Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 15:57 8 116 29

Каква е разликата между узо и мастика?

  • мастика-
  • узо-
  • напитка-
  • алкохол-
  • разлики-
  • гърция

Историята на възникването на двете напитки разкрива какви са разликите помежду им

Каква е разликата между узо и мастика? - 1
Снимки: Shutterstock

Макар да са малко географско място, на Балканите се преплитат богата история и патриотарска страст, което крие в себе си богатство от храни и напитки, всяка от които се гледа като уникална и неповторима.

В този лабиринт от "криви огледала" откриваме две уникални напитки - узо и мастика. Нека разгледаме какви са разликите между типичните за Гърция напитки и какво ги прави толкова специални.

Мастика

Мастиката, произлизаща от остров Хиос, разкрива своята уникалност с добавката на смолата от дървото мастиха. Тази ароматна напитка има по-остър вкус, който ясно се отличава от ракията и узото. В България мастиката става популярна през 19 век, когато търговците на вино я внасят от Хиос и Лесбос. Неоспоримо влияние върху популярността и признанието ѝ има цар Борис III, който се влюбва в нея, пише Блиц.

Легендата разказва за спасяването на гръцки военнопленник, което води до ежегодни подаръци от бурета мастика, подчертавайки важността ѝ в българската култура.

Узо

За да разгадаем тайната на Гърция, трябва да опитаме узото - анасонова напитка, чиято история започва през 1856 г. с основаването на първата компания за производство на узо от Никола Кацарос.

С течение на времето, това се превръща в най-популярната марка узо в Гърция и света. Произходът на името "узо" остава мистерия, но три теории предлагат различни възможности, включително гръцка дума за "мирис", турската дума за "грозде" и италианска фраза, свързана с Марсилия.

В света на Балканите, мастиката и узото са две уникални напитки, които с лекота ни пренасят в сърцето на региона. Мастиката, със своя остър вкус и история, обогатява българската традиция, докато узото, с анасоновия си аромат, представлява неотменна част от гръцката култура. Разликите в техните вкусове и истории ги правят уникални, и ценни представители за Балканите.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Янис

    15 30 Отговор
    Узо,Мастика са реплика на Йени ракъ

    Коментиран от #13

  • 3 общото е

    31 3 Отговор
    и двете те удрят в краката
  • 4 честен ционист

    33 10 Отговор
    Узото се прави от анасон, а БГ еквивалентът мастиката от етилов алкохол и есенция.

    Коментиран от #10

  • 5 ХоХоХо

    49 4 Отговор

    До коментар #1 от "ГРЪКА АЛИ":

    Ама вие още от древността не познавате жената и се сношавате по между си, добре, че сме ние българите да засяваме семето си на Балканите

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Турчин

    5 39 Отговор

    До коментар #6 от "ГРЪКА АЛИ":

    И едните и другите сте рая. Били сте векове и пак ще бъдете.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Малко интилигенция

    21 3 Отговор
    Мария Атанасова май не си ходила в Турция даже не си чувала за Yeni rakı .
  • 10 QR Виза

    23 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Как се прави алкохол от анасон ве ермолка, хаха!?!? Узото си е етилов алкохол с различни подправки, които включват и анасон 😉 Според гръцкия закон узо се прави от спирт, поне 20% от който е гроздов дестилат, но в различните гръцки райони има десетки различни рецепти и най различни подправки.
    Тук в БГ, малко хора знаят, какво пъкне истинска мастиХа за която се изпокзва прословутата хиоска смола (мастиха) 😉
  • 11 морски

    18 1 Отговор
    Узото се прави от 98% спирт .Носим с продуктовоза от Гент всеки месец ,по 8 хил. тона в Патра !!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Естествен Интелект

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Янис":

    Нали не къркате бе, братчед :)))) После няма девиците....

    Коментиран от #28

  • 14 тука има - тука нема

    16 1 Отговор
    " първата компания за производство на узо от Никола Кацарос."

    Ако съдим по името значи и тоя е българин. "Кацаров", дето дядо му е имал дърводелска работилница за изработка на каци.
  • 15 никола гешев

    34 1 Отговор
    Много тъпо. Разлика има между анасоновата ракия и всичко друго, което се прави със смолата от храста мастика. От тая смола се прави и дъвка, на която турците казват сакъз, а македонците мастика. Йени ракъ, Узо, Перно, Рикар са само търговски марки. Впрочем отдавна в Бг вместо семена от анасон в спиртната напитка се слага хим. заместител " анатол". Внос от Китай! Мастика Пещера - химия на парцали!

    Коментиран от #18, #19, #22, #23

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 бай Даньо

    17 1 Отговор

    До коментар #15 от "никола гешев":

    МНОГО точно, но кой друг да го прочете. Тук едно 45-50% от коментарите са кофти, само дето не са намесили Путин и руснаците дето пиели одеколон ТРОЙНОЙ

    Коментиран от #21

  • 19 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "никола гешев":

    Браво! Много точно.Химия,химия ,ама циц@ите не лъжат и кой ли го интересува какво има в шишето.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 козирок

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "никола гешев":

    Използва се етерично масло от анасон и то е анЕтол- не анАтол.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Дългия

    5 1 Отговор
    Марийче, много глупости пишеш! Я кажи какво е ,, заарска мастика " и защо тя става на кристали а другите не?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ангелов

    3 0 Отговор
    Преди турската Раки е арабското Арак 51.3 градуса