Last news in Fakti

25 Ноември, 2013 16:13 1 521 0

Здравната каса поема скъпо лекарство за рак на гърдата

  • нзок-
  • рак на гърдата-
  • плаща-
  • "афинитор"-
  • лечение-
  • скъпо

НЗОК ще плаща лечението с

Здравната каса поема скъпо лекарство за рак на гърдата - 1
Диана Борлакова

Здравната каса ще плаща от 1 декември лечението на болните от рак на гърдата със скъпия медикамент "Афинитор", едномесечната терапия с който струва около 7000 лева.

Решението е взето на днешното заседание на Надзорния съвет на НЗОК след промяна на кратката характеристика на медикамента, който вече е в Позитивния лекарствен списък и за тази диагноза, съобщи БНР.

От рак на гърдата страдат близо 44 500 българки, като 20% от тях са в напреднал стадий на болестта. В началото на октомври пациентката Диана Борлакова алармира, че касата отказва да плати за нея и за още 49 жени лечението с медикамента, като по този начин буквално им издава смъртни присъди.

От НЗОК се оправдаха, че нямат достатъчно средства, защото лекарството е много скъпо, а и се отпускало за други два вида рак. Тогава от фирмата производител "Новартис фарма сървисиз България" обявиха, че даряват нужното количество "Афинитор" за лечението на жени в напреднал стадий на рак на гърдата за месеците октомври и ноември.

В края на миналия месец националният консултант по онкология д-р Галина Куртева  подаде оставка заради неразбирането, което срещат онкоболните от страна на държавата.

На заседанието на Надзорния съвет на НЗОК също така беше увеличен два пъти броят на тест лентите за диабетно болните на интензифицирано лечение, които ползват 3-4 пъти на ден различни инсулини – от 150 на 300 броя годишно.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА