Last news in Fakti

11 Август, 2023 08:24 1 349 3

Мрачна тайна на кралица Камила разкри защо тя страстно се бори срещу домашното насилие

  • кралица камила

Дядото на кралицата пребил до безсъзнание бременната си жена

Мрачна тайна на кралица Камила разкри защо тя страстно се бори срещу домашното насилие - 1
Снимкa: БГНЕС

Разкриха мрачна тайна на Камила! Дядото на кралицата пребил до безсъзнание бременната си жена.

Ето защо съпругата на крал Чарлз III e толкова привързана към борбата срещу домашното насилие. Повече от десетилетие тя използва позицията си на член на британското кралско семейство, за да говори публично срещу домашното насилие. А една от първите ѝ инициативи като кралица бе да свика в Бъкингамския дворец конференция по повод обезпокоително увеличаващите се случаи на агресия срещу жени.

Новият ѝ статус на кралица позволява посланията ѝ да бъдат чути от влиятелни политици и короновани глави от цял свят, които биха могли да вземат решителни мерки срещу този отвратителен обществен порок.

В речта си при откриването на конференцията кралица Камила говори за “пандемията на насилие срещу жените” и разказа за срещите си със семействата на жертвите. Страстта и искреността, която тя влагаше в думите си, бяха очевидни, разказва Daily Mail, цитиран от epicenter.bg.

Истината, която обяснява силата на тези чувства, излезе наскоро.

Разкрито бе, че в семейството на съпругата на крал Чарлз III има тъмен епизод, който съсипва детството на баща ѝ. Майор Брус Шанд, който умира през 2006 г. на 89-годишна възраст, е син на писателя Филип Мортън Шанд и първата му съпруга Едит.

Мортън, който предпочитал да бъде назоваван с това име, произхождал от богато семейство и получил завидно образование в най-престижните университети на Острова и в Европа – “Итън” и “Кеймбридж”, Сорбоната и Университета в Хайделберг. Едит била от съвсем различно тесто – дъщеря на фермер от Есекс, израснала в скромно лондонско предградие. Връзката им била социално неравностойна, но по това време се вихрела Първата световна война. Сватбата се състояла през април 1916 г. и скоро след това Едит забременяла. Само няколко месеца по-късно тя разбрала тъжната истина – че съпругът ѝ е непоправим любовчия и побойник, съсипал три свои брака.

На 17 август 1916 г., когато Едит е бременна в четвъртия месец с бъдещия баща на кралица Камила, Филип Мортън Шанд я напада в дома им близо до Батърси парк в югоизточен Лондон. В официалните документи за развода (Едит го получава през 1919 г.) пише:

“Споменатият Филип Мортън Шанд напада жестоко (съпругата си), като я измъква за ръцете от леглото и я влачи до съседна стая, облечена в нощница, като тя наранява гърдите и коленете си и удря главата си, в резултат на което губи съзнание.” Бременната Едит остава известно време под лекарско наблюдение и след това по съвет на бащата на Шанд е преместена в неговата къща. След такава бруталност не е изненадващо, че с брака е свършено, макар че разводът не идва веднага.

Шанд се присъединява към армията – “кратка и незначителна служба”, както описва този момент, а Едит остава сама, за да роди сина им. Три години по-късно, когато се връща от войната, той постъпва като останалите мъже от неговата класа, които искат да си осигурят основание за развод – урежда да бъде “разкрит” за прелюбодейство от частен детектив в лондонски хотел, докато се забавлява с непозната жена. Не става обаче въпрос за една нощ с наета за целта проститутка.

За да отговори на изискванията за развод, Шанд прекарва с госпожицата цял уикенд. Така че, когато брачната раздяла влиза в съда, епизодът с домашното насилие остава на заден план, засенчен от прясната изневяра.

Самият Шанд бил тежък характер, неспособен на разкаяние. “Бил е затворен и ексцентричен и ядосвал мнозина със способността си да говори каквото мисли”, казва негов биограф. “Нетърпеливостта и нетолерантността му бяха легендарни. Той носеше всички отличителни черти на висшата средна класа – беше расист, сексист и антисемит

– въпреки че безспорно бе умен”, пише в публикувания му във в. “Таймс” некролог през 1960 г.

След развода си бабата на кралица Камила намира нова любов в лицето на бившия офицер от пехотата Чарлз Типет, който се преквалифицира в дизайнер на голф игрища, и двамата сключват брак.

Детството на сина ѝ Брус е нещастно и пълно с перипетии – той расте повече при баба си и дядо си и само понякога с майка си и пастрока си. По-късно в мемоарите си пише, че изобщо не е познавал баща си (вижда го за първи път на 18 г.), и се определя като сирак.

Баба му и дядо му го записват във военното училище “Ръгби”, което той не харесва, и накрая постъпва в армията. Воюва във Втората световна война до 1942 г., като получава два кръста за храброст, но по време на сражение е заловен от нацистите и посреща края на войната като военнопленник. Демобилизиран като майор заради многобройните си наранявания, Брус се жени за Розалинд Кубит и им се раждат 3 деца, най-голямото от които е Камила.

Докато Брус обаче все още е дете, бащата побойник Филип Мортън се жени за дъщерята на индийски полицейски администратор. Бракът продължава няколко години и отново е разтрогнат на основата на “жестокост и изневери”. От връзката се ражда момиче – Дорис, която е полулеля на Камила.

Шанд има и трети брак от времето, когато се премества да живее във Франция. От тази връзка с дъщерята на собственик на фабрика за велур не се раждат деца. Двойката се мести в Лондон и неверният мъж

веднага си намира любовница, с която живее недалеч от семейния дом. Любовницата е бременна и се предполага, че Шанд е бащата на роденото момиченце. По-късно двамата узаконяват връзката си.

Пораснала, дъщеря им става съпруга на барон Джефри Хау, бивш вицепремиер на Маргарет Тачър, а също министър на финансите и на външните работи. Третият развод на дядото на Камила също е заради изневяра, но този път, без да се споменава насилие или жестокост. Писателят умира през 1960 г. редом до 4-ата си съпруга.

Какво мисли кралицата за дядо си, знаят само хората от най-близкото ѝ обкръжение. Очевидно е обаче, че тя е останала дълбоко белязана от нечовешката постъпка на “черната овца” на семейството срещу една беззащитна бременна жена – собствената ѝ баба Едит.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кремък

    5 0 Отговор
    Защо в страни ,приели Истанбулската конвенция ,,избухва епидемия" от насилие над жени?
    Каква точно работа върши тази Конвенция и как ги е запазила,щом има ,,епидемия"
  • 3 Малиииииийййй

    2 0 Отговор
    Бетер сссигански работи, ама аристократи. И стадото се прехласва от възторг.