Last news in Fakti

5 Август, 2023 21:42 2 889 13

Колко кафе можем да пием в горещото време?

  • кафе-
  • кофеин-
  • лято-
  • горещо време-
  • горещини

Диетолог сподели как е добре да се храним при изключително високите температури

Колко кафе можем да пием в горещото време? - 1
Снимка: Shutterstock

Как да се храним в горещо време, съветва диетолог, член на Националното дружество на диетолозите Наталия Круглова, цитирана от Дарик. Според нея е добре да се ограничи употребата на кофеинови напитки, тъй като те могат да причинят дехидратация.

„Една или две чаши кафе на ден ще са достатъчни (200-250 мл). По-добре е да пиете кафе с мляко, така че да е по-малко концентрирано. Струва си да включите напитки, които ще попълнят водния баланс: обикновена вода, минерална вода - тя ще съдържа допълнителни микроелементи, напитки с добавяне на плодови сокове. За вкус можете да добавите мента и босилек “, каза тя.

Хранителният експерт съветва да включите в диетата през лятото зеленчуци, плодове под формата на салати, студени супи и да не забравяте за източниците на протеинови храни.

„Може да са млечни продукти, риба, птиче месо. През този период е по-добре да се откажете от тлъсто месо и колбаси. Не забравяйте за редовното хранене: понякога в горещо време човек не иска да яде цял ден, а до вечерта вече чувства доста изразен глад и съществува риск от преяждане. Рискът от чревни инфекции през този период е голям, съхранявайте храната в хладилник. Плюс това, купуването на готова храна - тук рисковете също са високи, добре е ястието да се приготви точно преди ядене “, заключи експертът.
През лятото също така знаем, че е препоръчително носенето на светли дрехи и шапка, както и пиенето на повече вода заради обилното потене в жегите.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 у жегата

    9 3 Отговор
    се пие студена рикия с юбеница,или студена мастика у юбеница
  • 2 РЕАЛИСТ

    10 3 Отговор
    Едно си баба знае, едно си бае. Как един диетолог не каза нещо различно, което не знаем. Да сме поели кафе с мляко. По лошо за стомаха едва ли ще намериш. Истински специалисти казаха, че това е отвратителна комбинация. От опит го установих също. Кафето трябва да се пие чисто и без захар.
  • 3 Дрън дрън

    4 11 Отговор
    Чиста илюзия е кафето, натрапено от търговците. Кафето трябва да е забранено в топлите месеци, а в другите месеци може да се пие, само от непокистите

    Коментиран от #5

  • 4 Буха ха

    12 1 Отговор
    Съвет на виден диетолог:

    В жегите дръжте храната в хладилника и пийте повече вода!

    А бе друго си е да ти го каже експерт
  • 5 РЕАЛИСТ

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дрън дрън":

    Знаеш ли, какво пият бедуините в пустинята? Горещ чай. В горещо време се пият топли напитки. Ако пиеш студено , това в леш за организма. Той преработва всичко при температура близка до човешката, около 37 градуса.

    Коментиран от #7

  • 6 Здравейте

    2 1 Отговор
    Аз съм тежкия крак и ви позволявам да пиете колкото искате кафе!
  • 7 Дрън дрън

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Съгласен, но кафето е за спокойни и безгрижни хора.
    Един батко беше на времето в Либия и там са си носели на работата бидони с изолация в които са държали студена вода да пият в жегите, а арабите са пиели само чай. Когато се върнаха в бг, трима от дружките му починаха до 3,4 год от тежки заболявания, а той самия след 6 год от рак на костите. След като и тук вече температурите се вдигнаха, време е, хората да преосмислят напитките си и студените да ги заменят с хладки и топли...

    Коментиран от #8

  • 8 РЕАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дрън дрън":

    Имаше статия за Григор Вачков. Ванга го предупредила, да не пие студено. Преди да почине, пил студена бира с лед вътре. При аутопсията лекарите казали, че органите му са все едно валяк го е газил.
  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 0 Отговор
    Кой колкото може, някои даже и хич, всеки си знае, правила няма!
  • 10 Кафето

    3 1 Отговор
    Се пие само с козе мляко.Чистото вреди на стомаха,ако е с ниско качество,каквото е в повечето кафеджииници.Кравето мляко е добро за направата на кисело и десерти,но не и за пиене
  • 11 Пешо Кюстендилецо

    2 2 Отговор
    Ейййй, добре че е тая невеста да ми каже що да пием у жегите че си бех умрел те така те. Браво! То и вода може се пие ако немаш кафе, що.
  • 12 Уса

    3 0 Отговор
    Едно време имах сладкарница в България и така разбрах,че останалите сладкарници,когато поръчате капучино го пиете със сухо мляко или развалено прясно мляко.Развалено прясно,защото някой служител трябва да го помирише някой ден,за да разбере,че трябва да се смени.Аз купувах млякото от ферма и го сварявах преди консумация,като срока на годност след сваряване е до 3 дена в хладилник.На никой не му пука така да знаете всеки гледа ви отакова ама хубаво
  • 13 Скара бира

    0 0 Отговор
    Отваряте онлайн менютата на кръчмите по плажа и веднага ще ви спадне апетита.