Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 13:28 2 740 8

Не изхвърляйте водата от варените картофи, крие лечебни свойства

  • вода-
  • варени картофи-
  • варене-
  • картофи

Водата от варените картофи има способността да пречиства и лекува

Не изхвърляйте водата от варените картофи, крие лечебни свойства - 1
Снимка: Shutterstock

Картофите са внесени в Русия по заповед на Петър Велики в края на 17 век. Почти веднага необичайният зеленчук за руския народ бързо се превърнал в един от любимите. Те не само започнали да приготвят много ястия от картофи, но създали и различни напитки: сок, желе, дори квас, пише zdrave.to.

Дори водата, в която са се варили картофите, не се изхвърляла, а се използвала за лечение на различни заболявания: например настинки.

Употребата на "вода изпод картофите" се потвърждава от съвременната наука. Учени от Института по хранене на Германия наричат ​​картофения бульон "отвара от Хипократ" и го смятат за универсално лекарство.

Смята се, че "отварата" перфектно премахва токсините от тялото и почиства червата от слуз, помага за облекчаване на симптомите на артрит. Редовната употреба на картофения бульон помага за нормализиране на кръвното налягане, а когато имате настинка, трябва да дишате над бульона с кърпа над него.

Вярно е, за да се запазят всички полезни вещества в картофения бульон, той трябва да бъде правилно приготвен. Обелването на картофи преди готвене не е необходимо, тъй като обелката съдържа до 50% от общото количество витамини. Картофите трябва да бъдат добре измити и потопени във вряща вода. Тези тайни ще ви помогнат да приготвите истинска лечебна напитка.

Противопоказания:
Картофената отвара не трябва да се пие за хора, страдащи от диабет, ниско кръвно налягане и алергии.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако премахмаше Toxi/Shииийд

    0 0 Отговор
    Леви,Голд...и Ко.,да бяха в мемориалните списъци
  • 2 Анонимен

    8 2 Отговор
    Картофите изчезнаха като селският хляб от фурните. Кой луд да се картофи. Сееха по живково. Всичко се промени и семената, хората, картофите и ми напомня един случай преди 20 г, две семейства, дори три, децата им бяха приети в германия и започнали да спорят, дали от немски или турски магазин да си купят картофите, и тая, която си купила от турския магазин се сварили бързо и вкусни, а от немският варили ги дълго. От българските картофи по вкусни няма, НО.., сеят само за тях си и за рушвети на шефовете да им е по лек живота на работното място.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Порно

    3 0 Отговор
    Картофите са в Русия поне 50 години преди Петър велики, но не са се наложили като храна. Той ги налага силом, защото във влажния климат са се съхранявали по дълго от житото. Тогава в Русия житото е траело най много до февруари, и после става на водка, за да не го хвърлят.
  • 5 Ся да ти кажа

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Струва ми се, че никога не си отглеждал картофи. Просто щеше да знаеш, че картофите не се сеят а се садят.

    Коментиран от #8

  • 6 "отвара от Хипократ"

    3 0 Отговор
    Нещо ми объркахте географията. Картофите не са ли пренесени след откриването на Новият свят от Колумб и по-късно от Америко Веспучи? И ква е тази "отвара от Хипократ" дето е роден 460г. преди новата ера когато в Европа картофа не е познат?

    Коментиран от #7

  • 7 Да-бе-да

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от ""отвара от Хипократ"":

    "И ква е тази "отвара от Хипократ" дето е роден 460г.п.н.е.
    Е как каква.... фактическа..... след като мисирките ти казват, вЕрваш, иначе гърмиш.:)
  • 8 Правилно

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ся да ти кажа":

    отбелязваш, че картофите се садят, но има диалекти в българския език, според които всчко се сее, даже и плодните дървета. Та зависи от къде пише "сеячът"... Пък омже и да е от София, че тя се напълни със "сеячи" и "намалям".