26 Ноември, 2013 07:00 7 151 1

7 начина да победите страха от летене

  • самолет-
  • летене-
  • страх от летене-
  • съвети

Хората се страхуват от много неща, но има страхове, които могат да бъдат победени

Макар братята Райт да смятаха, че издигането над земята като птица ще ни даде свобода, мнозина изтръпват само при мисълта за летене. Въпреки това, не е нужно да се придържаме към стария наземен превоз. Ето няколко полезни съвета, за да победите страха си от летене.

1. Приемете и признайте пред себе си, че се тревожите

Много хора избягват да летят, защото са убедени, че това преживяване ще бъде страшно. Това обаче не означава, че трябва да стоите далеч от самолети. Признайте пред себе си, че ще се чувствате неспокоен, когато се качите на самолет, но не забравяйте, че тревожността е поносима. Опитайте да си внушите, че летенето не е толкова ужасно колкото си мислите.

2. Образовайте се относно полетите със самолети

Когато се случи самолетна катастрофа, всички медии я отразяват приоритетно, с бомбастични заглавия. Но това е така, защото самолетните катастрофи не са нещо обичайно. Хиляди успешни полети се случват всеки ден.

Образовайте се относно самолетите – как работят и как е малко вероятно да възникне проблем с тях. Когато имате по-сериозни познания и разбирания за летенето, някои от страховете ви ще отпаднат от само себе си.

3. Научете някои упражнения за релаксиране

Тревожността се проявява по няколко начина. Когато хората се чувстват разтревожени, те често развиват физически симптоми. Повишаване на сърдечната честота, изпотяване, треперене, гадене са едни от най-често срещаните физически симптоми, свързани с тревожността.

Умението да се отпускате може да ви помогне да успокоите тялото и ума си. Научете някои техники за релаксиране, които можете да използвате по време на полет. Дълбокото дишане и медитацията могат да са от полза за намаляване на стреса и неговите физически проявления.

Управляването на образи е друго умение, което може да ви помогне да успокоите симптомите на стрес. Практикувайки тази техника вие ще сте в състояние да си представяте спокойни сцени, които да помогнат на ума и тялото ви да си починат и да се отпуснат.

4. Преборете страха си като се изправите срещу него

Колкото повече избягвате летенето, толкова по-малко вероятно е да преодолеете страховете си. Въпреки това, да се качите на 20-часов полет сигурно ще е прекалено за пръв опит. Така че, започнете по-леко, с малки стъпки, до достигане на заветната цел.

Започнете с различни неща, свързани със самолетите, които не ви карат да се чувствате толкова стресиран. За хора с много силна фобия, това може да включва начинания като гледане на снимки на самолети или филми със самолети.  За други, това може да включва ходене до летището и гледане на излитащите и кацащите самолети.

Да си представяте, че сте пилот на самолет също би могло да помогне. Повтарящото излагане на тревожни провокиращи ситуации може да ви е от помощ постепенно да съберете смелост. Правете нещата едно по едно, докато не се престрашите да се качите на кратък полет.

5. Потърсете професионална помощ

Среща с терапевт може да бъде много полезна за преодоляване на някои фобии. Когнитивно-поведенческата терапия е вид терапия, която е доказала ефективността си при преодоляването на страховете. Терапевтите, използващи когнитивно-поведенческа терапия учат хората как да разпознават и да променят тревожните мисли, успокояват техните физически симптоми и постепенно увеличават досега на хората с обекта на страха им.

Понякога краткосрочната терапия може да бъде много ефективна при лечение на фобии. Само няколко терапевтични сесии могат да ви помогнат да преодолеете страха си от летене.

6. Вземете лекарства

Говорете с вашия лекар за възможностите за лечение. Понякога хората използват изписани им от доктор лекарства за облекчаване на стреса, свързан с летене. Разбира се, не забравяйте, че те трябва да се взимат само и единствено така, както са предписани от вашият лека.

7. Направете си план на полета

Разработването на план може да ви помогне да се справите с безпокойството по време на полета. Например, планирайте да слушате релаксираща музика или да четете хубава книга по време на полета. Разсейването може да ви помогне да преодолеете страховете си.

Също така, планирайте добре с кого ще летите. Изберете спътник, който се радва да лети и някой, който ще бъде съпричастен с вашата тревожност. Когато да вас има човек, на когото имате доверие, много от вашите страхове ще се смалят и утихнат.

 


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Libero

    1 0 Отговор
    Честно да си призная ми писна да чета неграмотно написани статии, а редакторите в тази медия да спят!!! Освен правописни грешки, текстът е пълен с безсмислени изречения!
    ...
    1. Макар братята Райт да настояваха, че издигането над земята като птица ще даде свобода на хора, много хора изтръпват само при мисълта за летене.
    2. Когато самолетна катастрофа се случи, това е голяма новина, тъй като самолетните катастрофи те са нещо обичайно Хиляди успешни полети се случват всеки ден.
    3. Колкото повече избягвате летенето, толкова по-малко вероятно е да преодолее страховете си.
    ....
    Това са извадени изречения, едва от първата половина на текста. Ако прочета и другата половина, най-вероятно ще се сблъскам с още подобни.
    Един съвет: Преди да публикувате статии поне си ги препрочитайте 1-2 пъти, защото съм почти сигурен, че авторката на този текст не си е направила този труд.