Last news in Fakti

11 Септември, 2023 14:56 64 080 59

Страховита прогноза за Земята отпреди 40 г. започва да се сбъдва

  • прогноза-
  • глобално затопляне-
  • земя-
  • климатични промени

За последиците от глобалното затопляне САЩ предупреждават още през 80-те години на миналия век

Страховита прогноза за Земята отпреди 40 г. започва да се сбъдва - 1
Снимка: Shutterstock

Преди 40 години Агенцията за опазване на околната среда на САЩ предупреди за опасностите, които очакват човечеството в бъдеще и изглежда, че те вече са тук.

През септември 1983 г. Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) публикува мрачен доклад, предупреждавайки, че ако човечеството не предприеме някои стъпки скоро, ще се изправим пред много не розово бъдеще, пише Science Alert.

Докладът предполага, че земеделските условия ще бъдат значително променени и екологичните и икономически системи потенциално ще бъдат нарушени, докато политическите институции ще изпитат стрес. Сега изследователите смятат, че мрачната прогноза се е оказала много пророческа.

Нов доклад, озаглавен „Можем ли да спрем глобалното затопляне“, предупреждава, че до средата на века глобалните температури ще се покачат с 2°C над прединдустриалните нива.

Учените предупреждават също, че ако човечеството продължи по същата траектория с малко смекчаване, може да не ни очаква светло бъдеще.

Нещо повече, изследователите се опасяват, че значително увеличаване на глобалното затопляне може да настъпи по-рано, отколкото повечето от нас биха искали да вярват. Тази година човечеството вече се изправи пред последствията от климатичната криза: рекордни горещи вълни и интензивни горски пожари удариха Земята, а жегата счупи повече от един рекорд.

Изследователите предупреждават, че 2023 г. по същество е рекордна година, от силните горещини на сушата и в океаните, променящи атмосферните течения, до загубата на лед на Северния и Южния полюс, убивайки безброй диви животни. И всичко това се случи при затопляне от едва 1,1°C.

Ако достигнем 2°C, както се прогнозира, човечеството вероятно ще трябва да изпита последствията от срива на циркулацията на Атлантическия океан, както и изчезването на коралови системи, загубата на хранителни вещества в храната и по-нататъшното намаляване на добивите от култури.

В същото време, още преди 40 години, учените предупреждаваха, че няма да можем просто да правим иновации, защото те не са жизнеспособна стратегия за намаляване на емисиите на парникови газове. Геоинженерството също остава твърде несигурен риск, което прави много от възхваляваните техно-решения фалшиви както винаги.

Учените обаче са съгласни, че екологично базираните стратегии биха могли действително да работят. Става дума за отглеждане на гори и възстановяване на дивата природа — всичко това може да се окаже ефективно в дългосрочен план.

Доклад на Агенцията за опазване на околната среда заключава, че забраната на въглищата и петрола е най-ефективният начин за предотвратяване на надвиснали бедствия и това остава вярно. Последните проучвания вече потвърдиха, че отказът от използването на изкопаеми горива може да забави развитието на климатичната криза.

Но въпреки тази пропусната възможност, не е твърде късно да се намалят бъдещите последствия. Но изследователите предупреждават, че ако необходимите стъпки не бъдат предприети скоро, това вероятно ще доведе до смъртта на милиони хора и други животни.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 159 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    185 16 Отговор
    Има ли нещо общо с осем цилиндровите пикапи в САЩ и техните 7000 кубикови двигатели?

    Коментиран от #21, #42, #46

  • 4 Гост

    165 12 Отговор
    Има ли нещо общо с американският потребител и техните три пъти по-високи енергопотребления на домакинство, спрямо нашите?
  • 5 Гост

    164 9 Отговор
    Има ли нещо общо с консуматорският начин на живот: купувай, карай 5 г и хвърляй?
  • 6 Гост

    138 5 Отговор
    Има ли нещо общо с политиката "сандвичите, незакупени до пет минути от направата им, да се изхвърлят"?
  • 7 Гост

    163 10 Отговор
    Има ли нещо общо с петролните разливи, товарните танкери, самолетният транспорт, частните чартърни полети (двама души в цял самолет) и подобни разхищения?
  • 8 стара информация

    51 4 Отговор
    има една наука - гравиметрия с учебник в геодезическия факултет. Отпреди много години.
  • 9 Христов

    176 0 Отговор
    В България безконтролно, незаконно се изсичат гори, за да си пълни гушите дървената мафия. Издигат се гори, за да се строят фотоволтаични паркове и хотели..... От друга страна десетилетия наред големите световни икономики съсипват природата, а сега - олелеее.
  • 10 е то бива, бива, но чак толкова...

