Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 12:15 3 349 10

Въздухът в Родопите е сред най-лечебните в света

  • родопи-
  • планина-
  • въздух-
  • лечебни свойства-
  • здраве

Това е единствената планина в България с изключително високо ниво на отрицателна йонизация

Въздухът в Родопите е сред най-лечебните в света - 1
Снимка: Shutterstock

Родопите е най-обширната планина в България. Освен спиращи дъха гледки, планината има и лечебни свойства. Според проучване въздухът в Родопите е сред най-лечебните в света. Това е единствената планина в България и една от малкото в света с изключително високо ниво на отрицателна йонизация.

Според учените отрицателните йони подпомагат алфа вълните на мозъка и увеличават тяхната амплитудата. Те имат и терапевтично действие върху хреми, синузити, бронхиална астма, алергии, мигрени, родилни и постоперативни болки.

Експеримент, проведен във Великобритания през 80-те години върху две групи следоперативни пациенти, едната от които за 3 дни е била в условия на висока концентрация на отрицателни йони (10 000 в куб. см.), е показал 80% по-бързо оздравяване. Друга причина за терапевтичното действие на отрицателните йони е, че убиват бактериите и вирусите.

Това е установено още през 30-те години на миналия век от групата на съветския учен Чижевски. Всички изследователи са единодушни, че отрицателните йони увеличават капацитета на абсорбация и усвояване на кислорода, като ускоряват процеса на доставянето му до клетките и техните ядра, пише zdrave.to.

Екстертите твърдят, че във въздуха, който дишаме, положителните йони въздействат отрицателно на самочувствието и възприятието, докато техните антиподи, отрицателните йони ги стимулират.

Наскоро се разбра, че е открита немска карта от Втората световна война, на която фигурират районите с отрицателна йонизация на въздуха и Родопите са един от тях, специално ограден с червени линии. В района на Пампорово на всеки шест месеца са пристигали да се възстановяват военните летци на Третия райх, сочат изследователи на феномена “родопски въздух", който освен всичко друго е и с високи параметри в UV спектъра, с ниско микробно число и висока фитонцидна наситеност.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отрицателните Йони сме

    6 0 Отговор
    В парламенто
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 0 Отговор
    България е Прекрасна Родина
  • 3 Даааа

    11 0 Отговор
    И река девинска ама беше
  • 4 мммм

    8 9 Отговор
    Отрицателни йони е имало преди 30 години, преди да изсекът горите! Сега е само голи баири, вълци и мечки

    Коментиран от #5, #9

  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "мммм":

    Горите Са Белите Дробове На Планетата
  • 6 Здрасти

    7 2 Отговор
    Спокойно, няма да е за дълго, дървената мафия ще се постараем.

    Коментиран от #7

  • 7 Здрасти

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Здрасти":

    постарае
  • 8 Гост

    9 0 Отговор
    Това е една от причините да искат, да ни вземат този къс от земният рай. Затова ни убеждават, че не сме народ, че историята ни не била истинска, че трябвало да емигрираме, ако искаме да живеем нормално..... Методите са много и все подли и пр0тивни, но с една цел.
  • 9 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "мммм":

    Чий електорат изсече горите?
  • 10 дядо поп

    5 0 Отговор
    Да ама го изписват само с електронна рецепта!