Last news in Fakti

13 Декември, 2023 11:16 1 013 4

Oткриха няколко стаи от древна римска постройка край Колизеума

  • археологическа находка-
  • древен рим-
  • колизеума-
  • археолози

Вероятно находката е от края на 2-ри в. пр. Хр.

Oткриха няколко стаи от древна римска постройка край Колизеума - 1
Снимка: Shutterstock

Археолози откриха няколко стаи от древна римска постройка със стени, декорирани с мозайка, съобщиха АФП и ДПА, цитирани от БТА. Градската къща се намира недалеч от Колизеума в Рим.

Експерти от градския Археологически парк са открили стаите между Форума и хълма Палатин, който е един от седемте римски хълма.

Археологическите находки бяха представени във вторник от италианското министерство на културата.

Стените на къщата са декорирани с мозайка, което е необичайно. Вероятно постройката е от края на 2-ри в. пр. Хр. Мозайките са изключителни, казаха експерти. Използвани са различни видове черупки, камъни, стъкло, бял мрамор.

Изобразени са карникси, части от кораби, тризъбец, вази с увивни растения и лотуси, сгради. Не е установено какъв е смисълът на различните сцени.

През 2018 г. археолозите са открили множество стени. Къщата е била на няколко етажа. Досега са изследвани няколко стаи, а разкопките ще продължат до 2024 г. Разположена около атриум, главната стая е била зала за тържества във формата на пещера, използвана през лятото. Вероятно собственикът е бил сенатор.

Работим усилено, за да покажем това място - една от най-впечатляващите забележителности на Рим, пред публика възможно най-скоро, каза Алфонсина Русо, директор на Архелогическия парк на Колизеума.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпрос

    3 0 Отговор
    Защо няма снимки от тази древна римска постройка?
  • 2 Веднага

    1 1 Отговор
    Да се разбият и срутят с кирки и мотики. Ивайло Мирчев съм.
  • 3 немо

    2 0 Отговор
    Събаряйте го, толкова християни са избити там. Така е справедливо.
  • 4 Я го знам !

    2 1 Отговор
    Това е древен бардак.