Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 15:56 1 117 6

Защо по време на цикъл качваме килограми?

  • тегло-
  • менструален цикъл-
  • цикъл-
  • менструация-
  • напълняване

Хормоналните промени са ключови за промяната в теглото по време на цикъл

Защо по време на цикъл качваме килограми? - 1
Снимка: Shutterstock

Не е необичайно по време на менструалния ви цикъл да се чувствате подути и по-тежки. Нормално е да наддадете на тегло, но това не означава автоматично, че сте напълнели. Теглото винаги варира не само през деня, но и през целия месец, който за женския организъм протича с бурни промени.

Не бързайте да се притеснявате, че сте напълнели, ако кантарът покаже по-висока цифра. Когато сте в цикъл има няколко причини, поради които теглото ви може да се повиши, пише az-jenata.bg. Ето кои са те.

Задържане на течности

Ако се чувствате подути, дънките ви стягат, не можете да измъкнете пръстените от пръстите си, обувките ви стискат, не се лъжете. Реално е напълно възможно да сте подути и то заради задръжка на течности, която е много характерна по време на цикъл.

Понижени нива на серотонин

Ако по време на цикъл, а дори и преди настъпването му се чувствате в лошо настроение, дори депресирани, това е нормално заради ниските нива на серотонин. В този период от месеца неговите стойности спадат, което може да ви тласне и към сладкиши, шоколад, храни, които имат свойството да стимулират щастието.

Повишени нива на прогестерон

По време на цикъл стойностите на хормона прогестерон се повишават. Той играе съществена роля за стимулиране на плодовитостта и подготовката на яйчниците за евентуално оплождане на яйцеклетката.

За да се стимулира плодовитостта обаче съществува един жизнен механизъм на задържане не само на течности, но и на телесни мазнини. Това е така, защото те са естествен запас от енергия, който е необходим при евентуално зачеване. Плодът ще има нужда от хранителни запаси и енергия, за да се развива и затова е напълно нормално по време на цикъл да тежите една идея повече от обикновено.

Ниски нива на магнезий

По време на менструация нивата на магнезий могат да спаднат и това е чест феномен. Този минерал отговаря за регулирането на течностите в организма. Когато е в ниски количества има вероятност да сте подути, да задържате течности, от което да натежите.

Освен това понижените нива на магнезий в тялото могат да повишат глада за сладко. Ако прегрешите с любимите си десерти преди и по време на цикъл, това може да е една солидна причина да тежите повече на кантара.

Движите се по-малко

Повечето жени се движат по-малко, когато са в цикъл. Това е грешка, защото движението не само повишава изразходването на енергия и калории, но и намалява болката и спазмите по време на цикъл. Дори да не ви се иска да ходите пеша или да тренирате, направете го и ще се убедите колко по-добре ще се чувствате.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жената във мен,

    1 2 Отговор
    ме кара да се тъпча със шоколад и други неща 😂

    Коментиран от #4

  • 2 Яяяя

    1 2 Отговор
    Абе жената вече няма такова нещо, ама и тя все качва? Направо е зациклила!

    Коментиран от #3

  • 3 А-Я

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Яяяя":

    Може да е алергична към тебе.
  • 4 Натъпчи се с граматика

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Жената във мен,":

    Пише се така
    В мен
    С шоколад!!!

    Коментиран от #5

  • 5 Добре в

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Натъпчи се с граматика":

    И с мен
  • 6 раз

    0 1 Отговор
    Въпрос: Какво прави една блондинка, когато й е студено?
    Отговор: Сяда в ъгъла на стаята, защото е чувала, че там е 90 градуса!