Last news in Fakti

22 Септември, 2023 21:22 2 434 21

Учени разкриха, че любовта се заражда не в сърцето, а в мозъка

  • любов-
  • мозък-
  • сърце-
  • психология-
  • чувства-
  • обич

Колкото по-силно се усеща даден вид любов в тялото, толкова по-силно се усеща и в ума и толкова по-приятна е тя, констатират изследователите

Учени разкриха, че любовта се заражда не в сърцето, а в мозъка - 1
Снимка: Shutterstock

Сърцето може и да е "мускулът на любовта", но ново проучване показва, че чувството за любов е изцяло в главата. Изследователи от университета Аалто във Финландия са установили къде в тялото си хората изпитват различни видове любов и с каква интензивност изпитват тази емоция. Те установили, че любовта има спектър, като някои видове се усещат по-интензивно от други, и че усещането за любов обикновено се съсредоточава в мозъка на човека, съобщава „Стъди файндс“.

"Заслужава да се отбележи, макар и да не е много изненадващо, че видовете любов, свързани с близките взаимоотношения, са сходни и са най-силно преживявани", казва Пяртили Ринне, философ, който координира изследването, пише БГНЕС.

Изследването е съвместна инициатива на Ринне и почетния професор Микко Самс. Освен това докторантът Мике Таваст е автор на анализа на данните, а Енрико Глеран е разработил методите на изследването.

Изследователите са анкетирали участниците за преживяванията им, свързани с 27 различни вида любов - от романтична и родителска любов до чувства към непознати, природата, Бога, както и към самия себе си. Участниците е трябвало да посочат върху силуета на тялото къде са усещали всеки вид любов и колко интензивно са я изпитвали физически и психически.

За да пояснят, техните резултати, публикувани в Philosophical Psychology, илюстрират, че всички видове любов се усещат най-интензивно в главата. Интензивността и разпространението обаче варирали в други области на тялото. Някои видове любов се усещали само в гърдите, докато други се излъчвали по цялото тяло.

Колкото по-интензивна била любовта, толкова по-широко било разпространено чувството в тялото, показва изследването.

"Любовта между хората се дели на сексуална и несексуална. Видовете любов, които са особено близки помежду си, са тези, които имат сексуално или романтично измерение", обяснява Ринне в съобщение на университета.

"Интересно беше също така да се открие силна връзка между физическата и психическата интензивност на емоцията и нейната приятност. Колкото по-силно се усеща даден вид любов в тялото, толкова по-силно се усеща и в ума и толкова по-приятна е тя", добавя Ринне.

"Когато преминаваме от по-силно преживявани видове любов към по-слабо преживявани видове, усещанията в областта на гърдите стават по-слаби. Може да се окаже, че например любовта към непознати или мъдростта е свързана с познавателен процес. Възможно е също така в областта на главата да има приятни усещания. Това е нещо, което трябва да се изследва допълнително", каза той.

Ринне се спира и на културните нюанси в любовните преживявания. Например, ако проучването е проведено в дълбоко религиозна общност, любовта към Бога може да е най-доминиращото чувство. По подобен начин за родителите във взаимоотношенията любовта към децата може да бъде най-силната емоция.

Изследователите са получили финансиране от фондация Kone, Академията на Финландия и фондация Emil Aaltonen.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помак

    10 2 Отговор
    ...ас като неук знам че емоциите идват от мозъка и невроните ...А вие...тапа статия..закъсняла с 100 години
  • 2 1122

    7 2 Отговор
    "Любовта към Бога може да е най-доминиращото чувство". Може, а любовта към парите е най-деградиращото чувство.
  • 3 Финландия ботаникъл

    6 1 Отговор
    Проявява се след втората чаша, третата и четвъртата вече предизвикват философски размисли, а на сутринта любовта се сменя рязко с омраза към светлина и силен шум.

    Коментиран от #18

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 О, сладост на любовта

    4 1 Отговор
    О, висша сладостна забрава, когато любовта се ражда в близост немай никаква грижа. Целуната жена е наполовина съблазнена😁🏀🌹

    Коментиран от #19

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    Вярно
  • 10 Само констатирам

    6 1 Отговор
    Не ! Любовта се заражда в портфейла !
    Всички го знаят , но не всеки го признава !
    ФАКТ !

    Коментиран от #16, #21

  • 11 2023-та сме все пак

    4 1 Отговор
    Е че досега кой тапаке твърдял друго
  • 12 Гост

    0 0 Отговор
    Кажи верно?
  • 13 съмнения

    3 0 Отговор
    Че къде в мозъка място и за любов? Още повече, че някои съвсем нямат мозък.....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Идън

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Само констатирам":

    Има неща, които не мажеш да си купиш пари.Можеш да купиш тялото- не и чувствата.
  • 17 ОЩЕ

    1 0 Отговор
    Като прочетох заглавието и знаех от кого е. Кой го измисли това за сърцето? Че то си е най обикновенна помпа. Това че реагира като видиш готино маце е команда от мозъка. Сигурно устата сама казва УАОО. Информацията от очите се обработва от мозъка и се изпраща към ръце крака лице член ит.н.
  • 18 Идън

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Финландия ботаникъл":

    Няма голяма разлика между любовта към огнената вода и любовта към точно определен човек.И в двата случая случая се получава ефектът на пясъчния часовник .. на горния етаж няма нищо ... и ако не си изпил първата чаша си ходиш жаден цял живот- независимо от хубавите питиета след това.
  • 19 Идън

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "О, сладост на любовта":

    Не е така. У мъжете желанието поражда любовта- при жените любовта поражда желание.Страстта не е любов.Влюбването не винаги прераства в любов. То е увлечение- но понякога увлечението се взема за любов.А увлечението може да трае много време след като любовта не се е появила или си е отишла по някаква причина- А любовта може да си отиде от много неща.
  • 20 Малиии

    4 0 Отговор
    Голямо откритие, няма що. Изобщо някой дали си е помислил, че се влюбва със сърцето си, а не с ума си. Хората казват, загубил си е ума от любов, а не сърцето. Все едно да се влюбиш с далака си. Големи измишльотини и простотийки!
  • 21 Констатираща

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Само констатирам":

    Това е по-съвременната форма на любов за определена меркантилна класа. Такива хора са продали сърцето и мозъка си, затова обичат с портфейла си, а тяхната любов е доста променлива и зависи от курса на валутата, с която се продават.🤣