Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 14:31 1 696 1

Полярните мечки започват да се адаптират към по-високите температури

  • полярни мечки-
  • мечки-
  • адаптира-
  • аптация-
  • глобално затопляне-
  • климатични промени-
  • високи температури

Учени отбелязват, че мечките са много по-адаптивни, отколкото сме смятали

Полярните мечки започват да се адаптират към по-високите температури - 1
Снимка: Shutterstock

Полярните мечки в Гренландия показват адаптивност към по-топлото време, резултат от глобалното затопляне, съобщи АФП.

Според научен екип от университета в Копенхаген, изследвал генома на арктическия вид, от края на последната ледникова епоха - преди около 12 000 години, температурите се повишават, а арктическият лед бързо намалява. Това е довело до намаляване на площта на обитанията на мечките и миграцията им на север, поясни Майкъл Уестбъри, съавтор на изследване по темата, публикувано в сп. "Сайънс адвансис".

В началото на междуледниковия период повишаването на температурите е довело до намаляване на популацията на мечките, каза Уестбъри.

Въпреки опасенията за оцеляването на полярните мечки, включени през 1982 г. в списъка на уязвимите заради климатичните промени видове, те се справят "сравнително добре", обяви научният екип от Копенхаген.

"Мечките може да се окажат по-адаптивни, отколкото сме смятали."

Учените са установили нова популация полярни мечки в Югоизточна Гренландия, която използва за платформи късове лед. Обичайно тези хищници използват арктическите ледници, за да ловуват, пише БТА.

Тези бозайници се различават от мечките в Западна Гренландия. Те не живеят в идеални за тях условия, подчертава Уестбъри, но "могат да адаптират храненето си, а това води и до други промени".

Според предвижданията мечките би трябвало да се местят все повече на север, но в един момент няма да има къде да отидат, казва ученият. Глобалното затопляне, свързано с човешката дейност, настъпва много по-бързо от предходното затопляне на климата и оставя много по-малко време на тези животни да се адаптират и да променят поведението си.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любител

    13 1 Отговор
    браво на мечоците те поне ще свикват на топло а ние трябва да свикваме ама на студ като тъпите упрарляващи ни спряха евтиния газ петрол а сега и тока като минем на свободен пазар.затвор за предателите.