Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 10:51 2 126 4

Изгоря един от емблематичните символи на България при пожар в Русенско

  • символ-
  • надпис-
  • стърмен-
  • пожар-
  • 1300 години българия

От gorata.bg обещаха да възстановят надписа "1300", оформен от борове и други дървета край гр. Бяла

Пожар в землището на село Стърмен до град Бяла, Русенско, избухна преди два дни. Тогава се запали гората близо до емблематичния надпис "1300 години България".



Теренът е труднодостъпен, на място имаше пет противопожарни екипа, включително и един от Русе.

В гасенето участваха и доброволци от Бяла. Eдна от хипотезите за пожара е искра от намиращото се в близост ЖП трасе, но причините за инцидента тепърва предстои да се разследват.

Ето какво казаха по този случай от "Гората.бг":

"Kрасивите борове и другите дървета, които оформяха надписа "1300" като символ на 1300 години България, засадени през 1981 г., изгоряха!

Ние изразяваме желание да финансираме възстановяването на този символ, на същото или близко място, като ще направим необходимото да стане и по-красиво от преди!

Готови сме да осигурим средства, доброволен и професионален труд, както и последваща грижа, още следващите дни ще се свържем с институциите.

Не може да се засажда незабавно след пожар, не е правилно, понякога е нужно да се изчака 1-2 години, но колкото и време да е нужно, ние сме готови да възстановим тази гора!

И ще я възстановим, за да отправим послание, че въпреки трудностите, България ще пребъде!"


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Докато чакате

    11 0 Отговор
    Прекарайте вода до мястото за да може да го угасите ако пак се запали!
  • 2 ППДБГБТ+

    27 0 Отговор
    Запалиха гората защото е символ на България, а и е от времето на бай Тошо
  • 3 Коч Ина

    20 0 Отговор
    нищо случайно няма...България си отива, с любезното съдействие на бай ганио габара и бай ганио козека
  • 4 Русенец

    15 0 Отговор
    Надписите са два. Вторият е веднага след Обретеник, посока Ценово, но е силно зашубрачен и има остра нужда от поддръжка. Навремето се открояваше ясно, но от десетилетия не се поддържа и храсталаците го превземат. Все още може да се различи и има шанс да бъде спасен, но депутатските и министерски лимузини не минават по него път, когато обикалят околията предизборно.