Last news in Fakti

7 Октомври, 2023 14:41 1 291 16

И руснаците гледат "Барби" на кино чрез вратичка в забраната

  • барби-
  • русия-
  • кино-
  • забрана-
  • уорнър брадърс

Билетите за прожекциите струват близо 4-5 долара

Киномани по цял свят се стекоха в кината това лято, за да видят касовия хит на Грета Гъруиг „Барби“, но зрителите в Русия останаха настрана. Поне официално, пише investor.bg, цитирайки The New York Times.

Заедно с други студиа, Warner Bros., продуцентът на „Барби“, спря премиерите на филми в Русия, скоро след като Москва започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Това обаче не попречи на руските зрители да гледат западни филми. Миналата година кината в Русия открито прожектираха нелегални копия на „Батман“ и „Мей червената панда“.

Ситуацията с „Барби“ не е по-различна. Киносалоните използват вратичка в забраната, за да дадат на публиката достъп до западните филми, които иска да гледа. Руските кина в големи и малки градове предлагат на зрителите билети за късометражни и документални филми, но те вървят ръка за ръка с прожекции на „Барби“, който технически се пуска в промеждутъка за трейлъри. Най-малко 15 кина в Москва открито предлагаха подобни прожекции на уебсайтовете си към сряда, а билетите струват около 400-500 рубли, или 4 до 5 долара.

Прожекциите са само един пример за това как руснаците са принудени да импровизират след инвазията на Москва в Украйна. В разгара на войната Западът наложи множество санкции на Русия и компаниите избягаха от този пазар. Кремъл също не насърчава тези прожекции, тъй като Москва се стреми да обрисува всеобхватна картина на екзистенциална битка със Запада.

Филмите, създадени в САЩ, съставляваха около 70% от руския филмов пазар преди войната, предават държавни медии. Излизането им от кината предизвика криза сред руските киносалони, чиито приходи са спаднали с 44 на сто от 2021 г. до 2021 г., според Руската асоциация на собствениците на киносалони.

Асоциацията пише на уебсайта си, че е отправила многократни молби към властите да издават сертификати за разпространение в кината, които им позволяват да прожектират филми като „Барби“ и „Опенхаймер“ от „недружелюбни страни“ без съгласието на правоносителите.

Министерството на културата обаче е отхвърлило искането, заявявайки, че двата филма „не отговарят на поставените от държавния глава цел за запазване и засилване на традиционните руски духовни и морални ценности“ и че руският боксофис така или иначе е „наситен“ с местни филми.

Тази година Министерството на културата обяви, че ще предостави финансова подкрепа само за филми, фокусирани върху една или повече от 17 одобрени теми, включващи „традиционни ценности“, „героизъм“ на руските войници във войната в Украйна и „деградацията на Европа“. Министерството е предвидило 11,6 млрд. рубли (116 млн. долара) за филмопроизводство.

Някои местни филми успешно привлякоха вниманието на голям брой зрители. „Чебурашка“, екшън филм, базиран на популярния едноименен съветски анимационен герой, стана най-касовата продукция в руския боксофис тази година с приходи от 6,8 млрд. рубли (68 млн. долара).

Други се представиха по-зле от очакваното, включително „Свидетелят“ – пропаганден филм за руската инвазия в Украйна, чиято премиера беше през август и беше с бюджет от 200 млн. рубли. Филмът генерира само 14 млн. рубли в боксофиса.

„Това лято няма нито един голям руски филм, който да събере дори половин милиард рубли и достатъчно зрители“, коментира Роман Исаев, член на асоциацията на собствениците на кина, в интервю за руския вестник „Газета“.

Въпреки това руски късометражен филм, наречен „Три добри дела“, успя да генерира 990 млн. рубли, или близо 10 млн. долара, от продажби на билети от януари, според RBC, руски бизнес всекидневник. Как? „Трейлърите“, пуснати преди 6-минутния филм, включваха пълнометражните филми „Аватар: Пътят на водата“, „Барби“ и „Опенхаймер“.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 5 Отговор
    Като видях в началото как деца разбиват главички на бебета в земята спрях да гледам.Сатанистите прекаляват!
  • 2 Обективно

    6 13 Отговор
    Закривай тая степна територия !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хахаха

    3 5 Отговор
    Дебелата е злобна и пъпчива !
  • 5 Е как

    9 8 Отговор
    Нали руснаците са против прогнилия запад. Да си гледат руски филми.
  • 6 Що не гледат "Ну, пагади" ами

    8 7 Отговор
    гледат упадъчни западни филми. Това правите и вие, в къщи сте едни, а пред хората...

    Коментиран от #7

  • 7 Как

    15 4 Отговор

    До коментар #6 от "Що не гледат "Ну, пагади" ами":

    Що бе? За да видят тъпотията и пропадията на козяците !
  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    14 6 Отговор
    А бе хора, знаете ли че руснаците пият вода? Хайде да им забраним да пият и вода!
  • 9 Димитър

    6 13 Отговор
    Ами защо ги гледате бе русороби, гледайте си Чибурашка и не се занимавайте с гнилия Запад

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 🇧🇬🇪🇺💯

    12 2 Отговор
    Това просто ме втриса, само като си помисля че Руснаците, Русия гледа БАРБИ, това е основното доказателство изпратено ни от Бог директно, че Русия е "Back in the U.S.S.R.” , Отново в СССР.

    Опитах да гледам Филма някъде на 5та минута загубих, всякакъв интерес, превъртях по нататък, пак толкова.
    Най голямата Феминаци “творба” която някога е създавана, тотален феминистки бъркоч.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 РУСКА 👊🐻👊®

    13 5 Отговор
    ЗАПАДнали ФИЛМИ КВО ДА ИСКАШ ОТ АМЕРИКА ТОЛКОВА СИ МОГАТ САМО ПОРНОГРАФИЯ
  • 14 Сенкевич

    9 1 Отговор
    Особено им е любимо филмчето с Барбито от Алабама с шоколадовия тен. Сега чакат новите серии с татко Кен и мама Кен.
  • 15 Павел пенев

    7 2 Отговор
    Барби и Хари Потър са върхът на западната култура, която всъщност е олицетворение на падението. Еврейски простотии.

    Коментиран от #16

  • 16 Плашимир

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Павел пенев":

    След чернокожата Снежанка и черния Робин Худ какво да очакваме? Барби дали е трансджендър? А могат ли седем козлета да ядат вълче чеверме? Отивам да повърна.