Last news in Fakti

21 Октомври, 2023 10:12 1 182 9

Салман Рушди призова за край на войната между Израел и "Хамас"

  • салман рушди-
  • война-
  • израел-
  • хамас

На пресконференция във Франкфурт писателят каза, че е "ужасен" и има лоши предчувствия

Салман Рушди призова за край на войната между Израел и "Хамас" - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Писателят Салман Рушди призова за край на войната между Израел и "Хамас" възможно най-скоро, като каза, че е "ужасен" и има лоши предчувствия на пресконференция във Франкфурт, съобщи АФП, предава БТА.

"Хамас" нападна Израел от ивицата Газа на 7 октомври, като според израелските власти са убити или осакатени най-малко 1400 души .

В отговор Израел започна безмилостна бомбардировка на Газа, припомня АФП. По последни данни на управляваното от "Хамас" Министерство на здравеопазването при бомбардировките са загинали най-малко 3785 палестинци, предимно цивилни граждани.

"Ужасен съм, това е всичко, което мога да кажа", коментира Рушди конфликта по време на рядка своя публична проява на Международния панаир на книгата във Франкфурт, година след като стана жертва на нападение с нож в Съединените щати.

"Ужасен съм от нападението на "Хамас" и съм изпълнен с лоши предчувствия за това, което израелският министър-председател Бенямин Нетаняху може да направи в отговор", каза писателят. "Просто се надявам, че възможно най-скоро ще бъдат прекратени военните действия".

Салман Рушди, който е на 76-години, загуби зрението на едното си око след нападение с нож на сцената на литературна конференция в щата Ню Йорк през август 2022 г. Писателят е намушкан няколко пъти с нож във врата и корема, преди присъстващите и охраната да спрат нападателя.

Живеещият в Ню Йорк творец получи смъртни заплахи след публикуването на романа "Сатанински стирофи" през 1988 г., смятан за богохулство от върховния лидер на Иран. Нападението в Ню Йорк е "брутално напомняне" за издадената срещу него фатва, каза Рушди.

Този месец издателите на Рушди обявиха, че той ще издаде книга за нападението през април следващата година. Тя ще бъде озаглавена "Knife: Mйditations after an Attempted Murder" ("Ножът: Медитации след опит за убийство").

Запитан за тази нова творба, Салман Рушди каза: "би изглеждало малко абсурдно да пиша за нещо друго, преди да съм засегнал тази тема".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САЩ

    6 2 Отговор
    Да но след като терористите бъдат размазани
  • 2 !!!?

    6 2 Отговор
    Край на войната между Израел и "Хамас" !!! Един писател призовава за край на войната между една държава и една терористична организация !!!?

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Българка

    8 3 Отговор
    То реално пълномащабната война още не е започнала. И наистина всички искат тя бързо да приключи и да не се разширява и в други държави. Но истината е, че Израел има пълно право да отговори категорично на терористите от Хамас за обезглавените, изгорените ,разстреляните, изнасилените жертви . Лошото е, че терористите възпрепятстват евакуирането на мирното население и ще го използват за жив щит.
  • 4 Калпазанин

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "!!!?":

    Писател 🤔🤔🤔🤔🤔🤔на този края ще му бъде мноооооого мъчителен
  • 5 Едуард Петров

    1 1 Отговор
    Салман Рушди стана известен със своите ,,Сатанински строфи", които смело публикува!За това получи смъртоносни заплахи от засегнатите и беше принуден тайно да емигрира в САЩ, които единствено му оказаха радушен и надежден прием!
    Но! Америка е двулична държава!
    Правят много добри неща! Но е непонятно, защо правят и много лоши неща!
    Впрочем, САЩ все още се държат като Едноличен Световен Лидер!
    На Поредния САМИТ Владимир Путин заяви, че ,,СВЕТЪТ СТАВА МНОГОПОЛЯРЕН; С ПЕТ ГЛАВНИ ЦЕНТЪРА НА ВЛИЯНИЕ: БРИКС - БРАЗИЛИЯ, РУСИЯ, ИНДИЯ, КИТАЙ И ЮЖНА АФРИКА, ПЛЮС ОКОЛО 20 подцентрове! САЩ НЕ ФИГУРИРАТ! ЗАЩО?
  • 6 Едуард Петров

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "!!!?":

    То е така, но Израел, който проспа нападението, сега най-вероятно ще отговори на това брутално нападение с ПЪЛНО УНИЩОЖЕНИЕ НА КОРЕНИТЕ НА ТОВА СВЕТОВНО ЗЛО!
    (Този Конфликт има Далечна Историческа Причина, Която е описана в Стария Завет на Библията!)

    Коментиран от #9

  • 7 Васил

    0 0 Отговор
    А от войната в Украйна не е ли ужасен????
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Едуард Петров

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Едуард Петров":

    Като допълнение ще кажа:
    БЯХМЕ НА 9-дневна ЕКСКУРЗИЯ В ИЗРАЕЛ ПРЕЗ 2018 г. СЪС САМОЛЕТ СОФИЯ - ТЕЛ АВИВ И ОТ ТАМ С АВТОБУС ОБИКОЛИХМЕ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА!
    ПОСЕТИХМЕ ВСИЧКИ ИСТОРИЧЕСКИ МЕСТА, А В ГАЛИЛЕЙСКОТО СОЛЕНО МОРЕ СЕ КЪПАХМЕ И ТАМ НЕ МОЖЕШ ДА ПОТЪНЕШ, НО ТРЯБВА ДА СИ ПАЗИШ ОЧИТЕ ОТ ПРЪСКИ! НЕПРЕМЕННО ДА НОСИШ БУТИЛКА С ПРЯСНА ВОДА, КОГАТО ВЛИЗАШ В СОЛЕНАТА ВОДА!
    МОЯТА СЪПРУГА И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ЖЕНИ ОТ ГРУПАТА ПРЕДПОЧЕТОХА ДА ОСТАНАТ НА СЛЪНЦЕ!