Last news in Fakti

5 Септември, 2023 16:41 2 970 7

Най-добрата температура за здравословен сън

  • здравословен сън-
  • температура-
  • спане-
  • качество на съня

Научното изследване установи каква е подходящата стайна температура за най-добър сън при възрастни

Най-добрата температура за здравословен сън - 1
Снимка: Shutterstock

Най-подходящите температури, на които е добре да спят възрастните, са между 20 и 25 градуса по Целзий. Спането на тези температури позволява най-спокойния и отмарящ сън. Научното изследване, което установява подходящата стайна температура за най-добър сън при възрастни, е публикувано в сп. "Science of the Total Environment". Група учени от института за изследване на стареенето „Хинда и Артър Маркъс“ към Харварвдското медицинско училище са осъществили проучването, като главен автор е д-р Амир Баниасади от института.

Откритията сочат че, когато стайната температура е над 25 градуса, качеството на съня, както и ефективността на съня спадат с 5-10%. Ефективността на съня е термин, който се отнася за прекараното време нощем в сънуване.

Чрез използването на устройства, проследяващи съня, както и сензори, които следят околната среда, изследователите наблюдават продължителността на съня, ефективността и безпокойството за продължителен период от време – събрани са данни за над 11 хиляди нощи сън при 50 доброволци, пише Puls.bg.

Възрастните хора често имат проблеми със съня – тревожността и честите събуждания през нощта са причини за некачествен и нарушен сънен цикъл. Тези фактори могат значително да увредят ежедневието им, като афектират значително на когнитивни функции, настроение, продуктивност или да усложнят някои вече налични заболявания като диабет или сърдечно-съдови.

Подобряването на съня при възрастни е въпрос, който учени от университета Йейл изследват. Те имат няколко съвета за пълноценен сън при възрастните. Съветват поддържането на рутина, при която се ляга и става по едно и също време всеки ден, за да може организмът да настрои циркадния си ритъм. Препоръчва се избягването на дремките през деня, както и упражняването на лека физическа и социална активност дори и при умора. По този начин организмът е добре уморен, когато стане време за сън вечерта. Препоръчва се и избягването на често употребявани стимуланти и депресанти като алкохол, кофеин и никотин – с напредването на възрастта организмът изпитва затруднения при справяне с ефектите от тях и зловредните ефекти от тях започват да се усещат повече от приятните.

Друга добра стратегия за подобряването на качеството на съня е поддържането на оптимална стайна температура. Макар и за всеки тази температура да е различна, учените заключават, че връзката между стайната температура и съня е неоспорима.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бъркате

    7 1 Отговор
    Най-добрата температура е телесната, на другия до теб. Така се спи най-добре. Особено след умора.
  • 2 Калпазанин

    3 0 Отговор
    Да продължим с глупостите, а сега "учените" да направят и едно проучване коя е най подходящата температура за ядене секс и ходене до тоалетна, и тези ора за подобни простотии заплати вземат, не случайно светът изперка
  • 3 Леля Гошо

    3 1 Отговор
    Много важен фактор е влажността на въздуха, но учените ще се произнесат след още няколко години
  • 4 70 годишен младеж

    3 0 Отговор
    Спя на отворен прозорец , даже и през зимата . Акуратно завит .
  • 5 Сънчо

    6 1 Отговор
    Между 20 и 25 има мнооого температури, исвен това урсула каза да пестите от климатик.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Шопендар

    0 0 Отговор
    Може и да е така,някъде по света,но в България доходите определят на каква температура ще спиш и ще живееш изобщо.аз спя най добре при 4-10градуса,и на отворен прозорец,целогодишно