Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 13:46 1 818 13

Илон Мъск ще даде 1 млрд. долара на Уикипедия, но само при едно условие

  • илон мъск-
  • уикипедия-
  • смяна на име-
  • дарение

Милиардерът иска онлайн енциклопедията да смени името си на "Dickipedia"

Илон Мъск ще даде 1 млрд. долара на Уикипедия, но само при едно условие - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Милиардерът и технологичен предприемач Илон Мъск отправи забавно предложение към Wikipedia: Той е готов да дари колосалните 1 милиард долара на платформата, но има една уловка. Мъск хумористично предложи, че в замяна на щедрото му дарение, известната онлайн енциклопедия трябва да обмисли промяна на името си на "Dickipedia".

Илон Мъск, известен с начинанията си с компании като SpaceX, Tesla и неотдавнашното придобиване на социалната платформа, известна преди като Twitter (сега X), често привлича общественото внимание с нетрадиционните си идеи и изявления, съобщи Си Ен Ен.

Мъск защити идеята си, заявявайки, че смяна на името би била в "интерес на точността".

Wikipedia, безплатната онлайн енциклопедия, е жизненоважен ресурс за милиони по света, предлагайки информация по широк набор от теми. Платформата работи с дарения и често провежда кампании за търсене на финансиране, за да поддържа услугата работеща и безплатна за всички, пише dnes.bg.

Въпреки това, условието, свързано с дарението, предизвика разпалени дискусии в различни платформи. Докато някои гледат на това като на хумористичен жест, други се съмняват в уместността на предложената промяна на името, като се има предвид репутацията на Wikipedia като сериозен и надежден източник на информация.

Мъск има история на конфликт с Wikipedia, която той обвинява, че е пристрастна и неточна. Той също така изрази намерението си да създаде собствен уебсайт, наречен Pravda, където обществеността да оценява истинността и достоверността на статии и журналисти. Съоснователят на Wikipedia Джими Уелс разкритикува Мъск за цензурата в "X".

Това не е първият път, когато Мъск оглавява медийните заглавия с нестандартните си идеи и изказвания. От изстрелването на кола в Космоса до предложението за град на Марс, начинанията и коментарите на Мъск често варират между новаторски и причудливи.

Към момента няма официален отговор от Wikipedia относно предложението на Мъск. Остава да видим дали онлайн енциклопедията ще приеме идеята или това ще остане още една закачлива глава в дългата история на изказванията на Мъск.

В по-широк контекст този инцидент подчертава влиянието и обхвата на видни фигури като Мъск в дигиталната ера. С едно изявление или туит те могат да пренасочват общественото мнение в дадена посока, да влияят на възприятията и дори да повлияят на дейността на доказани платформи като Wikipedia.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    12 5 Отговор
    Яко ги тролва, ама има пари човека, може да си го позволи :)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 омъскаряване

    6 1 Отговор
    Ще им даде, колко се "би" и с еврейчето Дзуки😅
  • 4 провинциалист

    5 4 Отговор
    За толкова пари и аз бих сменил името си на Дикипедия и даже бих дал 99% от тях за благотворителност.
  • 5 Википедия

    11 4 Отговор
    Кое и е доказаното, всеки може да си пише каквото си иска, пълна дезинформация. Повече ще и ходи Шитипедия

    Коментиран от #11

  • 6 Хаха

    7 3 Отговор
    На български това се превежда, като КУРпедия.

    Коментиран от #8

  • 7 Жорко

    2 8 Отговор
    Тоя се изчекна съвсем, нахален боклук!
  • 8 Му ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хаха":

    И що ме изпревари?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Радио Ереван

    4 0 Отговор
    Дупката на Асен Василев ..в бюджета е толкова голяма, че и милиарда на Мъск не можа да я задоволи.
  • 11 полицвък

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Википедия":

    Така де според диковете българите сме загубили битката при Добро поле, само се чудя как са пропуснали че сме загубили тази и при Дойран? ХАхахахахаХА
  • 12 НАТО

    0 0 Отговор
    Той и на ООН щеше да даде, ама не му "харесал" плана..и за това не дал. Иначе 100% щял да даде ахахха
  • 13 Коментар

    2 0 Отговор
    Новото име много ще им отива.Започнали са да ползват Уикипедията за политика.Направи ми впечатление.А когато думнаха Пригожин го написаха там преди новините.Много странно.