    106 10 Отговор
    Такаааа и като предупреждаваха какви мерки предприеха те самите, за да не се случи? Изнесоха мръсните си производства в Китай и много други държави, от което Китай стартира неочакван мощен подем, а в САЩ се развилня невиждана безработица. Цели големи градове, като Детройт например, се превърнаха в призрачни гледки без обитатели. После постепенно започнаха да връщат определени производства и за да не бъдат атакувани като замърсяващи природата спряха с предупрежденията. Сега се опитват пак да бъдат лидери, но не с мерки против замърсяването, а с данни от стари статистики и да се изтъкнат като ранни пророци на мрачни прогнози, които наистина започват да се сбъдват.
  • 11 Свирепо настроение.

    108 6 Отговор
    Според страховитите прогнози още през 2000 година в Монтанско трябваше да отглеждат маслини и портокали. Човешката алчност и глупост са програмирано стихийно бедствие. Ако нещо унищожи Земята, това ще бъде породата на тези човеци, които се изживяват като истината от последна инстанция...Малко са, но са смъртоносно вредни за всичко и всички.
  • 12 Че как

    120 6 Отговор
    Нормалния човек със заплата колкото едва да е жив е виновен за глобалното затопляне, не корпорациите и производните им.

    Коментиран от #16, #25

  • 13 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    112 11 Отговор
    Точно САЩ са от най-големите нарушители на околната среда! Преди няколко години по времето на Тръмп, САЩ излязоха от Конвенцията за парниковите газове, т. е. могат да развиват бизнес, без да плащат квоти за парникови емисии! Да го спазват будалите - в България на всяка пещ или ТЕЦ има монтирано скъпо оборудване за измерване и записване на СО, СО2, серен двуокис, серен триокис, азотни окиси, димни частици. Налагат се яки глоби, при нарушение на емисиите.

    Коментиран от #26

  • 14 БгТопИдиот🇧🇬

    54 3 Отговор
    Купи ,ползвай,изхвърли !!
  • 15 Фами

    88 6 Отговор
    Пак демагогия. В края на шестесетте имаше лета през които не можеше да се диша.

    Факт е, че човешката дейност влияе само 2-3% на изменението на климата. Останалото е е лицемерие. Те не отчитат другите основни фактори:

    Какво да направи човечеството, за да избегне изменението на климата:
    1. Да спрем протуберансите на слъцето???
    2. Да преуставим вулканичната дейност, създаваща огромно количество въглероден двуокис???
    3. Да издухаме на въглеродния двуокис (карбонов диоксид), когато няма фотосинтезата през НОЩТА. СО2 се разгражда само прз деня от разстителните видове вкл. от горите и бразилската джунгла и тайгата??
    4. Да спрем парниковия ефект, предизвикван главно от изпарението на океаните???
    5. Да изтрепем кравите, слонове, жирафи и др. защото изпускат метан 84 пъти по-опасен за природата от карбоновия диоксид CO2??? А домашите любимци???
    6. Да спрем изменението на ъгъла на оста на Земята по отношение на слънцето???
    7. Да спрем намаляването на магнитното поле на земят???
    8. Да спрем 11 годишното циклично влияние на пръстените на Сатурнна климата ни???
    9. Да спрем движението на Слънчевата система и на галактика Млечен път във вътрешността на Вселената???
    10. Да разрушим HAARP (това вече може би е е реално)!!!

