Last news in Fakti

24 Септември, 2023 18:11 2 962 4

4 начина да повишите хормона на младостта

  • хормон на младостта-
  • хормон на растежа-
  • здравословно хранене-
  • физическа активност-
  • качествен сън-
  • здраве

Хормонът на младостта още се нарича хормон на растежа

4 начина да повишите хормона на младостта - 1
Снимка: Shutterstock

Всички искаме да останем млади възможно най-дълго. През последните години усилено се говори за хормона на младостта, който според някои твърдения може да забави процесите на стареене и да подобри цялостното здраве на организма. Но какво представлява този хормон и как се произвежда?

Хормонът на младостта, който често се споменава, е хормонът на растежа (growth hormone - GH). Произвежда се в предната хипофизна жлеза, основната жлеза на ендокринната система. Хормонът на растежа играе важна роля в растежа и развитието на тялото през детството, но производството му продължава и в зряла възраст. Според изследвания нивата на хормона на растежа достигат пик по време на сън.

Нивата на хормона на растежа са най-високи са по време на детството и юношеството, но намаляват с възрастта. Въпреки това има няколко начина да се подобри производството на GH в организма:

Правилно хранене

Някои изследвания показват, че яденето на определени храни може да стимулира производството на растежен хормон. Богати на протеини храни като месо, риба, яйца и млечни продукти могат да стимулират производството на хормона на растежа. Също така е важно да се консумират достатъчно витамини и минерали, тъй като те са от съществено значение за нормалното функциониране на ендокринната система.

Физическа активност

Редовната физическа активност, особено упражненията с тежести и високоинтензивните тренировки, може да стимулира производството на GH. Това се дължи на факта, че физическата активност предизвиква стрес върху мускулите и тъканите, което води до увеличено освобождаване на хормона.

Качественият сън

По време на дълбок сън, когато тялото си почива и се възстановява, хипофизната жлеза произвежда повече хормон на растежа. Следователно качеството и продължителността на съня играят важна роля в производството на този хормон.

Без стрес

Стресът може да да повлияе отрицателно върху производството на растежен хормон. Изследванията показват, че хроничният стрес може да намали нивото на хормона на растежа в организма. Ето защо е важно да намерите начини да го управлявате и да си осигурите достатъчно почивка, пише още "Дарик".


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да повишите хормона на младостта

    7 3 Отговор
    за моми като на снимката протеинови добавки от щедри господа за да повишите хормона на младостта и сияйна кожа и настроение8832
  • 2 Гулю

    6 1 Отговор
    Всичко е вярно и всички го знаят , но как на практика да се случи всичко изброено
  • 3 Изтекъл срок

    3 3 Отговор
    Идете да си ударите още един бустер, докато не са изхвърлили ваксините за ковид.
  • 4 Ееее

    7 0 Отговор
    Нищо ново. Достатъчно почивка, движение, правилно хранене и спокоен живот. Всички знаят и искат това, малцина успяват.