20 Юни, 2025 10:05 13 982 11

Рецепта на деня: Хачапури на тиган

  • хачапури-
  • пита-
  • сирене-
  • на тиган-
  • грузинска кухня-
  • какво да сготвя

Грузинско национално тестено ястие, напомнящо пита със сирене

Рецепта на деня: Хачапури на тиган - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • Твърдо сирене - 200 г;
  • Заквасена сметана - 200 г;
  • Яйца – 2 бр.;
  • Брашно - 4-5 супени лъжици;
  • Зелен лук - 2 бр.;
  • Сода - 0,5 ч.л.;
  • Сол на вкус;
  • Растително масло - за пържене.

Начин на приготвяне:

Вземете твърдото сирене и го настържете.

Измийте добре зеления лук и нарежете на ситно.

Поставете настърганото сирене в купа и счупете две яйца в него. Добавете заквасена сметана и зелен лук към сместа. Объркайте всичко добре.

Добавете сода за хляб и сол в същата купа. Смесете всичко отново. Постепенно добавете брашно, омесвайки тестото.

Загрейте масло (може и олио, и зехтин, но с масло е най-вкусно) в тиган и поставете тестото върху него. Внимателно го изравнете.

Печете мързеливите хачапури на среден огън за 4-5 минути от едната страна и още 2 минути от другата.

Свалете питката от котлона и сервирайте, пише jenata.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 36 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това което

    53 3 Отговор
    сте описали и това на снимката, нямат нищо общо!

    Коментиран от #2

  • 2 баба Кина

    35 1 Отговор

    До коментар #1 от "Това което":

    По тази рецепта се получава една неугледна питка. Не става за снимане.
  • 3 Защо: Всичко това е обиване на номера:

    18 2 Отговор
    1.) Като описвате продуктите не казвате за колко порции са?!
    2.) Не давате средните пазарни цени на продуктите, енергията която ще се употреби и цената й, времето необходимо за приготвянето?!
  • 4 Браво

    12 0 Отговор
    Браво Вени! като няма нищо за секс, поне да сме сити.
  • 5 Гост

    18 3 Отговор
    Това са т.нар. "цървулки", които са се правили и в България.
  • 6 бмх

    12 1 Отговор
    Тесто,кашкавал и яйце,това е хачапури а тука е питка
  • 7 грузинците са хитри и хапват добре .

    0 8 Отговор
    кзитите с яйцата им позволяват храча пурито без яйце . или на 3 храчапурита слагат 1 яйце .
  • 8 Град Козлодуй

    3 0 Отговор
    Благодаря
  • 9 Среднощен

    9 0 Отговор
    Туй не е хачапури. Не е.
  • 10 Механик

    20 1 Отговор
    На снимката е хачапури по аджарски.
    Описанието на рецептата е за нещо съвсем различно. По-скоро нещо като тутманик.
    В никое хачапури не се слага лук. В никое хачапури не се замесва плънката и брашното. В никое хачапури не се ползва сметана.
    Ако някой голям и космат грузинец прочете рецептата ви, ще си имате сериозна неприятност на ИЗХОДА + синини по лицето.

    Коментиран от #11

  • 11 Ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    Рецептата е от Жената.блиц.бг.Грузинците жени не бият.