    Забележка: През 2013 година О-бам-а заяви, че през 2017 година световният океан ще се повиши с 7 фийта (2.1 метра). Още чакаме. Но неотдавна той купил вила на брега на океана за $15 млн.
    Банкаите му дали заем, а застрахователните компа
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 И.а

    67 1 Отговор
    Ще се усетят богатите милиардери че няма парите да им помогнат. И са трупали безмислено. Разхищението е грях. Разбира се че има значение.
  • 19 още

    60 4 Отговор
    преди 40 г. се е знаело , че слънцето е засилило активноста си много. Какво общо имат с това хората.
  • 20 бегай бе

    53 5 Отговор
    Само като прочетох САЩ.... и до там
  • 21 гого гггггггг

    51 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Нищо общо няма , те еко нормите са само за нас, за Краварите не важат. Ти не ги разбираш тия работи
  • 22 ОЩЕ КЪТ БЯХМЕ МАЛКИ ТРЪБЯХА

    29 3 Отговор
    НЕСПИРНО ПРЕЗ 2000 Г ША СВЪРШИ ПЕТРОЛА....... САМО ТВА ПРИКА, ЗВАХА ПО ТИВИ И РАДИО....
  • 23 Дете Индиго

    43 6 Отговор
    Знае се че луната ту се приближава към земята ту се отдалечава , възможно е и земята да се приближава и отдалечава към слънцето през големи периоди от време
    Когато се приближи земята към слънцето идва затопляне а когато се отдалечи идва ледена епоха
    Така че едва ли ние хората сме виновни за затоплянето или за последващото изстудяване на земята , а борбата срещу въглеродният двуокис е хвърляне на пари на вятъра и наливане на вода в кофа без дъно време е да спрем тази безсмислена борба срещу въглеродният двуокис
  • 24 Исторически парк

    38 6 Отговор
    Това е защото на сащ им свършват петролните резерви 😉
  • 25 Ха-ха-ха

    11 2 Отговор

    До коментар #12 от "Че как":

    Яде повече борец и повече газове пуска
  • 26 Баварец

    18 4 Отговор

    До коментар #13 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Мани, мани, живееш 3 години назад във времето! Байдън върна САЩ обратно в Парижката конвенция още в първите си дни, като президент! Пишеш нещо, а имаш цялото човешко познание в джоба си???? Поне да беше забелязал, че Тръмп НЕ е президент от 3 години!!!!!
  • 27 Много добри хора

    29 8 Отговор
    Са тези американци, нищо лошо на никого не мислят и правят.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Тон

    28 0 Отговор
    Глобалното затопляне настъпва независимо от човешката намеса,лошото в случая е че го използват за нечисти цели срещу човечеството,те които с новите енергии ни технологии ускориха в пъти заместването!
  • 30 Дрънчо

    26 1 Отговор
    Доклад на Агенцията за опазване на околната среда заключава, че забраната на въглищата и петрола е най-ефективният начин за предотвратяване на надвиснали бедствия и това остава вярно. Последните проучвания вече потвърдиха, че отказът от използването на изкопаеми горива може да забави развитието на климатичната криза.===
    за това в Германия, Полша и другаде минаха пак на въглища.
    Изсичат горите и правят фотоволтаични паркове, но като се амортизират, къде ще ги рециклират? В Африка.
  • 31 Нане

    23 2 Отговор
    Американския психопатски мозък...
  • 32 Байо

    30 0 Отговор
    Малко повече стрес никога не е излишна.Планетата ни си има собствен живот независещ от някакви паразити,тя винаги успява да се избави от тях.Винаги е имало затопляне и застудяване,това е една нормална цикличност,но "умните тикви" им е угодно да има стрес сред човечеството инак те си се ширеят на макс и вземат от планетата на макс,само съвестният беден човечец се тревожи за бъдещето
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Любопитен

    7 1 Отговор
    А деда Ванга, деда Ванга какво е казала?
  • 36 Найк

    14 1 Отговор
    Нали се казват климатични промени вече,не глобално затопляне.
  • 37 Ужас

    13 2 Отговор
    За да се намалят вредните емисии трябва и да се намали населението като цяло. Американците имат една от най-високите раждаемости и са едни от основните замърсители на планетата.
  • 38 Гого

