7 Декември, 2023 10:05 2 721 5

Рецепта на деня: Салтимбока със свинско филе и прошуто

  • свинско месо-
  • салтимбока-
  • прошуто-
  • италианска кухня-
  • какво да сготвя

Ястие от италианската кухня

Рецепта на деня: Салтимбока със свинско филе и прошуто - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • около 600 г свинско филе
  • прошуто - толкова резени, на колкото парчета ще разрежете месото
  • същия брой листа салвия + още 3-4
  • 1 пълна с.л. краве масло
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 100 мл бяло вино
  • 1 с.л. коняк
  • около 50 мл месен бульон
  • брашно за овалване
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Свинското филе се нарязва на филийки с дебелина около 1 см. Изтънява се под свежо фолио до около 5 мм. Подправя се със сол и черен пипер. Върху всяко парче месо се слага парче прошуто и листенце салвия. Забожда се с клечка за зъби.

Зехтинът се загрява заедно с маслото. Всяко парче се овалва хубаво в брашно, като излишното се изтупва. Допълнителните 3-4 листа салвия се поставят в тигана, за да овкусят мазнината. Месото се поставя в тигана първо от страната с прошутото и се пържи по 2-3 минути от всяка страна.

Излива се виното заедно с коняка и бульона и се оставя да къкри на слаб огън, докато сосът се редуцира повече от половината, пише ilrai.blogspot.com. Поднася се с картофено пюре или друга гарнитура по избор.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    5 0 Отговор
    Салвията добре, ама ние, българите, без киноа, лайм и рукула не сядаме да ядем.
    п.п.
    А,забравих. Обичаме също така и салата "айсберг".

    Коментиран от #2

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    Всеки Според Възможностите си Ник Механик Въобще не се Заяждам с Вас

    Коментиран от #4

  • 3 Хасковски каунь

    1 1 Отговор
    Може ли поотделно да ги изпържа и след това да ги подредя без клечка за зъби щото ми пречи? Аз също обичам салтимбоко , но си опържвам свинското отделно с риганчи за мезе на виното . Имам и салвия в градината която давам на селските баби да си правят гаргара
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.