Last news in Fakti

31 Август, 2023 15:54 9 705 10

Защо американците могат да пият алкохол чак след 21 г.?

  • пълнолетие-
  • пълнолетни-
  • възрастни-
  • алкохол-
  • закон-
  • сащ-
  • америка

Законът, който постановява, че американците навършват пълнолетие на 21 години, е подписан през 1984 г.

Защо американците могат да пият алкохол чак след 21 г.? - 1
Снимка: Shutterstock

В САЩ съществуват много закони и порядки, които объркват чужденците. Трябва да се има предвид, че законите в Америка се различават в отделните щати. Така например на някои места шофьорска книжка може да се вземе на 16 години, а на други - на 18. А в някои щати като Аляска и Арканзас, например, и 14-годишните могат да започнат да шофират, но за целта им трябва специално разрешително.

За европейците 18-годишната възраст е пределният момент за всеки индивид, когато той получава всички права за пълнолетен - да гласува, да имат интимни отношения и да се женят, да шофира и да пие. Затова за много от тях е объркващ фактът, че в голяма част от американските щати е забранена употребата на алкохол до 21-годишна възраст.

Защо точно 21?

По време на Втората световна война Франклин Рузвелт одобрява намаляването на минималната възраст за призоваване в армията от 21 на 18 години. Когато обаче идва войната във Виетнам, хората разбираемо са малко недоволни, че 18-годишни мъже са смятани за достатъчно зрели да се бият, но не и да гласуват.

Така през 1971 г. Щатите ратифицират 26-ата поправка, с която възрастта за гласуване се намалява на 18 години. Законодателите започват да прилагат същата логика и по отношение на алкохола. Възрастта за консумация на алкохол, която според 21-вата поправка е отговорност на отделните щати, започва да се понижава в цялата страна.

Критиците на промяната започват да забелязват увеличаване броя на смъртните случаи, свързани с употребата на алкохол сред 18 – 20-годишните шофьори в районите, където възрастта за пиене е била намалена, пише chr.bg. Всъщност един от резултатите от това, че щатите решават всеки за себе си относно възрастта е създаването на „кръвни граници“ помежду им – които позволяват на 18-годишните да пият, и тези, които не позволяваха.

Тийнейджърите от по-рестриктивния щат шофират до този, в който могат да си купят алкохол и след това да се приберат у дома, което създава перфектната възможност за смъртни случаи по пътищата.

Дори и по принцип тийнейджърите да не е по-вероятно да шофират пили от възрастните, цялото това местене между щатите означава, че тези, които са шофирали пияни, ще изминат по-големи разстояния, за да се приберат у дома, отколкото по-възрастните, които могат да си намерят алкохол на всеки ъгъл. По-големият брой километри, изминати с автомобил, означава повече възможности за инцидент в нетрезво състояние.

Кога възрастта за употреба на алкохол се връща на 21 години?

Организации като „Майки срещу шофирането в нетрезво състояние“ започват да агитират за въвеждане на единна за цялата страна възраст за пиене от 21 години, за да се премахнат тези кръвни граници и алкохолът да не попада в ръцете на предполагаемо не толкова зрели 18-годишни младежи. В резултат на това президентът Рейгън подписва Закона за минималната възраст за пиене от 1984 г.

Този закон по същество казва на всички щати, че трябва да въведат минимална възраст за пиене от 21 години или да загубят до 10% от федералното си финансиране за магистрали. Тъй като това е сериозна сума, щатите се подчиняват доста бързо.

Интересното е, че този закон не забранява пиенето само по себе си, а само подтиква щатите да забранят покупката и публичното притежание на алкохол от лица под 21 години. Изключенията включват притежание (и вероятно пиене) за религиозни практики; в компанията на родители, съпрузи или настойници, които са над 21 години; за медицински цели; и по време на законна работа.

Колко живота са спасени?

Уебсайтът на Why 21? посочва, че „повече от 25,000 живота са спасени в САЩ благодарение на това, че минималната възраст за пиене е 21 години“. Докладите за пътното движение показват 61% намаление на смъртните случаи, свързани с употребата на алкохол сред водачите под 21 години в периода 1982 – 1998 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пха ха ха ха

    21 5 Отговор
    Защото до 21се дрогират а след това и пият 😜
  • 2 ха ха

    1 1 Отговор
    Да-да, скъпите народени избраници спасяват животи като работни места. Никой не може да измери, ама те се кичат с резултати.
  • 3 Нямаше нужда

    17 0 Отговор
    Не четох, защото знам отговора: Защото не умеят да пият.
  • 4 объркани възприятия

    9 0 Отговор
    във финикс ми искаха документ да си купя бира въпреки че бях тогава на 46г, но не в други щати за същото
  • 5 Амииии

    9 2 Отговор
    Ако продължават да гласуват за тия идиоти "демократите" скоро, ще имат право само на две бири седмично! Това им готви администрацията на изкyфелия БайДрън!

    Коментиран от #7

  • 6 Слепок

    8 2 Отговор
    Защото всички там са бавноразвиващи се.
  • 7 Пиян трезвеник

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Амииии":

    На тях и 1 бира месечно им е много. И като се има предвид лигавата им бира ти става ясно кви са. Ако си пил американска бира естествено. Европейската си е най добрата .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 СулюПаситто

    0 1 Отговор
    На краварете е позволено да къркат чак след 21 ч., защото до тогава трябва да са издоили биковете в Говедарника си .
  • 10 Гостенка

    0 0 Отговор
    Тези забележки за краварите са много жалки, защото не само доходите, но и фермерството е на мпого по-високо ниво там. В добавка, правят страхотни уискита и крафт бири, а това че някой не знае не значи, че не правят и затова подобни изказвания за краварите показват само ниска култура, завист и злоба. И линейката идва за три минути. Въобще, предлагам човек да се образова, да има хубава работа/ бизнес, която обича и от която печели и живее добре, да попътува и тогава ще се лиши от клишетата.