    18 3 Отговор
    И какво направиха американците за тези 40 години? Като най-богатата нация(крепена икономически от другите дъжави)продължиха да замърсяват природата с бесни темпове. И продължават да държат първенството!
    Даже и за това биха отстъпил мястото си с неухота.
    Парата е най важна.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Няма

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Нищо общо

    Само Изключително големия брой москвичи е виновен за драстичните промени в климата
  • 43 Предреча

    11 2 Отговор
    НОСТРАДАМУС предупреди огън ще гори земята.пуста алчност,а хляб има за всички..!!!!!!
  • 44 Най-важното е

    12 4 Отговор
    Света да се отърве от Американците
  • 45 Разбирачев

    14 0 Отговор
    Много е удобно да цензурирате истината, и да държите хората невежи, в бг няма журналисти, има слугинаж и то за жълти стотинки. Господ и за вас има план, не го забравяйте.
  • 46 Не, няма!

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    А няма, защото хамериканците не сечат дървета наред, както ние у нас практикуваме. Във връзка със "златния век" в сферата на строителния бизнес и ПРЕзастрояването на 3-4 големи града в България, се изсякоха толкова дървета и зелени площи, че сондите за качеството на въздуха полудяха. Говоря не за сондите на екоминистерство (които вероятно се манипулират), а за сондите на Фондация "Код България". Не е реклама. Давам ги, защото всеки ден следя техните данни. Ако някой знае и други сонди, моля да сподели за да сравняваме показанията им. Но в основата на климата, освен релеф, географско разположение, ветрове, роля имат и ГОРИТЕ! Горите имат огромна роля за климата като цяло! А ние НЕ опазихме горите си! А не ги опазихме, защото не можем да се преборим с няколко закона, един от които е ЗУТ. И който ЗУТ видя сметката на големите градове: позволи гигантско презастрояване с мастодонти и всякакви други гета, заради което се изсякоха повечето зелени пояси в тези градове. А освен в градовете, същото се почна и по селата: променя се статута на земеделски земи, за да станат годни за застрояване!... Хамериканците също строят и изсичат зелени пояси. Но залесяването на НОВИ площи с вид, същия като отсечените, е строго регламентирано. Проверява се от комисии ежегодно и се следи КАК се поддържат новозалесените гори. И АКО се открият НЕобгрижвани новозалесени гори, глобите налагани на строителните инвеститори са космически! Да, на строителните инвеститори! Затова те (строите

    Коментиран от #47

  • 47 Гост

    18 1 Отговор

    До коментар #46 от "Не, няма!":

    У нас плодородни ниви и вековни гори се превръщат във фотоволтаични паркове. Келепиря над разума.
  • 48 САЩ са се погрижили да го сбъднат.

    7 2 Отговор
    Това което правиш другиму, ти се връща многократно.
  • 49 САЩ са се погрижили да го сбъднат.

    5 2 Отговор
    Това което правиш другиму, ти се връща многократно.
  • 50 Нострадамус

    9 1 Отговор
    Проблемът е в хората. Ние сме проблемът. Правим така, че природата ще ни унищожи. И това няма да е след много години.
  • 51 Вий

    8 1 Отговор
    ЧОВЕКА БЕЗСПОРНО ДОПРИНАСЯ ЗА КЛ. ПРОМЕНИ, НО ТОВА НЕ Е ОСНОВНАТА ПРИЧИНА. ЗЕМНАТА "ОС" СЕ Е ОТКЛОНИЛА С "1"СМ.ТОВА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА, ЗАЩОТО НЕ Е ПОД ВЛАСТ О НА ЧОВЕКА. ОТ ТУК ЩЕ ИМА ТОТАЛНА СМЯНА НА КЛИМАТА С, КОЙТО СМЕ СВИКНАЛИ. ТА ВЕЧЕ НЯМА ДЪЛГА ПРОЛЕТ, ДЪЛГА ЕСЕН. ШЕМЕТНИ t НИ АМПЛИТУДИ. ТОВА Е ХИЛЯДОЛЕТЕН ПРОЦЕС, КОЙТО Е ЗАПОЧНАЛ. ЧОВЕКА НЕ МОЖЕ ДА ГО СПРЕ. ТЕ ГО ЗНАЯТ ВСИЧКИ УЧЕНИ ПО ВЕРИГАТА. КЛИМАТОЛОЗИТЕ НЕ ГИ БРОИМ. ТЕ СА НАЙ НАКРАЯ, САМО ЗА КОНСТАТАЦИЯ, СЛЕД ФАКТА. НЕИЗБЕЖНО ТО ПРОСТО ДОЙДЕ. ПАЖИВЬО МУВИДИМ.
  • 52 Пълни глупости

