Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 13:19 1 296 5

Времето, прекарано пред електронни устройства, се отразява трайно върху детския мозък

  • деца-
  • екранно време-
  • смарт устройства-
  • мозък-
  • здраве

Екранното време води до промени в префронталната кора на мозъка, която отговаря за паметта и способността да се планира

Времето, прекарано пред електронни устройства, се отразява трайно върху детския мозък - 1
Снимка: Shutterstock

Времето, прекарано със смартфон, в игра на видеоигри или гледане на телевизия, оказва значително дългосрочно въздействие върху мозъчната функция на децата, установиха учени, цитирани от в. "Ивнинг стандард".

Изследователите са анализирали данни от 33 глобални проучвания, в които е използвана технология за невровизуализация, за да се измери въздействието на цифровите технологии върху мозъка на деца на възраст до 12 години.

Те установиха, че времето, прекарано пред екрана, води до промени в префронталната кора на мозъка, която отговаря за паметта и способността да се планира или да се реагира гъвкаво на ситуации. То повлиява и на париеталния лоб, който помага на хората да обработват допир, натиск, топлина, студ и болка. Засегнат е и темпоралният лоб, който е важен за паметта и езика.

Резултатите показват, че прекомерното време, прекарано пред екрана, може да има потенциално отрицателно въздействие върху когнитивното развитие на детето.

Учените от Университета по образование в Хонконг са анализирали резултати от изследвания за използването на цифрови технологии от децата и развитието на мозъка, публикувани между януари 2000 г. и април 2023 г.

Участниците най-често са използвали екранни устройства, като например смартфон, следвани от видеоигрите.

Изследователите са стигнали до заключението, че ранният цифров опит има "значително въздействие върху формата на детския мозък и неговото функциониране", което се счита за предимно отрицателно, пише още БТА.

"Това изследване има значително значение за практическото усъвършенстване и формирането на политики", казва водещият автор д-р Дандан Ву от Университета по образование в Хонконг. " На първо място, както педагозите, така и лицата, полагащи грижи за деца, трябва да признаят, че когнитивното развитие на подрастващите може да бъде повлияно от техния цифров опит. В този смисъл те трябва да предоставят подходящи насоки, участие и подкрепа за използването на цифрови технологии от децата".

Учените заявиха, че ще са необходими допълнителни проучвания, за да се установи как времето, прекарано пред екрана, влияе върху структурата и функциите на мозъка.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    5 0 Отговор
    С две думи... спира да мисли.
  • 2 Това е целта

    3 0 Отговор
    Масите не трябва да могат да мислят и да задържат вниманието си за прочитането на повече от едно изречение. Масовото образование ще се специализира все повече и ще се изучават все по-малко неща, за да може масата да няма обширни познания и да не може да съди критически.
  • 3 Езикът като код

    2 0 Отговор
    "Лицата, полагащи грижи за деца" - това ли замества новговорната дума "родител 1 и 2"?
  • 4 мани беги

    2 2 Отговор
    зависи кво ше прави с тез устройства и колко време прекарва ... ако нещата са с мярка, контролирани от родителските тела, сичко ще е наред ... няма нужда от киробрейковци!

    Коментиран от #5

  • 5 Ало

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "мани беги":

    Не се оправдаваю моля, а помисли над това което са написали хората. По твоята логика и да друса по малко и по мярка е ОК. Явно си прекарвал много време зад ковпютъра и си поспрял да мислиш