Last news in Fakti

28 Септември, 2023 13:28 1 152 4

Литва забрани фермите за кожи

  • ферма-
  • ферми за кожи-
  • кожа-
  • животинска кожа-
  • чинчила-
  • норки

Около 40 ферми за норки и 30 ферми за чинчили трябва да затворят до 2027 г.

Литва забрани фермите за кожи - 1
Снимка: Shutterstock

Литва стана 20-тата европейска държава, която напълно забрани отглеждането на животни за ценни кожи, спасявайки около един милион животни годишно от мизерен живот и жестока смърт във ферми за кожи, информира сдружение КАЖИ.

На 27 септември президентът на Литва Гитанас Науседа подписа законопроект за забрана на добива на ценни кожи, след като той премина успешно в Сейма (литовския парламент) със солидно мнозинство. Законопроектът беше внесен в края на 2021 г. Освен забраната за отглеждане и развъждане на животни за ценни кожи, той постановява, че останалите ферми за кожи в страната – около 40 ферми за норки и 30 ферми за чинчили, трябва да затворят до 2027 г.

„Ще подпиша този закон, защото отговаря на моите принципи, и ще го направя незабавно“, съобщи пред медии президентът Науседа.

Знаковото решение идва след години на застъпничество от граждански организации и изразена обществена нетърпимост към страданието на животните във фермите за кожи.

„Само през изминалата година гражданите са написали близо 27 000 писма до длъжностните лица, вземащи законодателни решения, за да поискат край на бруталното развъждане и умъртвяване на животни за кожи. Днес Литва влезе в историята и заби още един пирон в ковчега на жестоката кожухарска индустрия. Тази забрана е ясно изявление към останалия свят, че ненужното малтретиране на животни в името на украшения по дрехите повече няма да се толерира.”, споделя Габриеле Вайткевичуте, ръководител на местната организация за защита на животните Tušti Narvai.

Кожухарската индустрия отдавна е на прицела на природозащитниците заради нехуманното отношение към животните. През последните години, включително през 2023 г., многобройни разследвания на Tušti Narvai относно шокиращите условия във фермите и жестоките практики на убиване на животните за кожи в страната предизвикаха международно възмущение.

Подобни скандални разкрития няколко пъти бяха правени и у нас в единствената ферма за норки до Стара Загора.

„Литва показа, че това, за което се борим тук в България, вече от 8 години, е възможно. Те постигнаха забрана при наличието на цели 70 ферми за кожи с повече от милион животни, докато у нас фермата е само една и не съществуват никакви икономически аргументи, които могат да натежат над етичната страна. Литва изпрати силно послание, че фермите за кожи са архаична жестокост, несъвместима със съвременните етични стандарти. Законопроектът в България също е внесен в Народното събрание. Ще настояваме възможно най-скоро той да се разгледа и гласува. Защото фермите за кожи са не само жестоки, те носят опасност за дивите животни, замърсяват околната среда и са потенциален резервоар на опасни заболявания. Всички цивилизовани общества трябва да последват примера на Литва. Поздравления за огромната победа за животните!", сподели Петя Алтимирска от сдружение КАЖИ, което от години води кампания за забрана и в България.

Вече 20 европейски страни са приели законодателство възпиращо фермите за кожи. В момента действия за прекратяване на отглеждането на кожи са в ход в България, Румъния, Швеция и Полша. Натискът на ниво ЕС нараства дори и за пълна забрана на търговията с ценни кожи, след успешното събиране на подписи за Европейската гражданската инициатива “Европа без кожи”. За по-малко от година тя събра над 1,5 милиона подписа.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    12 9 Отговор
    В 21 век да носиш палто от драни животни е престъпление!

    Коментиран от #4

  • 2 АМИ

    7 7 Отговор
    на тези дето искат да носят такива дрехи, нека дрехите да им се дават неизчистини, целите в съсирената кръв на убитите животинки!
  • 3 00014

    3 0 Отговор
    Спасени ли са животи, които никога няма да се появят? Имам предвид фермите.
  • 4 00014

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мнение":

    Кажи нещо и за обувките. Аз не знам да има качествени обувки от синтетика. Но съм привърженик да се правят от употребени за месо животни. А пък с вегани вегетарианци е под достойнството ми да споря, защото очите ми са отпред като на хищник, а не отстрани като на овца.