    12 3 Отговор
    Това е измислена теория за да оправдае зелената глупост която измислиха за да забогатяват по-бързо. Затоплянето и охлаждането на земята са естествени цикли. Алчните англо-сакси искат всичко за себе си.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Тото

    1 1 Отговор
    Краят наближава и дано и по-скоро
  • 55 Гочето

    7 2 Отговор
    Интересно ,как една държава която е създадена от престъпници се е загрижила за човечеството!!
  • 56 Пловдив

    1 1 Отговор
    Сривът на циркулацията на Атлантическия океан, означава ледников период. Така че - идеално!
  • 57 Меги

    2 2 Отговор
    ПРОГНОЗАТА ЗА ВОЙНАТА Е МНОГО ТРЕВОЖНА ЗАЩОТО ПУТИН Е НАЕЛ ВОЙНИЦИ ОТ СЪРБИЯ ,КУБА ,ИРАК ,10000 ОТ КОРЕЯ И НЕ СЕ ЗНАЕ КОЛКО ОТ ИНДИЯ И АФРИКА ЩЕ БЪДЕ ЖЕСТОКО НАСТЪПЛЕНИЕ СЛЕД УКРАЙНА,ПОЛША РУМЪНИЯ И БЪЛГАРИЯ НИЕ СМЕ В МОМЕНТА В ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА И ЗАТОВА Е ВИНОВЕН ЗЕЛЕНИЯ НАРКОМАН ЩЕ ИМАМЕ ГОЛЕМИ СТРАДАНИЯ НЕ ВИ СЕ ВЯРВА НО ЩЕ ВИДИТЕ БЪЛГАРИ ВОЙНАТА ЩЕ СЕ УЖЕСТОЧАВА И ЩЕ БЪДЕ ДОСТА ГОДИНИ ДО 2032 Г.
  • 58 Меги

    0 0 Отговор
    ПРОГНОЗАТА ЗА ВОЙНАТА Е МНОГО ТРЕВОЖНА ЗАЩОТО ПУТИН Е НАЕЛ ВОЙНИЦИ ОТ СЪРБИЯ ,КУБА ,ИРАК ,10000 ОТ КОРЕЯ И НЕ СЕ ЗНАЕ КОЛКО ОТ ИНДИЯ И АФРИКА ЩЕ БЪДЕ ЖЕСТОКО НАСТЪПЛЕНИЕ СЛЕД УКРАЙНА,ПОЛША РУМЪНИЯ И БЪЛГАРИЯ НИЕ СМЕ В МОМЕНТА В ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА И ЗАТОВА Е ВИНОВЕН ЗЕЛЕНИЯ НАРКОМАН ЩЕ ИМАМЕ ГОЛЕМИ СТРАДАНИЯ НЕ ВИ СЕ ВЯРВА НО ЩЕ ВИДИТЕ БЪЛГАРИ ВОЙНАТА ЩЕ СЕ УЖЕСТОЧАВА И ЩЕ БЪДЕ ДОСТА ГОДИНИ ДО 2032 Г.
  • 59 незнайко

    0 0 Отговор
    Не САЩ са прогнозирали а АСТРОНОМИТЕ знаят кога настъпва слънчевата активност ! Докато не се СВЕТНАТ да опънат ЧАДЪР на 350 000 км. от земята вместо да ходят на Марс ни е загубена работата ! Защо мислите ЛУНАТА която е на това разстояние така закрива слънцето при затъмнение ? Ако закрият центъра на слънцето с "ЧАДЪР" температурата на ЗЕМЯТА ще падне много бързо ! Много пъти съм писал тази идея !!!