Last news in Fakti

20 Септември, 2023 12:57 1 879 13

България е първата страна, кръстила улица на донор на органи

  • улица-
  • донор на органи-
  • георги николов-
  • варна-
  • преименуване-
  • име

21-годишният Георги издъхва през 2015 г., но спасява живота на четири човека чрез донорството

Името на донор, спасил четири човешки живота, ще носи улица във варненския квартал „Аспарухово“. Тя ще се казва „Георги Николов“. Георги е млад мъж от Варна. Той учи в чужбина, има остър ум и го чака светло бъдеще. На 20-ти септември 2015 г. обаче Георги остава завинаги на 21 години, но позволява на други 4 живота да продължат като става донор.

Георги никога не е имал сериозни здравословни проблеми и няма как да се предвиди, че коварна мозъчна аневризма в главата му е напът да се спука и сложи край на живота му. За аневризмите няма обяснима причина или симптоматика и в случая на Георги не е повече от лош шанс.

Днес, в 09:00 сутринта във Варна бе открита първата в Европа официално наименувана улица на Донор на органи - улица "Георги Николов".

На събитието днес присъстваха родителите на Георги, кметът на район "Аспарухово" - Ивайло Маринов, Noble Graphics, представители на фондация "Документалистите", председателят на комисията по култура Мария Тодорова и анестезиологът, реализирал донорската ситуация - д-р Валентин Маринчев.

Следвайки законовата разпоредба, че в България улиците се кръщават само на починали хора с особени заслуги за обществото, тази новаторската идея носи името "Анонимните герои". Преименуването на улица с име на донор е инициатива на граждани и създателите на проекта "Последният дар на човека", който цели да повдигне въпроса за проблемите с донорството в България.

За жалост и подобно на почти всичко друго у нас – България е на последно място по трансплантации в Европейския съюз. Едва 13 са реализираните донорски ситуации у нас през 2022 г., а чакащите са близо 1000. Ако запазим сегашното темпо, ще са необходими повече от 20 години, за да бъдат трансплантирани всички, чакащи към днешна дата.

„Последният дар на човека” е документален мултимедиен разказ за донорството на органи в България. „Последният дар на човека” отнема почти 6 години, за да бъде реализиран. През това време Александър Николов и Димитър Панайотов провеждат над 100 срещи с лекари, пациенти и семейства на донори в повече от 15 населени места. Снимат в 8 болници, присъстват на три трансплантации и стават свидетели на една донорска ситуация. Целият мултимедиен разказ е наличен на https://dokumentalisti.bg/dar, а последната глава излиза на 20-ти септември - деня, в който смъртта на Георги позволява на четирима души да продължат да живеят.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мозъчна трансплантация

    2 6 Отговор
    Улица "бъбрек" 10 или улица "черен дроб" 15, супер звучи.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 мдда

    4 1 Отговор
    Все човешки имена.... това ако не е простотия.. здраве му кажи!
  • 4 истина е

    5 0 Отговор
    А по принцип и де-факто България законен донор на мафията !!
  • 5 Соваж бейби

    4 1 Отговор
    Ганчо понякога излиза и по прост и американците с идеи !Има ли статистика на български език колко донора има в цял свят?без данни за отвлечени,изчезнали ..... такива които полицията ги води в болница след катастрофа и докторите прибират кое става зашиват го и хайде си остава док.тайна .
    На първият третополов българин/ка няма ли да се кръсти улица ?
  • 6 Хашим Тачи

    0 0 Отговор
    Нашите от косовската болница "Медикус" са най-добрите.
  • 7 Трол

    2 6 Отговор
    Адмирация. Според мен даже трябва законът да се промени така че по презумция всеки да е донор,освен ако не се откаже приживе... За какво са ни тези органи? Да ги ядат червеите или да ги изгорят в пещта,след като може са се спаси живот...
  • 8 Пълна

    2 0 Отговор
    простотия, аспаруховска предизборна
  • 9 Масонска ложа "Ориент НАТО"

    3 0 Отговор
    Израел сега трябва да купува само от Украйна.
  • 10 Свободен

    1 1 Отговор
    Отлична идея!
    Даже би било добре да се направи сайт, където да се вижда от всички, кои хора е спасил!
  • 11 ганю

    0 0 Отговор
    не сте много умни затова сте ваксинирани честито
    вие и децата ви вече сте донорите на мафията
    по тъп народ от вас няма
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.