Last news in Fakti

5 Ноември, 2013 15:08 998 0

Спират доставки на лекарства в бургаска болница

  • спират-
  • доставки-
  • лекарства-
  • бургаска-
  • болница

Фармацевтивчна компания спира доставките заради задължения. Един от големите длъжници е бургаската болница

Спират доставки на лекарства в бургаска болница - 1
Снимка: Грамофона

„Спирането на доставките на лекарства от страна на „Фаркол” е голямо затруднение за нас, защото ние не можем да спрем работа”, коментира прокуристът на МБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски пред "Грамофона".

Днес стана ясно, че фармацевтичната компания ограничава доставките на медикаменти и консумативи заради натрупани задължения в размер на 4,2 млн. лв.

Един от най-големите длъжници се оказа именно бургаската болница, която дължи около 1,5 млн. лв. на „Фаркол”. „Ние имаме договор за разсрочено плащане, но този месец не покрихме задълженията си. Няма как да стане, след като Здравната каса не ни изплати всички средства по болничната дейност”, допълни д-р Миразчийски.

Той определи ситуацията като патова, защото МБАЛ е държавна болница и се финансира от Касата. В същото време доставчиците няма как да работят без свежи пари и е нормално да ограничат доставките си. Няма как и пациентите с платени осигуровки да бъдат принудени да си купуват необходимите лекарства. Фирма „Фаркол” доставя около 20% от лекарствата и консумативите, необходими на здравното заведение.

С още три фирми-контрагенти работи МБАЛ-Бургас. Към тях болницата също е натрупала дългове, които са в размер на около 1,5 млн. лв. Така целият дълг на здравното заведение само за медикаменти и консумативи възлиза на около 3 млн. лв. Проблемът според медици ще продължи да се задълбочава, защото до края на годината Здравната каса няма да се разплаща в пълен обем към болниците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА