Last news in Fakti

24 Август, 2023 12:17 1 986 3

Тайната за перфектната фигура на балерините

  • тайна-
  • фигура-
  • тяло-
  • балерина-
  • диета

Най-важното е тялото на балерината да бъде пропорционално

Тайната за перфектната фигура на балерините - 1
Снимкa: Shutterstock

Идеята за идеалната фигура на балерината се формира още през XVIII век. А една от първите балерини, която се вписва в историята на това изкуство, е Мари Ан Камарго. Тя става известна в момент, когато балетът такъв, какъвто го познаваме днес, тепърва започва да придобива популярност. Всяка млада танцьорка е искала да изглежда като Мари. Трупата дори отказвала да приеме онези, които били по-тежки от примата, пише vesti.bg.

И въпреки че оттогава са изминали почти три века, стандартите за балерините не са се променили. Професионалният и житейският им път обаче за мнозина остава обвит в мистерия. Каква диета спазват, как успяват да поддържат толкова перфектна визия и вярно ли е, че живеят в постоянни лишения и ограничения? Отказват ли се от това да бъдат майки, за да изградят успешна кариера? Какви са тайните им за съвършенство?

Средната височина на балерините е 167 см. Повечето балерини са с ръст между 160 см и 173 см, а за идеално се счита тегло между 40 и 59 кг. Но не се заблуждавайте, крехката им физика съвсем не означава, че те не притежават невероятна сила и издръжливост. Най-важното е тялото на балерината да бъде пропорционално. В оптималния вариант тя трябва да бъде слаба, с изваяна шия, къс торс, с дълги ръце и крака. И все пак, ако балерината притежава изключителен талант, едва ли някоя трупа би я върнала, защото е малко по-висока на ръст или с по-дълъг торс от общоприетото.

Обикновено повечето деца, които се записват на балет, са на възраст между 4 и 8 години. Тогава бъдещите танцьори просто се учат да контролират своите тела и да се движат в такт с музиката. Около 11-годишна възраст те започват да танцуват на пръсти, като тренировките им са 3-4 пъти седмично, тъй като изискват много дисциплина и издръжливост. Освен това те изучават и актьорско майсторство, защото все пак трябва да умеят да пресъздадат образа на героя чрез своите движения.

Няма съмнение, че хранителният режим на балерините се основава на много лишения и ограничения. Много от тях дори не консумират сол, ограничават плодовете и въглехидратите, (което в никакъв случай не препоръчваме да правите при нормални обстоятелства и преди консултация със специалист). За тестени храни, шоколад и млечни продукти в ежедневието им пък дори не може да става дума. Обикновено диетата им включва зеленчуци, риба, яйца, бяло месо и други нискокалорични храни, богати на витамини и минерали. Понякога и мениджърите на трупата налагат специфичен режим на балерините. Например танцьорките в "Лебедово езеро" следват строга 7-дневна диета преди всяко представление, за да изглеждат фини и елегантни.

Но дали понякога прегрешават? Все пак и те са хора. Много от тях споделят, че си позволяват лакомства, когато има повод за това.

Интензивните тренировки водят до множество професионални наранявания. Балерините страдат често от хранителни разстройства, имат проблем със здравината на костите и нерядко имат фрактури на първото ребро. А заради изтощителните репетиции най-често страдат краката им. Обикновено жените са по-заети от мъжете и често работят извънредно – по 9 и повече часа на ден. И още нещо, от което страдат представителките на нежния пол, посветили живота си на балета - те навиват косата си на кок, което пък уврежда косата им и я прави накъсана и крехка.

Да бъдеш майка и балерина едновременно, със сигурност не е лека задача. Особено през първите две години, когато трябва да обгрижват своето дете, кариерата им отива на заден план. Повечето от тях обаче бързо си връщат формата.

Въпреки всичко това те са категорични, че всяка жертва си заслужава. Защото за тях балетът е магия.

Той дисциплинира ума и тялото, а положителната атмосфера гради самочувствие, уважение и любов към изкуството. А грациозността, женствеността и красотата на балерините вдъхновява милиони хора по света и ги прави достойни за уважение и бурни аплодисменти.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Констатираща

    9 3 Отговор
    Когато тренировките започват в ранно детство, тялото им само се развива правилно и постигането на определена фигура и пропорции не е толкова трудно. Освен това така постигат здраво тяло и здрав дух.

    Коментиран от #3

  • 2 Хасан

    3 0 Отговор
    в юнушеските си години аз желаех да се занимавам с балет.
    Дори любимият ми филм е Били Елиът.
    Неговият живот е огледално отражение на моите преживявания в ранната тинейджърска възраст. И двамата сме родени в миньорски градчета, той в Англия, а аз в източните Родопи.
    И двамата сме израсли заобиколени от груби, вулгарни мъже гледащи на нас с присмех и подлагащи ни на обиди и унижения просто защото сме различни.
  • 3 Михаела

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Констатираща":

    Пълни глупости говорите. Тялото се било развивало правилно... Сухожилията ми са с 10 години по-стари от мен. Постоянно сме на диети и сме ограничени. Тялото се изхабява от точно тези тренировки, които започват толкова рано. Да не кажа и че растежа и развитието се забавят