11 Декември, 2023 10:05 4 768 15

Рецепта на деня: Баница с картофи и гъби

  • баница-
  • картофи-
  • гъби-
  • пости-
  • какво да сготвя

Интересно ястие, подходящо за постите

Рецепта на деня: Баница с картофи и гъби - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

Пакет кори за баница

2-3 картофа

2 глави лук

80 грама люспи от соя

400-500 грама гъби

Заливката се прави от 250 милилитра бира, 100 милилитра олио. Поръсва се с малко сусам, пише jenata.blitz.bg.

Начин на приготвяне:

Накиснете соевите люспи в гореща вода за 15 минути. След това ги прецедете и изстискайте хубаво.

Лукът се ситни, за да се стопи при готвенето. Изчистете и обелете картофите, след което ги настържете. Изплакват се със студена вода и се отцеждат.

В тиган с малко загрято олио запържваме на умерен огън лука, после добавяме настъргания картоф. Когато се позадушат, сложете изцедената соя.

Запържваме още малко, а след това добавяме наситнените гъби. Готвим без да усилваме котлона докато сокът избие и започне да се изпарява. Когато се запържи всичко, махаме тигана.

Ако ще правите рула, преброите корите. Ако ще налагате, не ги бройте.

Намазнете добре тавата. Трябва да прецените как ще я сглобите. Ако ще правя вита баница, взимам корите две по две. Ако ще налагам баницата, слагам плънка на всяка кора и просто редя една върху друга. На последната кора не се слага плънка.

Трябва да отпочине 5 минути преди да се нареже на подходящи парчета. Тогава заливате със заливката. Пече се в загрята до 200 градуса фурна. Отнема между 20 и 30 минути.

На 10-та до 15-та минута вадим баницата и поръсваме сусам и сирене (ако ще слагаме). След това връщаме да се доизпече. Когато е готова трябва да изстине много малко преди да нарежем по вече наличните разрези.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасковски каунь

    2 1 Отговор
    Префектен заместител на хляба при основно ястие мешана скара
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 меркел няма

    1 1 Отговор
    зъби и яде само хляб с германски картофи . гъбите са от спецялните вангденбургски ферми , където работят българските малцинства и албанците . 1 баница 300 евро . Тя взема около 25 000 евро . да яде по една на ден .
  • 4 Венче,

    0 2 Отговор
    а ибаница лапаница?

    Коментиран от #11

  • 5 Мъдрият

    3 0 Отговор
    Интересно звучи, може да опитаме.

    Само тия люспи от соя не ми е много ясно откъде да ги вземем, но вероятно ще може да се направи и без тях!

    И сирене естествено няма да слагаме - иначе баницата няма да е постна!
  • 6 С две (три) думи

    0 1 Отговор
    манджа с грозде. Измислици-премислици…

    Коментиран от #14

  • 7 Идън

    1 1 Отговор
    Картофи и гъби не се връзват като вкусове.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Идън

    4 1 Отговор
    Сега се правят баници с кисело зеле- зелник или с праз. Готовите кори за малко се накисват в подсолена вода- да станат меки- 3 минути. Зелето или празът се изпържват малко и се ползва олиото в което са пържени и се добавя малко от шишето- за да стигне за всички кори. Намазва се кората- слага се изпърженото зеле равномерно по цялата кора.Навива се кората или се сгъва в квадратна форма и се пече в предварително загрята фурна. Слез изваждане- покрийте с кърпа- която си е само за тази работа.
  • 10 Читател

    3 1 Отговор
    Е, да, каква българска баница без бирена заливка и соя?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.