Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 15:47 3 354 16

6 причини да не носите сутиен

  • сутиен-
  • бельо-
  • гърди-
  • здраве

Ако спрете да носите сутиен, можете да сведете до минимум шансовете да развиете рак на гърдата

6 причини да не носите сутиен  - 1
Снимка: Shutterstock

Най-спокойно можем да кажем, че носенето на сутиен бележи началото на превръщането на момичето от дете в жена. Ние, дамите, толкова сме свикнали с този вид бельо, че много от нас не биха могли да си представят ежедневието и дори живота си без него. Замисляли ли сте се обаче дали това е най-добрият начин да поддържаме гърдите си във форма? В следващите редове ще ви споделим няколко ползи за тялото, на които можете да се насладите, ако спрете да носите сутиен. А ето ги и тях:

Намалявате шансовете за развитие на гъбични инфекции

Има определени материи, които могат да причинят обилно изпотяване и носенето им през целия ден може и да не е толкова добра идея. Освен това, синтетичните платове могат да ви причинят сериозен дискомфорт през лятото, когато има висока влажност. Когато се потите, гърдите ви и платът, от който е изработен сутиенът ви, са изложени на триене, което може да доведе до сърбеж, както и до зачервяване. Поради задържането и натрупването на пот, съществува възможност да получите гъбична инфекция.

Превенция срещу рак на гърдата

Ако спрете да носите сутиен, можете да сведете до минимум шансовете да развиете рак на гърдата. Това споделя експертът д-р Гандали Пилай. Тя посочва, че това е възможно и защото по този начин избягвате да носите и сутиени с банели, които понякога могат буквално да „разкъсат“ тъканите на гърдите. Тя препоръчва (в случай, че носите предимно сутиени с банели), при всички случаи да избягвате да носите подобни модели, особено за дълги периоди от време.

По-добра циркулация на кръвта

Както всички знаем, носенето на сутиен часове наред може да ви причини пристягане и дискомфорт. Това може да възпрепятства притока на кръв към мускулите на гърба и гръдната стена и да доведе до болки. Ако спрете да носите сутиен, подобрението на кръвообращението може да бъде драстично. Това се отнася особено за дами с по-големи гърди, тъй като сутиените, поддържащи по-големите гърди, прилягат по-плътно и са по-стегнати.

Подобрен мускулен тонус и по-стегнати гърди

Често срещано и погрешно схващане е, че ако не носите сутиен, гърдите ви увисват. В действителност е точно обратното. Жените, които са спрели да носят сутиен, споделят, че забелязват как гърдите им стават по-стегнати. В началото обаче тези сред вас, които имат по-голям бюст могат да почувстват повече напрежение в гърба, особено ако не носят сутиен. Може да отнеме седмици или дори месеци, за да се изгради сила в мускулите на гърдите и гърба, така че гърдите да останат добре поддържани без сутиен.

Подобрено състояние на кожата на гърдите

Носенето на сутиен може да е причина за задържането на пот и мръсотия по повърхността на кожата на гърдите, което може да причини запушени пори и дразнене – особено под гърдите. Въпреки че това е по-често срещано при жени с по-големи гърди, можете да изпитате подобно раздразнение, ако някога сте носили прекалено дълго спортния си сутиен след тренировка. Когато сте без сутиен, вие позволявате на кожата ви да диша по-добре и да остане чиста и свободна от всякакви потенциални дразнители, които могат да запушат порите ѝ.

Можете да подобрите съня си

„Проучванията показват, че ако носите по-малко стягащо бельо в леглото, ще спите по-добре“, споделя д-р Мелиса Дофт (пластичен хирург). Всъщност спането напълно голи може да бъде най-здравословното нещо, което можете да направите, пише az-jenata.bg. То помага за регулиране на основната ви телесна температура, а това може да определя колко бързо ще заспите и колко дълбок ще е сънят ви. Управлението на телесната ви температура, докато спите е от решаващо значение за добрия сън. Проучване от 2012 г. на Националния институт по здравеопазване (САЩ) установи, че температурата на тялото ви и като цяло температурата в стаята, в която спите, влияе върху способността ви да си починете качествено и пълноценно.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МИТЬО ПИЩОВА

    38 1 Отговор
    ....и още една причина - да радвате мъжете !

    Коментиран от #7

  • 2 от село

    16 1 Отговор
    А тези с еърбеците да носят вълнени дисаги !!!
  • 3 Аха

    22 7 Отговор
    първо ще увиснат, а после ще щръкнат? идиотизъм
  • 4 смях

    24 2 Отговор
    Мъжо -защо си купил гуми след като нямаш кола.
    Ами ти кажи защо си купуваш сутиени , а нямаш сиси !!
  • 5 Тапа Нар

    5 3 Отговор
    вие сте мъж
  • 6 И гащи

    16 4 Отговор
    не носете !
  • 7 Дядо Стою

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "МИТЬО ПИЩОВА":

    То хубаво да радват, ама да има с какво. В сутиена могат поне да сложат две топки чорапи. Освен това сутиенът оправя увисналите цuцu.

    Коментиран от #10

  • 8 Роза

    15 7 Отговор
    Хубаво е без сутиен,но за млади момичета!На по-възрастните жени гърдите им увисват като на крави,ако нямат какво да ги поддържа!
  • 9 Миндил

    11 1 Отговор
    Коя пък жена спи със сутиен, още не съм виждал..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор
    Същото като с мъжките слипове...........и впитите боксерки.
  • 12 Буха ха

    2 1 Отговор
    Божидара е космата

    Коментиран от #13, #14, #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 шири

    2 0 Отговор
    Моята ходи с циципас само когато излиза да пазарува с мен или отива на работа. Иначе не го слага. И естественно си спи без бельо,аз я топля.