Last news in Fakti

26 Септември, 2023 13:47 2 748 5

Защо трябва да накисваме ядки преди консумация?

  • ядки-
  • семена-
  • накисване-
  • вода-
  • здраве

Eто и 5 правила при накисване на семена и ядки, които е добре да знаете

Защо трябва да накисваме ядки преди консумация? - 1
Снимка: Shutetrstock

Ядките и семената са богати на хранителни вещества храни, съдържащи ненаситени мазнини и други биоактивни съединения: висококачествени растителни протеини, фибри, минерали, токофероли, фитостероли и фенолни съединения. Благодарение на уникалния си състав, те повлияват благоприятно върху здравето.

Епидемиологичните проучвания свързват консумацията на ядки с намалена честота на коронарна болест на сърцето и камъни в жлъчката при двата пола и диабет при жените. Също така оказват благоприятни ефекти върху хипертония, рак и възпаление. Кръвното налягане, висцералното затлъстяване и метаболитният синдром също се оказват положително повлияни от консумацията на ядки. Така става ясно, че ядките имат благоприятно въздействие върху много сърдечно-съдови рискови фактори.

Суровите ядки и още повече суровите семена имат значителни нива на фитинова киселина, форма на свързан фосфор, която служи като физиологичен защитник и антиоксидант за растенията. Докато фитиновата киселина е полезна за запазване на семената до поникване, когато се консумира от хора, тя се свързва с минералите в стомашно-чревния тракт, причинявайки дразнене и допринасяйки за потенциален дефицит на хранителни вещества. Някои животни естествено произвеждат адекватни количества от ензима фитаза, за да разграждат това антихранително вещество, но при човека не е така, което води до проблеми с диетите, богати на фитати, пише puls.bg.

Суровите ядки също съдържат значително количество ензимни инхибитори, които действат, за да предотвратят преждевременното поникване на ядките или семената в природата. И все пак тези ензимни инхибитори могат също така да свързват минералите и да причинят храносмилателно напрежение при хората, които ядат ядки. Повечето твърдения, възхваляващи ползите за здравето от суровите ядки и семена, са неточни, тъй като не отчитат факта, че много от хранителните вещества, които съдържат, не могат да бъдат правилно усвоени в сурова форма.

Фитатите и ензимните инхибитори, които правят ядките и семената толкова трудни за смилане, могат лесно да бъдат неутрализирани чрез накисване в солена вода и дехидратиране при ниска температура. Комбинацията от минерали и топлина работи за разграждане на дразнещите съединения, като същевременно запазва полезните мазнини и протеини. Много традиционни култури интуитивно са практикували тези методи на приготвяне, използвайки морска вода и слънце.

Накиснатите ядки и семена имат по-мек, по-малко горчив вкус от суровите. Те могат да бъдат по-лесни за смилане, което може да увеличи усвояването на някои хранителни вещества.

Колко време отнема накисването на ядки и семена?

Накисването на ядки и семена не е трудно. Процесът на накисване е по същество един и същ за какъвто и вид ядки или семена, които са избрани да бъдат приготвени, въпреки че времето варира леко, за да се съобрази с разликите в състава на мазнините, размера, текстурата и т.н. Традиционните накиснати ядки и семена се правят, като се следват основни стъпки:

  1. Измерват се 4 чаши сурови, неосолени, органични ядки/семена в купа със среден размер;
  2. Покриват се с филтрирана вода, така че ядките да са потопени;
  3. Добавя се 1-2 супени лъжици сол;
  4. Оставят се да престоят покрити за около 7 часа или цяла нощ;
  5. Ядките/семената се изплакват, за да се отстранят остатъците от сол и се разпределят на един слой върху решетка, за да изсъхнат.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123456

    6 0 Отговор
    Досега винаги съм го правил грешно ... с тая нефилтрирана вода къде съм тръгнал ...
  • 2 цербер

    0 0 Отговор
    Ядките и семената са богати на хранителни вещества , съдържат ненаситени мазнини и други биоактивни,химични съединения...
  • 3 мани мани

    1 1 Отговор
    яжте ги сурови и измити, но не прекалявайте, че ще си увредите панкреаса, а това значи рак
  • 4 Горски

    2 0 Отговор
    Единствената причина да се препоръчва кисненето е за това, че се трошат зъбите с времето. Постоянната консумация задължително води до счупени зъби.
  • 5 ганю

    1 0 Отговор
    важното е да дига самолета