Last news in Fakti

3 Октомври, 2023 10:14 1 762 1

Открадната самоличност с изкуствен интелект: Том Ханкс стана жертва на фалшива реклама

  • том ханкс-
  • изкуствен интелект-
  • фалшива реклама

"Има видео, което рекламира някакъв зъболекарски план с моя ИИ версия. Нямам нищо общо с това", написа актьорът в потвърдения си профил в Instagram

Открадната самоличност с изкуствен интелект: Том Ханкс стана жертва на фалшива реклама - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Холивудската звезда Том Ханкс няма "нищо общо" с версия на себе си с изкуствен интелект, която рекламира "някакъв стоматологичен план", алармира самият той в Instagram.

Наред с предупреждението си Ханкс сподели снимка на очевидно подобие на себе си, творение на изкуствен интелект, изобразяващо по-младото му аз, въпреки че не е ясно дали тя от рекламата на стоматологичния план.

"ВНИМАВАЙТЕ!!" написа актьорът, носител на Оскар, в потвърдения си акаунт в Instagram. "Има видео, което рекламира някакъв зъболекарски план с моя ИИ версия. Нямам нищо общо с това", категоричен е той.

CNN не можа да направи независимо проучване, за да провери съдържанието на рекламата на план за зъболекарски услуги, която Ханкс цитира, но се свърза с представители на Ханкс за коментар.

Използването на изкуствен интелект за създаване на виртуални актьори се превърна в една от най-горещите теми в Холивуд напоследък, тъй като това беше един от проблемите, водещи до продължаващата стачка на актьорите.

Изкуственият интелект позволява много по-лесно и по-евтино използване на образи за генериране на изпълнения от актьори, които не са там физически. SAG-AFTRA, профсъюзът на актьорите, твърди, че студиата искат да използват технологията, за да премахнат актьорските работни места чрез сканиране и създаване на цифрови подобия, които да се използват завинаги без справедливо възнаграждение.

Самият Ханкс и преди е говорил за възможните последици от използването на изкуствения интелект в актьорската индустрия, като каза пред "The Adam Buxton Podcast" през май, че филмовите агенти обсъждат писането на договори за защита на приликите на актьорите като интелектуална собственост.

В същия подкаст Ханкс предположи, че технологията може да му позволи да продължи да се появява в нови филми, след като умре.

"Вече всеки може да пресъздаде себе си на каквато и да е възраст чрез изкуствен интелект или дълбоко фалшива технология... Може да бъда блъснат от автобус утре и това е, но изпълненията ми могат да продължат и продължат, и продължат", добави той.

Въпреки че Ханкс призна, че неговата версия с изкуствен интелект няма да може да произведе същите изпълнения като него сега, той се запита дали публиката наистина ще има нещо против.

"Без съмнение хората ще могат да кажат, но въпросът е дали ще им пука?", попита той. "Има някои хора, които няма да се интересуват, които няма да направят това разграничение."

Задачата за създаване на образа на Ханкс ще бъде улеснена, тъй като неговият образ и движения са записани за използване във филма от 2004 г. "Полярният експрес", каза той.

"Това винаги е оставало", каза Ханкс. "Първият път, когато направихме филм, който имаше огромно количество наши собствени данни, заключени в компютър – буквално как изглеждахме – беше филм, наречен "Полярен експрес".

"Видяхме това да идва, видяхме, че ще има тази способност, за да вземем нули и единици в компютъра и да го превърнем в лице и герой. Сега това е нараснало само един милиард пъти оттогава и го виждаме навсякъде", каза Ханкс.

"Фокус" припомня, че съпругата на Ханкс Рита Уилсън, американска актриса и кинопродуцент, е с български произход.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от стадото

    0 0 Отговор
    някои хора отдавна имат двойници. По природа, сега ИИ ще ги вади на конвейр