26 Септември, 2023 16:45 3 107 11

Загубата на чувството за цел и смисъл в живота може да е ранен признак на деменция

  • деменция-
  • ранни симптоми-
  • депресия-
  • без цел

Деменцията е ужасяващо заболяване, което променя човек до неузнаваемост

Загубата на чувството за цел и смисъл в живота може да е ранен признак на деменция - 1
Снимка: Shutterstock

Деменцията е ужасяващо заболяване, което променя човек до неузнаваемост. Често пъти предразположените към него проявяват ранни признаци, но нито те самите, нито близките им забелязват това. Понякога симптомите могат да бъдат объркани с депресивни състояния и погрешно да се смята, че човекът просто е паднал духом поради умора или несполуки.

Един от ранните признаци е загубата на чувството за цел и смисъл в живота, пише CNN.

Това е много специфично и трудно може да бъде описано в една категория. Най-общо казано става дума за индивидуалното усещане на всеки, че трябва да върви към някаква цел, да се опитва да постигне нещо и да има смисъл в живота си. Без такова усещане качеството на живот намалява, твърдят учени. Това важи с голяма сила за зрялата възраст и старостта на един човек.

Всъщност усещането за смисъл е основата на доброто психично здраве, посочва се в изследването, цитирано от CNN, предава profit.bg. То е проведено сред 22 668 души в САЩ и резултатите му бяха публикувани наскоро.

Хората с деменция често посочват, че са изгубили мотивацията си да се занимават с неща, които по-рано са им носели удовлетворение. А хората, които имат усещане за цел и са съгласни да участват в различни дейности за трениране на паметта, запомняне на думи, показват по-малък когнитивен спад в по-късните години от живота си“, пише в проучването.

Според д-р Анджелина Сютин от университета във Флорида то не е единственото с подобни резултати. По-ранни проучвания сочат, че хората, намиращи смисъл в живота си, по-рядко се разболяват от Алцхаймер или някакъв вид деменция.

Как се стига до тези резултати?

Учените събират данни за десетки хиляди хора от две големи проучвания, проведени в рамките на 15 години. Участниците са оценявани по няколко пъти в този период като е търсена зависимост между влошаване на състоянието им и усещането за цел в живота.

Установява се, че и преди диагностицирането много от хората посочват, че вече не намират смисъл наоколо. С развитието на болестта това усещане се засилва неимоверно. Тази тенденция също не е изнендваща предвид факта, че отдавна се знае, че умственото здраве се влошава рязко след откриване на болестта.

Може ли да се помогне?

Усещането за смисъл е строго индивидуално и универсална рецепта не може да бъде дадена. Но е много важно, че живот на другия полюс – в апатия – е много по-лошият вариант.

Дори диагностицираните вече със заболяване трябва да полагат усилия да се чувстват добре със себе си. Хората около тях, дали медицнски работници или семейство и близки, също не бива да забравят това. Важно е болният да бъде ангажиран с нещо. В този смисъл прекалената грижа може да му навреди. Затова е добре да бъде оставян сам да върши някои неща, стига да може.

Грижата за болния не трябва да е насочена само към последствията от заболяването, казват специалистите. Това е един комплексен процес, който трябва да бъде насочен към личността му и да се направи опит той да запази връзката със собствената си идентичност.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Т444444

    13 0 Отговор
    Не е вярно! Майка ми - мир на душата и . Умря от тази болест! Живееше до последно обичайки живота и имаше богат социален живот изпълнен с енергия! Умря зловещо за 5/6 месеца.
  • 2 Идън

    11 0 Отговор
    Не може и дума да става при деменция д болният да търси смисъл в живота или да върши нещо сам.Първите симптоми са загубата на кратката памет- проблем с писането и смятането- дезориентация- проблем със зрението- не могат да преценят разстояние- релеф цветове- посоки. не могат да разпознават хора- места и дори собствения си дом- не разпознават ден и нощ- часове и дати.Проблем с речта и разбиране на това, за което се говори.с храненето- те не знаят как да си служат с приборите или количеството , което да изядат. поради липса на кратка памет може да приемат лекарствата си или други лекарства няколко пъти ...Всичко това може да ги накара да са агресивни към близките си...склонни са да обвиняват близките си или да ги гонят от дома в който са...Много от лекарствата могат да причинят деменция . Съдовата деменция се дължи на инсулти- някои протекли без да им се обърне внимание. тЯ МОЖЕ ДА Е КРАТКА. В други случаи това е един дълъг и труден период докато се стигне до болният да е на легло- тогава възникват други трудности и проблеми.. памперси и всички неща...
  • 3 тиририрам

    7 0 Отговор
    Не се притеснявайте, особено ако виждате и други такива около вас. Деменцията не може да е заразна, а загубата на смисъл се лекува с рев0люции!
  • 4 123

    12 0 Отговор
    Сатанистите ни тровят умишлено с храни, лекарства и ваксини.
  • 5 Т444444

    4 0 Отговор
    Много ми е мъчно за мама.

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Група американски учени

    2 0 Отговор
    Президентът участвал ли е в проучването?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Т444444":

    Нито една майка не е спокойна ако детето изпитва мъка. . Затова се опитай да промениш нещата- заради нея и най- вече заради себе си.
  • 9 Идън

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Т444444":

    Моята майка също беше с деменция и почина преди три години. Олеква ми когато посетя гроба и запаля свещича. При мен нещата бяха адски- майка с деменция,татко с рак на панкреаса. Като капак на всичко съпругът ми си счупи крака- някаква машина е щяла да го смаже... падайки върху него...А сестра ми си живееше щракайки с пръсти по ресторанти...не се поинтересува пет години. Но щом починаха дойде за имота... и пак проблеми... Колко силен може да бъде човек за да се справи с всичко това...Бъди и ти- грижи се за себе си.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Т444444

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Идън":

    Благодаря ти!