Last news in Fakti

7 Октомври, 2023 16:56 8 029 14

Известен билкар и народен лечител почина след нелеп инцидент

  • енчо миланов-
  • билки-
  • билкар-
  • почина-
  • инцидент-
  • народна медицина

Приживе Енчо Миланов даваше ценни съвети за най-добрата употреба на родните билки и растения

Известният народен лечител Еньо Миланов си е отишъл от този свят след инцидент. Благодарение на билковите си рецепти той е имал заряд да изкара поне 100 години, но след падане получил черепно-мозъчна травма, която слага край на земния му път, пише вестник Ретро.

Години наред Миланов кръстосваше горите и бе научил къде се крият самодивските илачи във Витоша, Рила, Стара планина, Родопите и странджанските гори край Черноморието. Именно на последното място бе открил енергийна зона с вълшебен имел. Миланов високо ценеше това растение, тъй като, както обясняваше той, действа при онкологични проблеми, антитуморно и регулиращо кръвното налягане, помага дори при диабет.

„Имелът паразитира, измъквайки в себе си жизнените сили на съответното дърво. Брал съм го върху кайсия, праскова, чинар, бреза. Както се закача за дървото, така и в тялото после се закача за тумора и го обезсилва“, обясняваше приживе родният билкар. „Имелът върши още две хубавини – на тия с ниско кръвно им го качва, а на хипертониците го сваля. Неслучайно го наричат билката на спасението – никое хапче не го може това. Вземат се от топчетата му по 2-3 пъти дневно максимална доза, иначе става отровно“, предупреждаваше лечителят.

Миланов завеща и десетки други полезни рецепти. „Доста ми се оплакват, че ги е стегнала желязната каска на главата. Ако искате да я свалите, наоколо расте глухарчето, което участва в редица рецепти, които могат да ни отърват от липсата на сили и да изчистят токсините“, съветваше билкарят.

Според него това става много лесно с една проста рецепта – листа и стъбла от глухарче се правят на салата с малко коприва, иглика, лимон. Успоредно трябва да се приема чай от червен кантарион и отвара от кисел трън и пелин. При желание салатата от глухарче може да се смеси с настърган морков и други листни зеленчуци, както и детелина. При диабет той препоръчваше: вземат се 10 г стрък седефче, 20 г бял имел, 30 г царевична коса, 30 г листа от боровинка, 40 г плодчета от шипка, 30 г бобови шушулки и 20 г сминдух. Смесват се и от сместа се вземат 1-2 лъжици, които се слагат в 500 мл вода.

Билките се варят не повече от 5 минутки, а когато отварата изстине, се прецежда и се пие от нея три пъти за 24 часа, преди хранене. Рецептата на народния лечител за болно сърце, помогнала на стотици, е: смесват се равни части от очеболец, листа от мащерка, блатен тъжник и маточина. Смесват се и две лъжици от тях се кипват в 500 мл вода. Пием от отварата само веднъж на ден, пак преди хранене. При упорита кашлица Миланов съветваше да си правим запарка от розови листенца. Две лъжици изсушени листа от роза се заливат с половин литър вряла вода. След като се прецеди, течността се разделя на три части и се изпиват сутрин, на обяд и вечерта.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВЕГАН

    7 29 Отговор
    Да се излекува сега...
  • 2 ЖИВОТЪТ Е РАДОСТ И ТЪГА☝

    11 5 Отговор
    ИЗЛЕКУВАШ...ЖЕЛЯЗНАТА КАСКА...
    А ЕТО В ЕДИН МОМЕНТ ТИ РЯБВА....
  • 3 Албус Дъмбълдор

    8 16 Отговор
    Човек докато е жив може да е във всякакви заблуди за здравето си и поддържането му. Като умре всичко свършва. Затова медицината се обосновава на научни методи и статистика.

    Коментиран от #7

  • 4 И умната

    30 2 Отговор
    Разликата между лекарството и отровата е в дозата!
  • 5 бай ЙОВАН

    28 1 Отговор
    Тъжната истина е :На кой кога му е писано.
  • 6 Мухоморка

    8 17 Отговор
    Сигурно е чул, че искат да обложат билкарите и гъбарите с данък и се е гътнал от ужас.
  • 7 И на

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Албус Дъмбълдор":

    Интересите на производители на лекарства.
  • 8 Бог да прости

    23 2 Отговор
    "той е имал заряд да изкара поне 100 години" - човек предполага Господ разполага, това ми напомня за друг аналогичен случай с човек, който живял природосъбразно, хранел се правилно, спортувал и се чувствал отлично на близо 100 г., но хоби му бил сърфът, така и загинал, блъснал се в скали, при аутопсията установили, че няма никакви здравословни проблеми, но друг ни духва свеща, когато ни дойде редът, а не когато на нас ни се иска.

    Коментиран от #9

  • 9 ужас(истински)

    26 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бог да прости":

    Подкрепям ! Това е съдбата на Пол Брег, автор на книги за здравословен начин на живот и най-вече за ползата от правилното пиене на вода.. Но наистина човек предполага, а Абсолютът разполага! Животът е само настоящият миг, само него имаме, нищо друго. Светла памет на човека, щом е вършел добри дела за другите!
  • 10 Студопор

    6 0 Отговор
    Да почива в мир.
  • 11 Парите в ракия са най-добрата инвестиция

    3 3 Отговор
    Кое друго ви носи 40%
  • 12 Филтър

    3 3 Отговор
    Ял е много от собствените си билки.
  • 13 Мими Кучева

    2 4 Отговор
    Гоибъфгъзъ💋💋💋🐵🥳🤡👍
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.