Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 10:45 2 054 2

Тракторист се натъкна на римска гробница край Попово (СНИМКИ)

  • тракторист-
  • археологическа находка-
  • попово-
  • римска гробница

Находката е изключително ценна и запазена, въпреки че е била повече от 18 века под земята

Тракторист разкри стар римски гроб от 2-3 век край град Попово. Находката е изключително ценна и запазена, въпреки че е била повече от 18 века под земята.

Открити са сравнително запазени кости. Гробът е иззидан с хоросан и тухли. Очаква се екип от Министерството на културата да реши какви действия ще предприеме в района и как ще се съхрани тази находка.

„Закачих плоча, отидох да видя плуга и ми направи впечатление, че самата плоча е масивна с основи от зидани тухли”, сподели Емил Радославов пред NOVA.

„Реагирахме моментално, дойдохме на място и видяхме това. Планираме да проучим целия район, защото това е само част от некропол. По данни на тракториста, тук навсякъде е осеяно с камъни и оранта е трудна”, коментира Владимир Иванов, директор на Исторически музей – Попово.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Василка курвенскио курник

    0 4 Отговор
    Лео месии
  • 2 От село

    6 0 Отговор
    Римски гробове колко щете у нас ,богатите и важните са ги погребвали ,а бедните на купчини са събирали ,камъни отгоре да не ги ровят животните и малко пръст ,такива могили колко щете .