всички онези текстове, които бяха преведени от светите Седмочисленици - Свещеното Писание, богослужебните текстове, са, за да можем да напредваме духовно и с просветени умове, с чисти сърца да следваме пътя на истината - вярата, която е спасението".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА